Dobrý skutek v Thajsku I. – Tham Bun

V životě Thajců hraje konání dobrých skutků velmi důležitou roli. Každé malé dítě zná karmický zákon, který je součástí thajského buddhismu a který naprosto jasně a srozumitelně vysvětluje, jak velký vliv má naše nynější chování na naši budoucnost.

Tam Bun – ทำบุญ – Tham Bun

by se dalo do češtiny přeložit jako „dělat dobrý skutek“. Veškerá karmická filozofie vychází z nám dobře známých fyzikálních zákonů „akce a reakce“ a „zákonu o zachování energie a hmoty“. V podstatě jde o to, že cokoliv – jakýkoliv náš počin – vyvolá určitou odezvu, nic se neztrácí ani nemizí. Každé naše konání je příčinou, která vyvolá určitý důsledek, který je příčinou pro další důsledek a takhle se energie našeho jednání šíří časoprostorem tak dlouho, až se jednoho dne k nám vrátí zpět. Pozitivní energie v pozitivní formě, negativní negativně. Neboli pokud krademe, budeme okradeni, pokud podvádíme, budeme podvedeni a naopak.

Dobrý skutek má tudíž pro naši budoucnost zásadní význam. Pokud někomu nezištně pomůžeme, tato pomoc se nám v budoucnu vrátí, nic se neztratí. Jestliže se chceme mít v budoucnu dobře, chceme být zdraví, úspěšní a bohatí, pak je konání dobrých skutků nutností. Proto je Tham Bun v thajské společnosti tak důležitý.

Thajec je tedy od malička vychováván tímto způsobem a většina lidí se snaží vykonat nějaký ten Tham Bun každý den. Pokud vám někdo v Thajsku pomůže, nebo Vám něco věnuje, aniž by za to chtěl peníze nebo cokoliv na oplátku, jedná se samozřejmě o Tham Bun. V takovém případě pouze zdvořile poděkujte.

Jestliže máte pocit, že by jste mu měli dát nějaké peníze, nabídněte mu je, ale pouze jen jednou!!! Opakováním nabídky dostáváte Thajce do velmi trapné pozice. Pochopte, že mu nejde o peníze, ale o Tham Bun a Vy mu jeho počínání kazíte. Thajec nutně potřebuje Tham Bun a přijetím peněz vznešený Tham Bun degradujete na obyčejný obchod. Nikdy se proto nesnažte Thajcovi za každou cenu nacpat nějaké peníze.

Takže jak se správně zachovat?

Thajec Vám pomohl, pozval na oběd, něco daroval a nebylo možné mu to oplatit. Mnohokrát to u nás cizinců vyvolá pocit, že jsme Thajsku něco dlužni. V takovém případě vezměte částku kterou jste chtěli dotyčného odměnit a vyrazte do ulic vykonat vlastní Tham Bun. Kupte bezdomovci nebo tělesně postiženému jídlo, podpořte pouličního umělce, kupte krmení pro rybky v jezírku, nebo to hoďte do kasičky v klášteře či na charitu. Tímto se pozitivní energie okamžitě šíří dál a dělá náš svět lepším stejně jako v této reklamně thajské životní pojišťovny.

.

.

Taktéž doporučuji, pokud Vás někdo pozve na jídlo, ať už je to na ulici, v soukromí, v klášteře nebo na výletě v přírodě, vždy přijměte pozvání. Domácí se snaží být zdvořilí a pozváním cizince ke stolu si chtějí vytvořit Tham Bun. Z mé zkušenosti je zdvořilostí pozvání přijmout a za jídlo pouze poděkovat. Odmítnutím pozvání nebo pomoci znemožňujete konání dobra, Thajec nebude mít Tham Bun a jeho budoucnost bude nejistá…

K tomuto příspěvku mne inspiroval krátký článek Pavla Bergmana, ve kterém je uvedena reklama thajské telekomunikační firmy TrueMove H. Reklama je emotivní ukázkou jak funguje karma a jak  jsou dobré skutky obrovsky důležité pro naši budoucnost. V reklamně malý chlapec ukradne v lékárně nějaké léky, je chycen a na pomoc mu přijde prodavač polévky – jak to vše dopadne? Samozřejmě, že správně –  vesmírné zákony se vždy postarají o to, aby Tham Bun byl po zásluze odměněn. V tomto příběhu to trvalo 30 let.

.

.

Vlastně i u nás máme velmi podobnou filozofii ve formě pořekadel ,,jak se do lesa volá – tak se z lesa ozývá“ nebo ,,jak zaseješ – tak sklidíš“ a o veškerou kosmickou spravedlnost se v naší Evropě starají tzv. Boží mlýny.

Závěrečná otázka:

Už jste dnes udělali nějaký dobrý skutek?

77% Thajců by odpovědělo

ANO

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Pohřeb Thajského Krále

Pohřeb Thajského Krále

Královské pohřební ceremonie jsou plánovány na 25. až 29.10.2017 Královský kremační obřad a poslední rozloučení …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *