Domů » Som Tam – salát ze zelené Papáji – recept
Som Tam

Som Tam – salát ze zelené Papáji – recept

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Som Tam Thaj – ส้มตำไทย

Pikantní salát ze zelené papáji

je nejvíce populární v oblasti severovýchodního Thajska, v Issánu. K tradiční přípravě budete potřebovat hmoždíř. Pokud ho nemáte, můžete zaimprovizovat a všechny suroviny umíchat pouze jako standardní salát po evropském způsobu. Na přípravu existuje snad nekonečně receptů. Jako suroviny se běžně používá chilli, limetka, cukr, sůl, česnek, rybí omáčka, zvláštní nálev z naložené a nasolené ryby (Plá Ra), syrový krab, solený sladkovodní krab, sušené krevety, krevetová pasta, rajčata, zelené fazolky, thajský lilek a směs fermentované rybí pasty a rýžové mouky, tamarindová omáčka,  zelené mango nebo okurka.

Som Tam
Som Tam Thai

Suroviny na salát

  • 1 středně velká zelená papája (asi 750 g) – lze nahradit kedlubnou, jemně nakrouhaným zelím nebo okurkou
  • 1 větší a tvrdší rajče nakrájené na kousky – nebo na půlky nakrájená cherry  rajčata
  • 2 polévkové lžíce sušených krevet namočených na 15 min. v horké vodě (mléce) – není podmínkou
  • 1 mrkev
  • Misku Thajských dlouhých fazolí
  • 2 polévkové lžíce nasekaných, nejlépe čerstvě opražených buráků
Thajské dlouhé fazole

Suroviny na Dresing

  • 3 stroužky oloupaného česneku
  • 2 sušená červená chilli v celku namočená na 5 min. v horké vodě (drobně nakrájené chilli) – nebo čerstvé
  • ½ polévkové lžíce tamarindové pasty – není podmínkou
  • 2 polévkové lžíce čerstvé vymačkané limetkové nebo citronové šťávy – když není tamarind, dejte více citronu
  • 3 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 2 polévkové lžíce palmového cukru nebo hnědého surového cukru – jako náhrada karamel

Příprava 

  1. Roztlučte v hmoždíři chilli se stroužky česneku, a poté postupně přidávejte:
  2. Pár dlouhých fazolí a nakrájené rajče.
  3. Limetky, rybí omáčku, tamarindovou pastu a cukr.
  4. Nakonec nastrouhanou papáju a mrkev.
  5. Vše řádně stlučte a promíchejte na salát.
  6. Na závěr přidejte buráky a po případně sušené krevety.
  7. Lehce zamíchejte a servíruje se jako hotový salát.
  8. Na talíř přiložte zvlášť kousek nakrájeného čerstvého hlávkovém zelí, pár dlouhých fazolí a čerstvou mátou nebo sladkou bazalkou.

Uvedené množství stačí pro : 4 – 6 lidí

Odkazy:

wendi – autor a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.