Domů » Thajské vízum – Exemption „razítko“
vizum razitko na 30 dní

Thajské vízum – Exemption „razítko“

Thajské vízum – Exemption „razítko“

.

S platností od roku 2011 je možné pro občany České republiky přicestovat do Thajska za turistickým účelem bez víza. V takovém případě obdrží občan ČR od imigračního úřadu při vstupu do země jednorázové vstupní razítko. Povolená doba pobytu je tímto razítkem omezena na 30 dní při překročení hranice na mezinárodním letišti.

S platností od roku 2017 je při překročení pozemní hranice s Kambodžou, Laosem, Myanmarem nebo Malajsií – povolená délka pobytu upravena také na 30 dní. Avšak zároveň je od roku 2017 upraven počet vstupů. Aktuálně lze tedy vstoupit do Thajska pozemním přechodem „na razítko“ pouze dvakrát za kalendářní rok.

Pro třetí vstup na pozemním přechodu již musíte mít turistické vízum nebo si koupit letenku a vstoupit „na razítko“  na mezinárodním letišti.

Při vstupu „na razítko“ je možné požádat na kterémkoliv Imigračním úřadu o prodloužení pobytu o dalších 30 dní, ale pouze jednou. Nejpozději poslední den platnosti víza musíte navštívit Immigration Office, kde si pobyt prodloužíte o dalších 30 dní.

Pokud vstupujete již podruhé během 6ti měsíců a poprvé jste v Thajsku pobývali 30 + 30 dní, tento druhý pobyt vám již imigrační úředník neprodlouží neboť by byla překročena podmínka 90 dní kumulovaně během 6-ti měsíců.

K prodloužení o 30 dní budete potřebovat:

  • cestovní pas
  • kopii cestovního pasu – hlavní stránku s fotkou, stránku s vízem, stránku s razítkem vstupu a stránku s „departure card“
  • 1 pasovou fotografii
  • poplatek 1.900 THB

Po vypršení platnosti prodloužení již turista musí Thajsko opustit!

Pokud plánujete pobyt delší než 30 dní, a nebo pokud si nejste délkou pobytu v Thajsku jisti, pak lze využít možnosti požádat o některé z několika typů víz na kterémkoliv Královském Velvyslanectví Thajska po celém světě, tedy samozřejmě i v Praze.

Viza Run

– tímto termínem jsou v místních cestovních kancelářích označovány jednodenní zájezdy na nejbližší hraniční přechod a zpět, za účelem získání nového razítka umožňujícího opětovný pobyt. Tímto způsobem, zde v minulosti pobývalo mnoho cizinců i několik let. Toto řešení ale nelze doporučit, protože Thajské zákony dovolují turistům pobývat „na razítko“ jen omezenou dobu. Součet dní pobytu v Thajsku na „razítko“  v časovém úseku šesti měsíců nesmí překročit 90 dní. V minulosti toto bylo tolerováno, ale nyní se časy změnily…

.

3,5 měsíčního pobytu v oblasti – příklad č.1

  • Na letišti vstoupím do Thajska na razítko +30 dní (vízum zdarma)
  • Navštívím Kambodžu na týden (Kambodžské vízum 30 USD)
  • Vrátím se do Thajska na razítko na +30 dní (vízum zdarma)
  • Navštívím Laos na týden (Laoské vízum 30 USD)
  • Vrátím se do Thajska na razítko na +30 dní (vízum zdarma)
  • Odlétám do ČR – Náklady na vízum, celkem 60 USD

.

3,5 měsíčního pobytu v oblasti – příklad č.2

  • Na letišti vstoupím do Thajska na razítko +30 dní (vízum zdarma)
  • Navštívím Kambodžu 2 týdny (Kambodžské vízum 30 USD)
  • Vrátím se do Thajska na razítko na +30 dní  (vízum zdarma)
  • Vízum si prodloužím na Immigration Office  +30 dní (vízum 60 USD)
  • Odlétám do ČR – Náklady na vízum, celkem 90 USD

.

I když se vízová politika Thajska velmi pomalu a postupně uvolňuje, stále platí, že Thajsko si své území a občany velmi chrání a vízová politika a předpisy jsou poměrně přísné a administrativně poněkud náročné.

V případě turistického víza je pracovní činnost výslovně zakázána!

.

Velvyslanectví Thajského království v Praze
Velvyslanectví Thajského království v Praze

.

Poslední aktualizace 25.3.2017

.

Odkazy: