Kambodžská víza – až na třináct měsíců

Máte v plánu navštívit Kambodžu třeba jen na jediný den? Plánujete několikatýdenní okruh po Kambodže? Máte problémy s dlouhodobým pobytem v Thajsku a zvažujete přesun do Kambodže? Pak potřebujete mít v pase Kambodžské vízum.

Tři možnosti, kde o vízum zažádat:

  1. Hraniční přechod nebo letiště „Visa on Arrival“ Toto vízum získáte snadno během několika minut při vstupu do Kambodžského království. Dovoluji si tvrdit, že v tomto článku popsaný postup je nejrychlejší, nejjednodušší a nejlacinější.
  2. Velvyslanectví Kambodžského království kdekoliv na světě. Pro nás je nejbližší v Německu, nebo při cestě přes Bangkok (adresy naleznete v odkazu na konci článku). Potřebujete nejen pas, ale i jeho kopii, fotografii a peníze(cena se může lišit dle ceníku velvyslanectví).
  3. eVisa přes internet – získáte na adrese https://www.evisa.gov.kh/?lang=CZe  Poplatek 37 USD za turistické vízum se hradí platební kartou. Upozornění: e-vízum lze použít ke vstupu pouze na těchto pěti přechodech:
  • Phnom Penh – mezinárodní letiště (hlavní město)
  • Siem Reap – mezinárodní letiště (Angkor Wat)
  • Cham Yeam (Koh Kong) – hranice s Thajskem
  • Poi Pet (Banteay Meanchey) – hranice s Thajskem
  • Bavet (Svay Rieng) – hranice s Vietnamem

.

Turistické vízum
Turistické vízum na 30 dnů

.

Tourist visa (T class) – Turistické vízum

Na pozemním přechodu máte možnost „podlehnout“ nátlaku zprostředkovatelů, kteří za Vás vše vyřídí. Což Vás přijde každopádně draho. Alespoň na hraničním přechodu Poi Pet si zprostředkovatelé obyčejně řeknou o dvojnásobnou částku. Nebo vytrváte, a v mezi-pásmu si zažádáte o vízum osobně. Procedura je velmi jednoduchá a trvá obvykle jen několik minut.

.

Poi Pet visa office
Poi Pet – hraniční přechod s Thajskem – uvnitř obdržíte vízum

.

Po příletu na mezinárodní letiště míří většina turistů k úředníkům, sedícím pod nápisem Visa application. Následujte je, i oni potřebují vstupní vízum a spolehlivě Vás tam dovedou.

.

Letiště v Siem Reap – Visa application

.

Co potřebujete:

  • Cestovní pas jehož platnost je minimálně 6 měsíců ode dne vstupu do země
  • Jednu fotografii na pas (většinou berou jakékoliv fotky úředního formátu)
  • Americké dolary 30 USD
  • Vyplněný formulář –  „Visa application form“ jež obdržíte již v letadle, po případně Vám ochotně dají nový

.

Problémy:

  • Peníze – pokud po Vás úředník v uniformě požaduje navíc 100 THB (cca 3 USD), pak je vše v pořádku a jedná se o povinný úplatek. Většinou bankovku podá kolegovi, a nebo ji rychle zmačká a strčí do kapsy. Jednoznačně doporučuji zaplatit. Pokud se budete snažit ušetřit, Vaše vízum bude zřejmě vyřízeno až na konci úředníkovy směny. Letos jsem tuto žádost o „příspěvek“ ještě nezaznamenal, ale předtím skoro pokaždé.
  • Fotografie – v Asii se používají různé velikosti úředních fotek, nikdy se mi nestalo, že by s tím měli nějaký problém, že by jim zrovna tahle velikost, nebo provedení nevyhovovalo.
  • Chybí fotka – pokud se tak stalo, zachovejte klid. Přistupte chladnokrevně k přepážce a na dotaz „kde máte fotografii“ řekněte úředníkovi že je Vám líto, ale že máte jen peníze. Většinou to spraví opět 100 THB (cca 3 USD). Fotografie se na formulář nelepí, většinou se použije sponkovačka. No a pokud nemáte vlastní fotografii, pak na dotyčné místo přicvaknou fotografii Thajského Krále – ta ji bezvadně nahradí.

.

100_baht

.

Prodloužení:

Turistické vízum (T class) umožňuje jeden vstup do Kambodžského Království a následný pobyt, po dobu 30-ti dnů. Toto vízum lze prodloužit o dalších 30 dnů, avšak pouze jedenkrát. Poté, celkem tedy po 60-ti dnech, už musíte Kambodžu opustit. Prodloužení zajišťuje většina místních cestovních kanceláří, což Vás přijde na 55 – 60 USD. Pokud máte pevné nervy a nadlidské schopnosti, pak se také můžete obrátit přímo na General Department of Immigration v Phnom Penh, ale domnívám se, že nakonec stejně svěříte vše do rukou zprostředkovatele.

.

aplication-form cambodia
Cambodia Visa application form

.

Ordinary visa (E class) – Obyčejné vízum

Jestliže se chcete v Kambodže usadit dlouhodobě, nebo na trvalo, pak doposud existuje velmi snadná možnost, jak zde legálně pobývat. Doporučuji využít tzv. Obyčejné vízum. Na rozdíl od Thajska, jehož imigrační politika je pro dlouhodobý pobyt velmi přísná a komplikovaná, v Kambodže je tento proces neuvěřitelně jednoduchý. Je to tak jednoduché, že jsem se tomu zdráhal uvěřit. Než jsem napsal tento článek, tak jsem si to raději vyzkoušel osobně.

Aktualizace 28.10.2018

Bohužel již Ordinary visa nejdou získat ani prodloužit tak jak jsem to zde popsal. Nyní je již podmínkou mít platné pracovní povolení, čímž se vše značně zkomplikovalo a prodražilo!

Postup:

– je v podstatě totožný jako při obstarání Turistického víza. Ve formuláři zaškrtnete, že žádáte o „Ordinary visa“ kterým se ale běžně, hovorově říká „Business Visa“. Vízum stojí 35 USD a umožňuje jeden vstup do Kambodžského Království a následný pobyt po dalších 30 dní. Zásadní rozdíl ale je, že toto vízum lze teoreticky prodlužovat do nekonečna. Před uplynutím platnosti je vždy nutné připravit si jednu fotografii a potřebný obnos. Prodloužení opět zajišťuje většina místních cestovních kanceláří (do tří pracovních dnů).

.

obchodní vízum nahled t
Obchodní vízum na 13 měsíců

.

Doba prodloužení:

  • Prodloužení o jeden nebo tři měsíce nedoporučuji, protože získáte opět pouze jedno-vstupní vízum. Pokud se rozhodnete v této době vycestovat, vízum tím okamžitě pozbude platnost a při dalším vstupu musíte začít úplně od začátku.
  • Prodloužení o 6 nebo 12 měsíců umožňuje neomezený počet vstupů do země. Ceny za prodloužení se mohou značně lišit dle provize cestovní kanceláře. Já jsem zaplatil za roční vízum 288 USD. Vše mi zařídil na recepci NYNY Guesthouse majitel, Mr. Lee.
  • Nové, prodlužující vízum nabývá platnosti až dnem, kdy pozbývá platnosti předcházející vízum. Datum vystavení není směrodatné. Proto nečekejte až na poslední chvíli a zařiďte si vše v předstihu. Já jsem si zažádal ihned po příletu, a tak jsem obdržel nové vízum s neomezeným počtem vstupů hned na 13 měsíců (1+12).

Pokud chcete v Kambodže pracovat, pak samozřejmě nestačí obdržet Ordinary visa. Stejně jako v jiných zemích, i zde si musíte zažádat o řádné pracovní povolení.

.

Co vás čeká,když v Kambodže překročíte povolenou délku pobytu?

Podle zákona si musíte doplatit cenu víza, které Vám chybí + pokutu za každý překročený den. V praxi jsem ještě neslyšel, že by někdo musel zaplatit za chybějící vízum. Pokud vím, tak každý zaplatil pouze pokutu která činí 5 USD za každý započatý den. Jestliže je překročení delší než 30 dní, pak se tato částka mění na 6 USD/den.

Pokuta se hradí při opuštění země na hraničním přechodu, nebo letišti. Na placení si připravte  prosím americké dolary v přesné výši pokuty (nebo dostatek drobných). Někdy se stává, že Vám úředník při placení pokuty odmítne vrátit 5 USD nazpátek s tím, že nemá drobné.

.

2 USD

.

Pokud se dostanete do nějakých problémů, většinou to v Kambodže spolehlivě vyřeší nějaký menší obnos. Na velké průšvihy je samozřejmě potřeba velká hotovost. Proto buďte na sebe opatrní, respektujte zdejší kulturu, dodržujte místní zákony a nařízení.

Máte li zájem pomoc při prodloužení Vašeho víza v Kambodže, pak se můžete obrátit na mne, nebo jste li v hlavním městě Phnom Penh  na majitele NYNY Guesthouse, který Vám vše zařídí.

Vizitka NYNY Guesthouse

.

Poslední aktualizace 18.10.2018

.

Odkazy:

  • Thajská víza
  • Německo – Velvyslanectví Kambodžského království, Benjamin Vogelsdorff Str. 2, 13187 Berlin, tel: 004930-48637901, 49760830 /Po-Pá/ 08.30 – 12.00 13.30 – 16.30
  • Thajsko – Embassy of Cambodia, 185 Rajdamri Road, Lumpini, Bangkok, 10330, tel. 254-6630 nebo 253-7967, fax: 253-9859. /Po-Pá/ od 9 do 11 hod.
  • Kambodža – General Department of Immigration – Phnom Penh
  • Mr. Lee  (Mistr Lí) Nyny Guesthouse, 51 St. Sangkat Tonlebassac,  Phnom Penh +855 12 697 971
  • wendi – autor a průvodce

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Kambodžské ostrovy

Kambodžské ostrovy

Kambodžské ostrovy mohou lehce oživit vzpomínky na známé thajské turistické destinace z doby před dvaceti …

17 komentáře

  1. Ahoj Wendi.

    Môžeš mi potvrdiť fakt, že pri odlete z Kambodže do zahraničia sa platí odletový poplatok 27 USD? Až donedávna to bola pre mňa neznáma informácia. Prilietame 14.2.2017 z Malajzie na 3 dni do Siem Reap a potom sa vraciame späť. Čo sa týka kambodžských víz, je lepšie si dopredu vybaviť e-visa alebo sa dá spoľahnúť na visa on arrival na letisku v Siem Reap? Ďakujem vopred.

    • Ahoj Peter,
      Tento „fakt“ ti potvrdit nemohu. Nic takoveho pri odletu nikdo neplati. Odkud mas tuto informaci?
      E-vizum ma jednu vyhodu – nezabere celou jednu stranku v pase. Jestli ti to nevadi tak je lepsi vizum poridit na letisti.
      Preji prijemny pobyt v Kambodzskem kralovstvi.

      • Informáciu o odletovom poplatku má na svojom webe MZV SR – https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info… . Neverím, že by sa poplatok týkal len občanov SR. V tom prípade tam ale majú mylný údaj. Osobne som rád, že vybavenie víz na letisku je spoľahlivé a dám prednosť tomuto spôsobu. Vďaka za rýchlu odpoveď.

        • Domnívám se, že již rozumím, pokud vím tak se odletový poplatek platí na všech letištích (je to zdroj příjmů pro letiště). Dříve se platil i v Thajsku. Každý kdo odlétal, platil na letišti 500 thb. Přinášelo to mnoho problémů a nedorozumění, a tak se tento poplatek automaticky přidal do ceny letenky.
          Tudíž Slovenské stránky MZV sice pravdu mají ale i nemají. Poplatek je sice vyžadován, ale je uhrazen již při platbě letenky, tudíž se jedná o trochu zavádějící informaci. MZV čr se tímto vůbec nezabývá, protože tato informace je v podstatě jen matoucí a nepotřebná.
          Neboli pokud jsem již uhradil letenku, uhradil jsem zároveň i odletový poplatek.
          Přeji krásný den w.
          http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/kambodza/cestovani/visa.html
          https://www.mzv.sk/podnikajme_v_zahranici/detail/-/asset_publisher/Iw1ppvnScIPx/content/kambodzske-kralovstvo?displayMode=1

          • Ahoj wendi.

            Tvoje vysvetlenie dáva zmysel. Letenku mám už kúpenú a súčasťou ceny sú aj poplatky: Airport Fee ≈4.42 EUR a
            Passenger Service Fee ≈20.97 EUR. Celkom asi 25€. Želám veľa úspechov.

          • ahoj přátelé Pozor na Cebu zde se stále odletová taxa platí v podobě 700Php. a to i když máte letenku placenou.Bohužel není jiná možnost. Ahoj Martin

  2. Ahoj, kolik stojí aktuálně vizum při přechodu hranice z Thajska? Dá se zase obratem na hranicích otočit a vrátit se? Nestihla jsem si prodloužit vizum v Thajsku. Děkuji za odpověd‘.

    • Ahoj, veškeré informace jsou aktuální, včetně ceny víz do Kambodže.
      Ihned po vstupu do Kambodže se lze vrátit. w.

  3. Michal Šaroun

    Ahoj chtěl bych se zeptat na prodloužení víza na 12 měsíců hledal jsem NyNy guesthouse jak jsi psal že je v phom phenh , ale vži mi to vyhledalo hotel Ny Ny v Kampot, pak se chci zeptat jak je to s koupí domu či pozemku v Kambodži plánuji se tam totiž usadit na trvalo a jak se řeší pracovní povolení, dále se chci zeptat když tam budu vlastnit nemovitost stále se musí opakovaně žádat o víza nebo se to pak řeší jinak? díky moc za odpověd a přeji hezký den

    • Nyny Guesthouse na internetu nelze najít, kdyby to bylo možné, pak bych zde uvedl odkaz na jejich web. V tomto článku je ale jejich adresa, včetně plánku a telefonních čísel, navíc je v odkazu telefon přímo na majitele Mr. Lee. Vše je zde, takže na co internet?
      Pozemek cizinec nemůže vlastnit, pouze si ho může pronajmout, je to hodně podobné jako v Thajsku. Proto také radím pro obě země: Nemovitosti si zde pouze pronajměte!!!
      Jestli vlastníte nebo nevlastníte nemovitý majetek nemá žádný vliv na vízum.
      Přeji krásný den w.

  4. Ahoj, chtěla bych se zeptat jak je to s opakovaným vstupem během doby platnosti viza. Máme vplánu letet primo do Phnom Penh a pak odcestovat do Vietnamu a opet se vratit zpet. Bude platné původni vizum nebo pak pri prekracovani hranic do Kambodze budeme muset uhradit vizum znovu. Diky Romana

    • Ahoj, v tomto článku je to jasně definováno, cituji: „Turistické vízum (T class) umožňuje jeden vstup do Kambodžského Království a následný pobyt, po dobu 30-ti dnů.“
      Pro Ordinary viza platí totéž – cituji tento článek: „Vízum stojí 35 USD a umožňuje jeden vstup do Kambodžského Království a následný pobyt po dalších 30 dní.“
      Jeden vstup znamená že získané vízum Vám povoluje JEDNOU vstoupit do Kambodže (ne dvakrát, nebo vícekrát).
      Pouze roční vízum Vám umožňuje neomezený počet vstupů, ale to se Vám nevyplatí, to by Vás vyšlo skoro na šestinásobek ceny.
      Přeji příjemný pobyt v Kambodžském království.

  5. Zdravím, ráda bych se zeptala jak je to v případě že chci po asii trochu cestovat z Kambodže s přesunout do Vietnamu, Laosu, Thajsko nepál a nakonec Srí Lanaka jak je to s Vízem?? A popřípadě kontroluji zpáteční letenku ? Nevím kdy přesně se budu vracet a zajímá mě co a jak. Děkuji Klára

    • Dobrý den, tento web se zabývá Thajskem a Kambodžou. O těchto vízech podává vyčerpávající informace. Pro aktuální informace o dalších destinacích, se musíte obrátit jinam. Thajci občas kontrolují zpáteční letenku, ale samozřejmě jim stačí letenka jinam, třeba do Kambodži nebo Nepálu. Kambodžani zpáteční letenku nekontrolují. Pro přesun z Kambodže do Vietnamu si musíte o vízum zažádat předem. V podstatě veškerá víza Vám zajistí jakákoliv Kambodžská cestovní kancelář. Přeji příjemný pobyt v Asii. w.

  6. Zdravím, zdržím se v Kambodži o 4 dny déle než mam vízum. Chtěl jsem jet za hranici – Vietnam a tak jsem si požádal o eVisa. Bývá hotovo do 2 dnů, ale ne když mají vietnamci Nový Rok – to mají týden svátek a to už budu mít vízum pro Kambodžu prošlé. Požádal jsem o pomoc místní cestoku, ta by mi pomohla, ale nové vízum by bylo až za 20 dnů hotové – to už budu pryč. Bylo mi doporučeno zaplatit poplatek za překročení což je nyní 10 USD (uvádíě 5USD, zřejmě zdražili) Tak místo 35USD za nové vízum zaplatím 40 USD polutu. Nicméně raději pojedu na letiuště o hodinu dříve než doporučují když by vyřízení pokuty trvalo déle. Všem co žádají o eVisa do Vietnamu – na jejich stránkách mají napsáno že vyřízení trvá až 5 pracovních dnů – což v mém případě může být skoro 14 dnů (sobota a nedělě volno, pak týden státní svátek co mají Nový Rok a pak až dalších 5 pracovních dnů na vyřízení žádosti )
    Přeji všem krásný pobyt nejen v Kambodži ale celkově v Asii.
    Olda

  7. Dobrý deň.
    Práve minulý týždeň sme s kamarátom žiadali o vietnamské e-visa. Žiadosť sme podali v pondelok a v stredu/štvrtok sme ich mali schválené. Naša skúsenosť je teda veľmi dobrá.

  8. jj, to ještě nebyl jejich Novy Rok. ja zadal v sobotu pred tydnem kdy maji Novy Rok a tyden volno. Takze je to 4 den a nic. Ale je to moje chyba – na strankach maji naosano ze maji tyden volno. Takze pokud nezadate v dobe jejich Niveho Roku verim ze je vse OK 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *