Volání z Kambodže do ČR za 6 Kč/min

Všichni známe uvítací sms, kterou obdržíme po překročení státní hranice, nebo na letišti po zapnutí mobilního telefonu. Zatímco po Evropě již můžeme telefonovat za rozumné peníze, v Kambodže a Thajsku se nás naši „starostliví“ operátoři snaží přinutit k utracení astronomických částek. Cena volání z Kambodže je pro běžné smrtelníky stále velmi vysoká, a to jen proto, že evropské telekomunikační firmy nám účtují volání s marží, která by podle mne měla být (stejně jako lichva) postavena mimo zákon.

Úvod

Pro přenos informací, i telefonních hovorů mezi kontinenty  se dnes používají podmořské kabely. Běžně používaný kabel z optických vláken má průměr pouhých 7 cm, váží pouze 10kg/metr, a přenese neuvěřitelných 30 GB za vteřinu. Dnes je technologie na takové úrovni, že kapacita podmořských kabelů je využívána jen z 20%.

.

Mapa - podmořské kabely
Mapa – podmořské kabely

.

Každému, kdo používá k uvažování alespoň prodlouženou míchu je jasné, že pokud voláme z Kambodže do ČR, pak je zapotřebí použít podmořský optický kabel, jehož výroba a položení na mořské dno je velmi drahá záležitost, kterou samozřejmě musí někdo zaplatit.

Díky optickým kabelům klesly ceny za přenos informací na minimum. Kambodžští mobilní operátoři to na rozdíl od evropských vědí, a tak stanovili tržní cenu s běžnou marží.

Cena hovoru se vypočítá z těchto položek:

  • Použití asijské pozemní sítě
  • Použití podmořského kabelu
  • Použití evropské pozemní sítě
  • Provozní náklady + přidaná marže (zisk) Kambodžského operátora
  • Provozní náklady + přidaná marže (zisk) Českého operátora

Nyní příklad ze života – pokud v Kambodže investujete jeden až dva dolary (25-50)Kč, obdržíte předplacenou SIM kartu, s kterou můžete ihned volat nejen do ČR, ale i do celého světa. Průměrná cena hovoru z Kambodže do ČR s Kambodžskou kartou je 25 centů což je dle dnešního aktuálního kurzu 6 kč za minutu hovoru.

.

Kalkulace

Předpokládám, že Kambodžský operátor (např Metfone) si spočítá, že náklady na hovor jsou (odhaduji) 5 Kč. K těmto nákladům si přidá vlastní zisk + 20% a jsme na účtovaných šesti korunách.

Minuta hovoru Kambodža – ČR tvoří firmě Metfone zisk 1 Kč, neboli 20%.

T-mobile si při použití obdobné služby Twist spočítá náklady samozřejmě na stejných 5 Kč. K těmto nákladům si přidá vlastní zisk + 600% a jsme na účtovaných 35 korunách.

Minuta hovoru ČR – Kambodža tvoří firmě T-mobile zisk 30 kč, neboli 600%.

Pokud ovšem použiji Twist kartu v Kambodže, pak se mi T-mobile nestydí (z neznámých důvodů) naúčtovat za volání do ČR 69 kč/min (hovory mohu přijímat za pouhých 49 Kč/min).

Minuta hovoru Kambodža – ČR tvoří firmě T-mobile zisk 64 kč, neboli 1.280%.

Možná že jsem ovšem jen naivní počítálek a neznám skutečnou cenu. Možná že náklady na jednominutový hovor jsou pouze jedna koruna. V tom případě Kambodžský Metfone standardně pracuje s rabatem ve výši 500%, pak ale T-mobile generuje neuvěřitelný zisk ve výši 6.400%. Každopádně tedy čeští operátoři běžně kalkulují se ziskem řádově tisíců procent. Domnívám se, že takových marží nedosahoval ve svém podnikání ani Sarka Farka Loupežník. I on přeci musel něco investovat do svých bambitek a střelného prachu.

Pokud se mne cizinci zeptají, jakého operátora bych jim doporučil pro pobyt v ČR, jednoznačně říkám T-Mobile. Sám využívám jejich služby již 17 let.

Domnívám se, že cena volání z Kambodže (z české SIM karty) by měla být zlevněna pod 10 Kč/min. Jediná možnost jak to změnit, je zůstat v klidu, nenadávat, neproklínat, a v Kambodže využívat pouze služby konkurence. Moje rada zní: kupte si SIM kartu místního operátora, nejlépe přímo u dealera, který poskytuje nejnižší cenu. SIM karta i dobíjecí kupony jsou běžně ke koupi vlastně kdekoliv na ulici. Pro nákup SIM karty potřebujete pouze cestovní pas a 1-2 USD (někdy nechtějí pas, ale nelze na to spoléhat). Prakticky ihned můžete volat. Prodavači jsou většinou velmi ochotní a na počkání Vám vše zprovozní.

.

Operátoři

Kambodža má sedm mobilních operátorů: Metfone, Cellcard/Mobitel, Smart, qb, Beeline, CooTel and Excell. Jestliže se budete zdržovat v turistických centrech, můžete použít kteréhokoliv operátora. Pokud potřebujete největší pokrytí, pak doporučuji firmu Metfone, jejíž servis využívám již pátý rok.

.

Metfone

Metfone

  • svým signálem pokrývá 98% obyvatel Kambodže
  • teprve v roce 2009 začal podnikat v oblasti telekomunikací
  • od roku 2010 zaujímá vedoucí postavení na trhu
  • v roce 2011 již evidoval 6.000.000 klientů (Kambodža má 15.000.000 obyvatel)
  • Met – znamená v Khmérštině ,,přítel,,
  • zaměstnává 7.000 pracovníků
  • průměrný plat zaměstnance činí 250 USD měsíčně
  • za dobu své existence přispěl do státního rozpočtu formou daní a poplatků více než 40.000.000 USD
  • přispěl několik milionů USD na rozvoj Kambodže – např. volným připojením internetu ve školách

.

Ceny volání

Síť Metfone Vnitrostátní hovory
Čas:    00:00 – 05:59 5,5 centů/min 8 centů/min
Čas:    06:00 – 23:59 7.5 centů/min 9 centů/min
SMS 2 centy/SMS 4 centy/SMS
Volání do zahraničí
  • Zóna 1:      9 centů/min
  • Zóna 2:    15 centů/min
  • Zóna 3:    25 centů/min
SMS do zahraničí 10 centů/SMS
  1. Zóna: Kanada, Čína, Indie, Jižní Korea, Laos, Malajsie, Sinapur, Thajsko, USA a Vietnam
  2. Zóna: Austrálie, Francie, Německo, Japonsko, Hong Kong, Indonésie, Makao, Nigérie, Pákistán, Filipíny, Rusko, Španělsko, Súdán, Tchai wan, Anglie
  3. Zóna: Ostatní země včetně ČR a Slovenska

.

Zvýhodněné volání do zahraničí

Jestliže potřebujete volat do některé z těchto zemí: Thajsko, Německo, Rakousko, Belgie, Bulharsko, Kanada, Čína, Hong Kong, Dánsko, Francie, Řecko, Maďarsko, Island, Indie, Itálie, Korea, Lucembursko, Malajsie, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Singapur, Španělsko, Švédsko, Anglie a USA, pak můžete využít zvýhodněného volání za pouhé 3 centy za minutu hovoru, a to pouze přidáním předvolby 168.

Například pokud mi budete chtít zavolat z Kambodže do Thajska,  pak před Thajské číslo přidáte 168.

Např. moje číslo: +66895177791   změníte na 168668951 77791

.

Dobíjení karty

Dobíjecí kupony prodávají na každém rohu, stačí říct Metfone a částku, např 5 USD (Kárt Metfoun Pram Dolár).

.

stírací dobíjecí kupony 5 USD
stírací dobíjecí kupony 5 USD

.

Vzadu setřete stříbrné políčko jako u losu, a zadáte do telefonu:

∗197∗čtrnáct čísel z kuponu# send

Obratem by jste měli obdržet SMS informující o navýšení kreditu.

.

Doba platnosti dobitého kreditu

Dobili jste 20 USD, Váš zůstatek je 20,02 USD. Doba platnosti do 29.12.2019 neboli ještě 2 roky
Dobili jste 20 USD, Váš zůstatek je 20,02 USD. Doba platnosti do 29.12.2019 neboli ještě 2 roky

.

Pokud SIM kartu používáte již několik let, pak můžete mít platnost kreditu i dva roky (tak jako já). Pro nové účastníky platí tato tabulka:

ČÁSTKA

Doba platnosti kreditu

$       1.00

7 dní

$       2.00

14 dní

$       5.00

30 dní

$    10.00

60 dní

$    20.00

100 dní

$    50.00

200 dní

.

Aktuální použitelný zůstatek

Pro zjištění aktuálního zůstatku zadejte USSD kód:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

 ∗097# send

.

Internet

Pro připojení na internet doporučuji využít zvýhodněné balíčky. Metfone nabízí dva typy balíčků které jsou omezeny buď objemem dat, nebo rychlostí. Balíčky Vám aktivuje buď dealer, nebo si ho můžete vybrat a aktivovat sami pomocí níže uvedených USSD kódů. Komunikace s prodavači je někdy komplikovaná, jejich angličtina nemusí být vždy na dostatečné úrovni. Někdy také (pokud nerozumí) odpovídají Kambodžané „ano“ na všechny Vaše dotazy. Proto raději doporučuji vybrat si a aktivovat internetový balíček samostatně.

Balíček Internet Omezená data

 Aktivace
Doba platnosti Jméno balíčku Cena  Objem dat Kód USSD
Jeden měsíc MI1 1 USD 500 MB *133*1#
MI2 2 USD 1.2 GB *133*2#
MI3 3 USD 2 GB *133*1*3#
MI5 5 USD 4 GB *133*5#
MI10 10 USD 8.5 GB *133*10#
MI20 20 USD 20 GB *133*20#


Raději doporučuji některý z balíčků omezených pouze rychlostí.

Balíček Omezená rychlost

 Aktivace

Doba platnosti

Jméno balíčku

Cena

Maximální rychlost

USSD Kód

1 den MIUD

 0,2 USD

 200MB

*133*25#
1 týden MIUW

 1.5 USD

 1.5 GB

*133*150#
1 měsíc MIU

 3 USD

 2 GB

*133*4#
MIU5

 5 USD

 3 GB

*133*50#
MIU10

 10 USD

 7 GB

*133*100#

Napomeňte si nejprve zkontrolovat aktuální použitelný zůstatek. Aby Vám mohla uvedená částka být automaticky odečtena z kreditu, při odeslání kódu USSD.
.

Závěr

Tady v Asii je většinou na všechno dost času. Honem-Honem, Rychle-Rychle se tady můžete dostat leda do problémů. Pokud například odešlete kód USSD a nic se nestane, počkejte raději cca 20 minut, než pokyn zopakujete. Pokud jste již dostali sms s potvrzením aktivace internetového balíčku, ale stále Vám nejde internet, zachovejte klid. Zkuste restartovat váš mobil. Většinou vše funguje bezvadně, ale někdy poskytovaný servis probíhá asijskou rychlostí. Dnes jsem například při koupi int. balíčku dostal potvrzení okamžitě, ale internet začal fungovat až po druhém restartování mobilu.

Poslední aktualizace informací byla provedena dne 21.9.2015. Internetové balíčky, a jejich USSD kódy může Metfone kdykoliv změnit, proto raději před aktivací zkontrolujte aktuální nabídku na jejich webu na http://www.metfone.com.kh/en/Services/Mobile-Internet-Data-Plan/Mobile-Internet-Data-Plan.12.aspx

.

Poslední aktualizace informací byla provedena dne 21.2.2017. Internetové balíčky, USSD kódy může Metfone kdykoliv změnit, proto raději před aktivací zkontrolujte aktuální nabídku na jejich webu.

Odkazy:

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Kambodžské ostrovy

Kambodžské ostrovy

Kambodžské ostrovy mohou lehce oživit vzpomínky na známé thajské turistické destinace z doby před dvaceti …

Jeden komentář

  1. Děkuji Vám za pomoc a rady při mé cestě do Kambodže !!! Zdeněk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *