Slavnost Loy Krathong

Loy Krathong – ลอยกระทง – Lój Krathóng

je bez nadsázky jedena z nejoblíbenějších a nejromantičtějších thajských tradičních slavností. Slaví se po celém Thajsku v noci 12. úplňku, což vždy vychází na měsíc listopad. V roce 2018 připadá 12. úplněk na 23. listopadu, další na 13.11.2019 a 1.11.2020

Původ tohoto svátku nalezneme v Indii. Byl adaptován thajskými Buddhisty k uctění Buddhy. A v Thajsku také původně pro místní obyvatele znamenal příležitost obdarovat vodní bohy – Phra Mae Khongkha – a poděkovat jim za to, že mohou vodu lidé používat a omluvit se, že ji mnohdy i znečišťují.

Thajské slovo Loy (Lój) znamená „plout, plynout“, a Krathong pak je Thajský výraz pro druh podnosu či tácku, většinou vyrobeného z chleba či kusu kmenu banánovníku a banánových listů. Pro jednoduchost ho však budu nazývat také Kratongem. Loy Krathong tedy v překladu znamená – Plovoucí či plynoucí tácek, košík, koruna, lodička nebo dekorace.

Festival je oslavován tak, že se na jakoukoliv vodu v okolí – řeku, jezero, moře atd. vypouští krásné Kratongy, většinou o průměru 15 – 30 centimetrů, zdobené květinami, vonnými tyčinkami, svíčkami i dalšími dekoračními předměty.

Lidé často do Kratongu ještě přidávají lístečky se svými jmény a nebo jmény svých nejbližších, popř. přidají i drobné mince pro bohy. A to není všechno – přidávají se i nehty a vlasy, které symbolizují staré a špatné, které odplují pryč společně s Kratongem.

.

Loy Krathong (1)

.

Legenda

Romantickou atmosféru těmto oslavám pak přidává legenda království Sukhothai ze 13. století o vzniku tohoto festivalu. Království Sukhothai bylo na území Thajska kolem města Sukhothai od roku 1238 do roku 1438.

Legenda praví, že Nang Nopamas – manželka krále Ramkhamhaenga, což byl král Sukhothaje, vyrobila první Kratong a nabídla ho vodním bohům – Mae Náhm. Kratong vypustila na vodu kanálu kolem královského paláce, aby proplul i kolem jejího milovaného – krále Ramkhamhaenga.

Král byl okouzlen krásou Kratongu a kreativitou své chotě a od té doby se říká, že když dva milenci vypustí společnou rukou Kratong na vodu a ten pak vytrvale pluje až zmizí z dohledu, jejich láska pak nikdy nezahyne a bude věčná. V současném Thajsku se však věří, že společně s Kratongem odplují veškeré problémy a všechna negativa a negativní emoce, a začne tak nový, čerstvý a problémy nezatížený život v nadcházejícím roce.

.

Loy Krathong (2)

.

Oslavy

Jak jsem se již zmínil, Loy Krathong je oslavován po celém Thajsku bez výjimky. A každé místo má svoji specifickou a nezaměnitelnou atmosféru. V Bangkoku se Kratongy nejčastěji vypouští na řeku Chao Praya (čti Džáo Phra Já). V „rodném“ městě Kratongu v Sukhothaji jsou oslavy doprovázeny úchvatnou hudbou a světelnou show.

Na ostrově Koh Chang se Krathongy vypouštějí buď na moře, nebo do laguny v Klong Plu. Mnoho restaurací na pláži při této příležitosti nabízí speciální Loy Krathong menu včetně doprovodného zábavného programu. Na pláži Klong Prao pak v Buddhistickém chrámu probíhá speciální Buddhistický program a také se zde koná soutěž krásy Nang Nopamas.

.

Loy Krathong (3)

.

Khom Loy

Zřejmě nejpůsobivější jsou však oslavy na severu Thajska v oblíbeném měste Chiang Mai (Čijang Maj), které v době Loy Krathong festivalu doslova „praská ve švech“. V Chiang Mai vypouštění Kratongu na vodu ještě doplnili o vypouštění létajících papírových lampiónů na noční oblohu.

Říká se jim Khom Loy (Khóm Lój) a souvisí ještě s dalším svátkem původního království Lanna (sever Thajska), který se jmenuje Ji Peng (Dži Peng). Symbolika je však stejná jako u Kratongu.

S Khom Loy odletí veškeré problémy. A tak se postupem času z Chiang Mai rozšířilo i vypouštění Khom Loy do celého Thajska. Během oslav Loy Krathong tak můžete vidět téměř všude nádherně rozzářenou vodní hladinu i noční oblohu stovkami a tisíci Kratongy a Khom Loy.

.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor Pavel Bergman

Webu Thajský Ráj věnuji téměř všechen svůj volný čas a pevně věřím, že pro vás bude užitečný. Pokud se vám Thajský Ráj líbí a přinesl vám užitek, můžete jeho provoz a mojí práci podpořit buď nákupem letenek, rezervací ubytování, nákupem na e-shopu a nebo příspěním jakékoliv finanční částky přes patreon.com/thajskyraj. Vaše podpora je pro zachování provozu webu velmi důležitá! Děkuji! Pavel

Doporučujeme

Dovoz do Thajska

Dovoz do Thajska

Co všechno si smí a nesmí běžný turista dovézt do Thajska? Dovoz do Thajska již …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *