Zlaté čedí – Wat Tha It

Wat Tha It – วัดท่าอิฐ – Wat Thá It

Jméno ,,Klášter – Cihlový Přístav“ dostal podle bývalé cihelny, ve které se vyráběl stavební materiál pro nedaleký Wat Khun Inthapramun. Také zde byl lodní přístav, který vyrobené cihly distribuoval do okolí.

.

Wat Tha It v rýžovém poli - Thajsko
Wat Tha It v rýžovém poli – Thajsko

.

Wat Tha It byl založen již v roce 1761. Dominantu chrámu tvoří nepřehlédnutelné, 73 metrů vysoké zlaté čedí, jenž je vystavěno v uměleckém stylu Lanka-Ayutthaya a Rattanakosin. Stavba má osmiúhelníkovou základnu o šířce 40 m a vrcholek tvoří klasické čedí ve tvaru zvonu. Právě v něm jsou umístěné posvátné relikvie samotného Buddhy, konkrétně několik fragmentů z Buddhova krku.

.

Zlaté čedí - Wat Tha It Thajsko
Zlaté čedí – Wat Tha It Thajsko

.

Každé patro má jinou barvu skleněných oken a luxferů, což dodává jemný barevný nádech, podle kterého je každé patro pojmenováno dle příslušné barvy drahokamu. Každé z devíti poschodí reprezentuje jeden stupínek na duchovní cestě do Nirvány.

.

.

Phra Kru Sukontha Seelakhun

Bývalý opat Phra Kru Sukontha Seelakhun (Luang Pho Hom Panyapalo) začal s výstavbou v roce 1992. V roce 1995 vážně onemocněl Král Ráma IX. Opat se modlil za královo uzdravení a přislíbil, že pokud se král brzy uzdraví, čedí mu bude věnováno (zasvěceno). Král se uzdravil a stavbu pojmenoval Phra Tat Chedi Sri Phothong. Slavnostnímu otevření dokončeného čedí předsedala v roce 2000 Princezna Maha Chakri Sirindhorn.

.

Luang Pho Hom - Wat Tha It - Thajsko
Luang Pho Hom – Wat Tha It – Thajsko

.

Zlaté čedí je vnímáno jako pokladnice buddhismu a také je připomínkou zásluh Buddhy, který učil živé bytosti karmickým zákonům, meditaci a moudrosti. Buddha také pomáhal lidem postupovat na jejich duchovní cestě k nejvyšší dokonalosti.

.

Buddha uprostřed čedí - Wat Tha It - Thajsko
Buddha uprostřed čedí – Wat Tha It – Thajsko

.

Z nejvyššího patra je krásný výhled na okolní rýžová pole, a dokonce je odtud vidět i sedící Buddha ve Wat Muang.

.

Stometrový buddha v sousedním Wat Muang
Stometrový buddha v sousedním Wat Muang

.

Opat Luang Pho Hom se již slavnostního otevření nedočkal, zemřel v roce 1999 a jeho samomumifikované tělo je k vidění v prosklené rakvi ve vihanu. Jako mnoha jiným arahatům před ním opatovo tělo se díky dosaženému duchovnímu stupni a vysoké energetice nezačalo rozkládat, ale pouze ,,vyschlo“.

.

Opat Luang Pho Hom - Wat Tha It - Thajsko
Opat Luang Pho Hom – Wat Tha It – Thajsko

.

Vihan není na rozdíl od zlatého čedí volně přístupný, a tak musíte o vstup požádat některého z mnichů. Uvnitř Vihánu je vce než 250 let stará socha Buddhy pojmenovaná Luang Pho Khaw.

.

Kopie Smaragdového BuddhyWat Tha It Thajsko
Kopie Smaragdového BuddhyWat Tha It Thajsko

.

Klášter je postaven 7 km od města Ang Thong, přímo u silnice ,,Public Road No. 3064,, v Baan Tha It, Bang Plub Sub-District. Doporučuji navštívit společně s Wat Khun Inthapramun a Wat Muang.

.

.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Bohové Thajska a Kambodže

Statistiky uvádí, že Thajsko a Kambodža jsou jedny z nejvíce buddhistických zemí planety. Buddhismus zde …

Jeden komentář

  1. Jeee tam jsem byl. Je to opravdu úžasná stavba a stojí za vidění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *