Rado – ředitel, který (ne)skončil v bezejmenném hrobě – sbírka

Velký ohlas a nové informace mne donutily napsat pokračování k

článku o Radovi

.

Naivně jsem se domníval, že Rado byl definitivně pohřben prostřednictvím nadace Pohtecktung foundation v bezejmenném hrobě na extrémně ponurém hřbitově. Bylo mi tenkrát velmi divné, že všechny hrobky mají pouze čísla. Žádný pomník, žádná náhrobní deska, žádné jméno ani datum. Nikde ani zbytek vosku po dohořelé svíčce, ani kousek vonné tyčinky, a ani jedna uschlá nebo zvadlá kytička. Prostě jen na betonu červeným sprejem přes šablonu nastříkaná tři čísla..

9 6 4

.

Poslední rozloučení
Poslední rozloučení

.

Zdálo se, že hřbitov prostě není navštěvován, že lidé, kteří jsou zde uloženi k poslednímu odpočinku, již nemají žádné příbuzné, a tak sem nemá kdo zajít. No a kdo někoho má, tak ten sem přijde jen jednou, jen aby zajistil přesun ostatků na normální hřbitov.

Odpověď na tyto drobné nesrovnalosti mi vyrazila dech. Nadace Pohtecktung foundation pohřbívá lidi (bez příbuzných a bez prostředků) velmi jednoduchým způsobem do těchto provizorních betonových hrobů. Vše je uhrazeno z prostředků nadace. Tři roky se čeká, jestli se někdo nepřihlásí a neodveze si ostatky jinam. Pokud se tak nestane, hrob je po třech letech ,,zrecyklován“ a místo posledního odpočinku se stane ,,neznámým“ a navždy nedostupným.

Jak taková ,,recyklace“ hrobu probíhá snad ani nechci vědět. Dle mého úsudku je tento hřbitov místo děsu! Dle nadace si takové luxusní místo bezdomovci nezaslouží a jestliže nikdo do tří let nezaplatí, tak ho vyhodí někam za zeď – do hřbitovního kompostu.

Po napsání článku o Radovi jsem si byl jistý, že mne bude kontaktovat někdo z jeho rodiny s žádostí o přemístění ostatků na normální hřbitov. Opět jsem byl naivní – nikdo se mi neozval. Ne proto, že by o mně nevěděli, ale prostě nechtějí… Na článek reagovali pouze Radovi bývalí klienti, spolužáci, spolupracovníci a také soucitní lidé, které tento smutný příběh vzal za srdce…

.

Provizorní hřbitov
Provizorní hřbitov

.

Sbírka

Nyní tedy máme několik měsíců na to, sehnat potřebnou částku na exhumaci a zpopelnění Radových ostatků. Teprve poté bude možno hovořit o důstojném uložení na nějakém ,,lidském“ hřbitově.

Radův kamarád Václav a já jsme ochotni vše zrealizovat, ale momentálně nemáme dostatek prostředků ani na svůj poklidný život. Nadaci je třeba uhradit:

  • veškeré její náklady, které s Radovým odchodem doposud nastaly
  • něco na její provoz, aby měla z čeho fungovat i v budoucnosti

plus

  • vyhotovení potřebných povolení a dokumentů
  • exhumaci
  • zpopelnění

Máte li zájem přispět na tento záměr, pošlete, prosím, jakýkoliv finanční obnos v Kč na níže uvedené konto. Jako variabilní symbol zvolte 999.  Jestliže se do konce roku 2017 nesejde potřebných cca 20 000 Kč, zpopelnění provedeno nebude, hrob s ostatky bude nenávratně zlikvidován a nedostatečné prostředky budou samozřejmě navráceny zpět.

Sejde – li se více peněz, bude za ně urna uložena na tradičním thajském hřbitově. Veškerý další postup samozřejmě zveřejním.

Příspěvky v Kč:

Komerční banka
číslo účtu: 78-8767920247/0100
variabilní symbol: 999

Příspěvky v Thb:

KRUNGTHAI Bank

číslo účtu: 572-0-07114-8

název účtu: Pavel Bergman

variabilní symbol: 999

 

Chcete-li být jako přispěvatelé zveřejněni, napište zaslanou částku a jméno do komentáře.

(máte-li jakékoliv Radovi fotografie či videa, pošlete mi je prosím, rád je zde zveřejním)

.

Aktualizováno dne 21.9.2017

29.9.2016 V L B 300 kč
17.4.2017 J F 1.000 kč
18.4.2017 J R K 1.000 kč
19.4.2017 O H 100 kč
20.4.2017 V L B 211 kč
27.7.2017 Anonym 300 kč
 5.8.2017 Thajský Ráj 2.000 kč
 7.8.2017 KAIDEE-SHOP 2.000 kč
 18.9.2017  Tomáš P.  200 kč
 19.9.  Pavel M.  200 kč
 20.9.  Pavel V.  200 kč
  Celkem  21.9.2017 7.511 kč

Pokud zde Váš příspěvek není uveden, ihned mne prosím kontaktujte!

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *