Čtyři nejznámější místa – Thai tetování II.

Čtyři nejznámější místa

Thajské magické tetování II.

Již delší dobu jsem o sak jan uvažoval, ale až teprve minulý článek mého dobrého přítele Pavla Bergmana,  Sak Jan – Thajské magické tetování I.  přispěl k realizaci.

Ale začněme úplně od začátku. Když jsem před 16lety přijel poprvé do Thajska, nemohl jsem si nevšimnout několika mnichů, kteří byli celí potetovaní různými obrázky a nápisy. Přestože na první pohled toto tetování vypadá jinak, než co vytváříme u nás, ihned jsem si pomyslel: „Pane, ty jsi musel být za mlada pěkný divoch a teď, když jsi mnichem, tak ti to překáží, ale už nejde to odstranit – haha.“

Samozřejmě jsem byl úplně mimo a vše jsem se dozvěděl o mnoho let později. Mniši právě magické tetování používají jako pomůcku na své duchovní cestě.  Pokud jste ještě nečetli článek Sak Jan – Thajské magické tetování I. , pak teď je na to ta pravá chvíle.

Jak jste se dočetli, jedná se v podstatě o jantry, které se nekreslí na látku, ale tetují se přímo na kůži člověka za různým účelem.

.

Tři postupy tetování:

1. Elektrickým strojkem

– nejčastěji v tetovacích salonech

2. Tradičně bambusem

– slyšel jsem, že je to prý v Thajsku zakázané, protože s tím bylo spojené velké riziko infekce. Bambus není kovová jehl,a a tak ho v podstatě nelze nikdy na 100 % sterilizovat. Pokud vím, tak toto tetování je jen na povrchu kůže, a tudíž není tak bolestivé.

3. Tradičně jehlou

– toto je ten nejlepší, ale také nejbolestivější způsob magického tetování používaný po tisíce let. Dnešní, moderní a naprosto sterilní multijehla se skládá z několika slaboulinkých jehel, kdy každý bod je cca 5 vpichů v jednom. Bolestivost kolísá od velmi mírné až po skoro nesnesitelnou, která je naprosto totožná s bolestí, kterou způsobí bodnutí vosou nebo včelou. Tento způsob tetování se neuvěřitelně rychle hojí – v podstatě již druhý den je zarudlá kůže pryč, tetování je suché a kůže je jen mírně nateklá.

Na magické tetování se v Thajsku tradičně používá černý, někdy i modrý či červený inkoust. Málokdo ovšem ví, že existuje i takzvané  “neviditelné tetování”. Zatímco my, Evropané, chodíme často polonazí,  jen aby všichni mohli obdivovat naše “cool” (často velmi duchapřítomné) obrázky, někteří Thajci si nepřejí, aby někdo věděl nebo viděl, že jsou tetováni.

Právě tento druh klientů vyhledává tetovací mistry, kteří používají nejen inkoust, ale i speciální čirý olej. Takovéto tetování je pouhým okem naprosto neviditelné, lze ho pouze lehce cítit při dotyku a jediná možnost jak ho spatřit je pouze při extrémním přehřátí organismu – kdy tetovaná plocha zrudne jiným odstínem než zbytek těla.

Magické tetování v Thajsku vždy prováděli poustevníci nebo chcete-li “svatí muži”, kterým se v Thajsku říká ปู่ฤาษี  – Pů Rrh Sí. A nebo buddhističtí mniši. Takovéto tradiční tetování se provádělo buď v buddhistických chrámech nebo v příbytku poustevníka – ve speciální místnosti s velkým oltářem – ve svatyni.

V prvním článku jsou popsány čtyř nejznámější místa, kde je možno v Thajsku získat magické tetování. Domnívám se, že jsem jediný, který po přečtení tohoto článku nelitoval peněz a času a všechny navštívil.

.

Čtyři nejznámější místa:

1. Wat Bang Phra 

Buddhistický chrám v Nakhon Chaysri v provincii Nakhon Pathom.

.

Wat Bang Phra
Wat Bang Phra

.

Bohužel, zdejší opat, velký mistr meditace a učitel tetování Luang Pho Phern v roce 2004 zemřel a s ním odešla i veškerá sláva a lesk tohoto místa. Chrám působí dojmem úpadku. Nechci hanět zdejší tatéry jen na základě mojí krátké návštěvy, snad jen dovolte malé upozornění – než se necháte tetovat, prohlédněte si umělcovu tvorbu, pokud se Vám nebude líbit kvalita provedení, po vytetování už je pozdě.

Nicméně toto místo mohu doporučit pro opravdové šetřílky a držgrešle, protože zde se ceny za tetování za posledních 100 let nezměnily, a tak je to v podstatě zanedbatelná částka, která se běžně věnuje klášteru jen za menší obřad nebo za posvěcení.

.

Luang Por Phern - Wat Bang Phra
Luang Por Phern – Wat Bang Phra

.

2. Wat Keam v San Patong v provincii Chiang Mai.

Zní to neuvěřitelně, ale musel jsem docestovat až na místo, abych se dozvěděl, že i zdejší opat a mistr tetování Phra Ajarn Gamtawn není naživu. Na rozdíl od Kláštera Bang Phra zde s mistrem v roce 2010 odešla i možnost získat magické tetování.

.

Phra Ajarn Gamtawn
Phra Ajarn Gamtawn

.

3. Ajan Kob a Ajan Oh v Lum Phli v provincii Ayutthaya.

Ajan Kob (čti Adžán Kob) vypadá jako poustevník, který právě vylezl z džungle, a jeho syn vypadá jako jeho o něco mladší kopie. Sídlí v rodinném domku, kde celé patro zabírá svatyně s velkým oltářem. Vlevo od oltáře tetuje a světí Ajan Kob a vpravo syn Ajan Oh (čti Adžán O).

.

Ajan Kob a Ajan Oh
Ajan Kob a Ajan Oh

.

Nějaký Rus si z tohoto místa udělal zlatý důl. Cestovky mu sem posílají ruské turisty, kteří chtějí magické tetování a on vše zařizuje a překládá. Musím říct, že ten ruský bratr má můj obdiv, našel to správné místo a dokázal ho využít. Na rozdíl od ostatních míst je tu vše předem jasné, mají tu totiž několik katalogů janter. V klidu si tak můžete vybrat, která jantra se vám líbí, a hlavně u každé je krátký popis její funkce a cena.

.

Ajan Oh
Ajan Oh

.

Ceny začínají na cca 1.000 THB za jednoduché jantry, které se jednoduše posvětí a končí na 30.000 THB za velké a složité obrazce mýtických bytostí, na které je potřeba pro posvěcení přinést jako obětinu mimo jiné i prasečí hlavu. Ajan Kob na mne velmi dobře zapůsobil a pravděpodobně si nechám další tetování zhotovit od něj.

.

Vše je sterilní, jehla, inkoust i mistrův pes -sak-yan-ajan-kob-ayutthaya-thailand
Vše je sterilní, jehla, inkoust i mistrův pes -sak-yan-ajan-kob-ayutthaya-thailand

.

4. Ajarn Noo Kanpai v provincii Pathum Thani

Ajarn Noo Kanpai (čti Adžán Nů Kanpaj) je nejznámější mistr sak jan nejen v Thajsku, ale i na světě. I on začínal jako učedník ve Wat Bang Phra, ale opravdu ho proslavila před deseti lety holywoodská hvězda Angelina Jolie. Za sak jan “pět řad” tehdy zaplatila 2.000 THB (v té době 2.000 Kč).

.

Angelina Jolie a Ajan Noo Kanpai
Angelina Jolie a Ajan Noo Kanpai

.

Od té doby se mu dostalo v obrovském množství mediální popularity a hlavně peněz. Popularita mu přinesla příliš mnoho klientů, což logicky vedlo k drastickému zvýšení cen. Kdyby každému zájemci účtoval 2 000,- THB, pak i kdyby tetoval 24h/denně, stejně by od jeho domu vedla fronta zájemců až do Pekingu.

.

Angelina Jolie a Ajan Noo Kanpai
Angelina Jolie a Ajan Noo Kanpai

.

Ajarn Noo Kanpai se stal velmi slavným a bohatým mužem, což rozdělilo Thajsko na 2 tábory: jedni ho vychvalují a druzí tvrdí, že sak jan nejde dělat jako velký byznys a nemají ho rádi. Podle mne je s obdivem, že popularitu i bohatství duchovně ustál a pokračuje v tetování.

.

Angelina Jolie a Ajan Noo Kanpai
Angelina Jolie a Ajan Noo Kanpai

.

Domnívám se, že Ajarn Noo Kanpai je mistr sak jan vysokých kvalit a jeho odpůrci mu hlavně závidí jeho “těžce” vytetovaný majetek (cca 100 milionů THB) a také zřejmě nemají dostatek finančních prostředků, aby se mohli zařadit mezi jeho klienty.

.

Ajan Noo Kanpai - certifikat
Ajan Noo Kanpai – certifikat

.

…Pokračování…

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Dovoz do Thajska

Dovoz do Thajska

Co všechno si smí a nesmí běžný turista dovézt do Thajska? Dovoz do Thajska již …

Jeden komentář

  1. Zájemcům o sak yant vřele doporučuji tuto tématickou diskusní skupinu na facebooku: https://www.facebook.com/groups/yantra.tattoos/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *