Thajská Policie musela vrátit Nágu!

23.4.2015 ROI ET

Na severovýchodě Thajska vzplanul velký protest místních obyvatel proti policii, která zabavila sošku Nágy. Vesničané totiž věří že se nejedná o člověkem vyrobený předmět, ale o mrtvé tělo mýtického zvířete známého jako Nága.

Stovky poutníků přicestovalo do vesnice Baan Kan Sai v provincii Roi Et aby se se poklonili a vzdali úctu tělesným ostatkům mrtvé Nágy. Nága, vypadající jako had nebo drak je součástí Buddhistické mytologie.

.

Davy uctívají tělo Nágy 'nalezené v provincii Roi Et 23. dubna 2015
Davy poutníků uctívají tělo Nágy nalezené v provincii Roi Et 23. dubna 2015

.

Sayan Chomkamsingha ( 41-letý majitel domu ve kterém je umístěno tělo Nágy ) vypověděl policii, že Nágu vylovil před třemi dny v nedalekém jezírku. Sayan tvrdí že Nága byla živá, její tělo se hýbalo a bylo pokryté slizem. V okamžiku vytažení z vody prý Nága znehybněla a proměnila v tuto Bronzovou sošku.

Střet s policií

Policie přijela sošku Nágy zabavit, se záměrem odvést ji do Department of Fine Arts, kde by odborníci posoudili zda nejde o archeologický nález a tudíž součást národního pokladu. Zveřejnění záměru Policie vyvolalo v davu více než 300 poutníků silný nesouhlas a dav se snažil zabránit Policii v odvozu Nágy.

.

Policie, obklopená davem poutníků přenáší Nágu do Policejního vozu
Policie, obklopená davem poutníků přenáší Nágu do Policejního vozu

.

Starosta obce Baan Kan Sai – Teerasit Parkrit nakonec přesvědčil dav poutníků aby ustoupili, a umožnili policii přemístit Nágu do policejní dodávky. Bohužel několik jedinců se rozeběhlo za policejním vozem ve snaze rozbít policejnímu autu okna,  což mělo za následek další kolo jednání mezi poutníky a policií.

.

Místní obyvatelé obklopují policejní vůz odvážející Nágu
Místní obyvatelé obklopují policejní vůz odvážející Nágu

.

Dle vyjádření vrchního velitele policejní stanice v Roi Et Weerawat Srabua: Nága byla nakonec převezena do Department of Fine Arts, kde archeologové určili, že soška je vyrobena z kovu a její stáří nepřesahuje 30 let.

Na základě rozhodnutí, že nejde o archeologický nález byla Nága vrácena na policejní stanici. Zde se brzy na to shromáždilo více než 100 lidí dožadujících se navrácení Nágy. Policie se obávala nebezpečí růstu počtu demonstrujících a Nágu raději převezla zpět.

.

Nága z Baan Kan Sai - Roi Et
Nága z Baan Kan Sai – Roi Et

.

Podvod?

Thajská policie zveřejnila podezření, že Sayan Chomkamsingha se dopustil podvodu tím, že oklamal stovky poutníků kteří přišli do svatyně uctít Nágu a mimo jiné také darovali svatyni určitý finanční obnos.

V rozhovoru pro média Sayan Chomkamsingha potvrdil že Nága je opravdová a že nechce nikoho zneužít nebo poškodit.

Sayanova manželka Tiamchan Chomkamsingha dosvědčila novinářům, že již před několika měsíci zahlédla v jezírku tuto Nágu živou . ,,Prodávám potraviny vedle jezírka Manao a skoro denně jsem vídala jak se Nága vynořuje a plave po hladině – Je to Zázrak,, .

.

Sayan Chomkamsingha ukazuje rybník, kde vylovil Nágu
Sayan Chomkamsingha ukazuje rybník, kde vylovil Nágu

.

Pozorování Nágy jsou v severovýchodním Thajsku celkem běžné. Každý listopad přijíždí tisíce Thajců pozorovat na břeh Mekongu v provincii Nong Kai takzvaný ,,Dech Nágy,, neboli ohnivé koule které zde vylétají z řeky. Tento fenomén je zdrojem vášnivých debat o zdroji ohnivých koulí.

.

Naga Bang Fai Phaya Nak 12.10.2011
Bang Fai Phaya Nak – Naga Fireballs

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *