Buddha sedící pod ochranou Nágy
Buddha sedící pod ochranou Nágy

Nága – informace

Nága

je původně Hinduistická mytologická bytost spjatá s vodou. Název je odvozen ze sanskrtského slova pro hada či draka, což odpovídá stylu jakým bývá zobrazován: Tělo má pokryté velkými šupinami jako obrovský had (kobra), nebo drak (v tom případě má 4 nohy s velkými drápy). Hlava má velké zuby a vypadá obvykle jako dračí, nebo hadí – někdy mívají i více hlav 3, 5, 7 nebo 9.

.

Wat muang Naga jako ozdoba schodiste
Wat Muang – Nága jako ozdoba schodšstě

Barva a barevné kombinace těla mohou být jakékoliv. Nága je  schopna vzít na sebe lidskou podobu a nebo být neviditelná. Obecně jde o polobožské bytosti s nadpřirozenými schopnostmi, jenž se dožívají tisíců let. Za nejvyššího krále nagů je považován védský Varuna, bůh bouří.

.

Nága ve Wat Luang 2015
Nága ve Wat Luang 2015

.

Významné místo si nágové získali i v Buddhismu, zejména mahajánovém. Král nágů Mučalinda již na počátku chránil Buddhu před deštěm a nágové obecně vystupují jako ochránci Buddhovy nauky. Navíc, posvátné máhajánové texty jsou prý přechovávány právě v říši nágů.

Théraváda je však považuje za příliš ovládané jejich zvířecí stránkou (hněv, nevědomost a chtivost) a upírá jim možnost dosáhnout osvícení. Jsou považováni za ochránce hory Suméru, kde chrání dévy před útoky démonů.

.

Wat Pa Phu Kon - Nága u vchodu
Wat Pa Phu Kon – Nága u vchodu

.

Naga malba Wat Pho Chai Nong Khai
Nága malba – Wat Pho Chai, Nong Khai

.

Wat Muang naga jako vodotrysk
Wat Muang – nága jako vodotrysk

.

Mnoho z nich také žije v lidmi obydlených končinách, u vodních zdrojů či v jeskyních. To je vůbec nejdůležitější charakteristikou nágů – jsou to vodní bytosti, ochránci pramenů, řek, studen a jsou to také strážci pokladů.

Umí přivolat déšť a tím tedy i plodnost, ale zároveň způsobují pohromy jako povodně či sucha. Dle lidové tradice se chovají tak, jak se lidé chovají k nim. Jejich dalším charakteristickým rysem je pak zvědavost.

.

Nága - Wat Rong Khun - Chiang Rai - Thajsko
Nága – Wat Rong Khun – Chiang Rai – Thajsko

.

Naga - malba Wat Pho Chai - Nong Khai
Nága – malba Wat Pho Chai – Nong Khai

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *