Wat Phra Dhammakaya IV. Sekta

Wat Phra Dhammakaya – วัดพระธรรมกาย – Wat Phra Dhamakáj

Mimozemská základna, pračka na peníze, sekta, jež hromadí miliardy nebo velký a správně fungující buddhistický klášter? Ani po tolikáté návštěvě nedokážu jednoznačně odpovědět… Jisté je pouze to, že Thajsko je rozděleno na dva tábory. Na jedné straně jsou příznivci kláštera, jenž mají doma stále puštěnou jejich satelitní televizní stanici DMC a do Dhammakaya posílají peníze v množství větším než malém. A na druhé straně odpůrci, kteří by nejraději vedení kláštera pozavírali do vězení a celé monstrum srovnali se zemí pomocí armády buldozerů. Pojďme se tedy s tímto unikátním klášterem blíže seznámit. V tomto článku sektářskou variantou…

.

Večerní ceremonie ve Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Večerní ceremonie ve Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Sekta

 

Wat Phra Dhammakaya je většinou deklarován jako jeden z mnoha thajských buddhistických klášterů. Nicméně celý tento kolos je považován za buddhistickou sektu, jež toho se zdejším, Theravádovým buddhismem, nemá zrovna moc společného.

Co je tedy odlišuje od tradičního thajského buddhistického kláštera?

  • Vzhled svatostánků je ideální pro natáčení sci-fi filmů z jiných planet.
  • Nikde neuvidíte sochy Buddhy. Vlastně sochy tu mají, ale jejich vzhled je, mírně řečeno, ,,netradiční,, Uctívané sochy mají vzhled ženy – bývalé opatky (matky představené) Khun Yay.
  • Celý komplex je ve vlastnictví soukromé nadace Dhammakaya Foundation.
  • Vše je mega-obrovské a vedení má k dispozici astronomické částky. Např: 50 miliard THB dostala pouze od svých zahraničních poboček, za cca 30 miliard THB ,,prodala“ milion Buddhů ze silikonového bronzu (kteří jsou a budou v klášteře) a jen stavba Dhammakaya Cetiya stála 30 miliard THB atd.
  • Dhamakaya vlastní buddhistickou satelitní a kabelovou televize DMC (Dhamma Media Channel) která vysílá 24h/den a je šířena celosvětově i po internetu.
  • Dhamakaya se snaží velmi intenzivně otvírat svoje pobočky po celém světě (již je jich 50).
  • Vedení kláštera se dostává často pod kritiku veřejnosti i do střetu se zákonem.
  • Dhammakaya slibuje, že pokud jim budete měsíčně posílat 1.000 THB, pak se v příštím životě narodíte jako milionář (tuto informaci nemám 100% potvrzenou).
  • Sponzorským darům je údajně přisuzována moc přiblížit dárce k nirváně, čím vyšší částka nebo cennější dar, tím blíže (tuto informaci také nemám 100% potvrzenou).

Takhle jednoduché to samozřejmě není. To, že někomu věnujete v dobré víře peníze, to Vám samozřejmě nezaručí duchovní postup. Několikrát jsem Wat Dhammakaya navštívil (ať už sám, nebo jako průvodce) a nikdy jsem se s takovýmto slibem nebo nabídkou nesetkal.

.

Buddha ve stylu Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Buddha ve stylu Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Samozřejmě, pokud provozujete mega-obří svatostánek poblíž desetimiliónového města, pak začnete brzy disponovat velkými prostředky. Možnost rozhodovat o využití velkých peněz s sebou přináší pokušení si něco přivlastnit.

.

Kauza darované pozemky 1998

Pokud se jedná o sektu, která má svého majitele, pak jakýkoliv dar je vlastně darem vlastníkovi sekty. No – a tady nám to nehraje. Klášter se tváří jako buddhistický svatostánek, a tak jakýkoliv dar by měl být využit na:

  • investice
  • údržbu
  • provoz kláštera
  • vzdělání
  • charitativní aktivitu
  • potřeby mnichů
  • nebo uložen na pozdější využití

Opat kláštera je samozřejmě také mnichem, a tak nějakou přiměřenou část darů může (a vlastně i musí) spotřebovat pro sebe. Dle následujících faktů posuďte sami, zda si opat Wat Dhammakaya ponechal přiměřenou část nebo to s tou  svojí ,,osobní spotřebou“ malinko přehnal.

.

Opat Dhamakaya - Phra Dhammachayo
Opat Dhamakaya – Phra Dhammachayo

.

V letech 1998 a 1999 byl opat Phra Dhammachayo vyšetřován státním zastupitelstvím ve věci překročení svých pravomocí a ztráty důvěry. Současně čelil disciplinárnímu řízení ze strany mnišské komunity, která ho kritizovala za nesprávný výklad Buddhova učení a za příliš velký důraz na materiální dary věřících (sliby postupu k nirváně a lepšího zrození). Vyšetřování odhalilo, že opat si mimo jiné ponechal v osobním vlastnictví několik set hektarů pozemků + pár desítek milionů v hotovosti, které obdržel jako dar od věřících.

.

UFO uvnitř - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
UFO uvnitř – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

V roce 1999 vyzval nejvyšší thajský patriarcha opata, aby dotčené pozemky převedl do vlastnictví kláštera. Opat nereagoval… Patriarcha tedy pohrozil, že ho ze své moci zbaví mnišství. Opat veřejně prohlásil, že ,,to raději zemře v šafránovém rouchu“.

Situace se vyhrotila v srpnu 1999, kdy nejvyššímu představiteli mnišské obce došla trpělivost a požádal vládu, aby zakročila. Policie se obávala extrémních reakcí jeho zastánců, příznivců a mnichů ve Wat Dhammakaya a na předvedení opata vyslala 350 policistů + pyrotechnické komando. Klášter byl již zabarikádován a thajská policie narazila na tak silný odpor, že odešla s nepořízenou.

.

Zástupce opata Luang Por Dattajeevo
Zástupce opata Luang Por Dattajeevo

.

V prosinci 1999 mnišská obec suspendovala opata  do mnišské pozice. Phra Dhammachayo mohl pouze jmenovat svého zástupce Luang Por Dattajeevo, který setrval v pozici prozatímního opata. Phra Dhammachayo byl stále pod vysokým tlakem vlády, mnišské obce i médií, ale stále byl mnichem a prezidentem nadace Dhammakaya Foundation.

.

Nová budova - studie - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Nová budova – studie – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

V roce 2006 nakonec celý příběh skončil velkým ,,happy-endem“:

  • Phra Dhammachayo převedl sporný majetek (prostředky a pozemky) v celkové hodnotě 959.300.000 THB (cca 650 milionů Kč) do vlastnictví kláštera.
  • Phra Dhammachayo byl zproštěn veškerých obvinění.
  • Phra Dhammachayo se stal znovu opatem Wat Phra Dhammakaya.
  • V roce 2010 mu král Ráma IX. udělil nové jméno Phrathepyanmahamuni

.

Závěrečné zamyšlení

Opat kláštera je velmi silná osobnost, která má mnohem větší schopnosti než 99% lidí na této planetě. Stojí v čele největšího buddhistického kláštera, je prezidentem Dhammakaya Foundation, osobně vede statisíce věřících po duchovní cestě, prostřednictvím klášterní televize učí meditovat miliony, možná i desítky milionů lidí, spravuje 50 klášterních poboček po celém světě – a to vše dělá naprosto správně. Jeho aktivita slaví obrovský úspěch – klášter prosperuje, staví se nové budovy, po světě se zakládají nové pobočky a tím se rozšiřuje pozitivní duchovní vliv na celou planetu.

.

Phra Dhammachayo - opat Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Phra Dhammachayo – opat Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Naše materiální společnost měří úspěch hlavně podle nahromaděných financí a majetku. Z tohoto pohledu je opat jeden z nejúspěšnějších podnikatelů této planety. Kdyby nenosil oranžové roucho a nebyl mnichem, pak by nikomu nepřišlo divné, jak nakládá s nahromaděným majetkem a penězi. Naopak – byl by pro své schopnosti obdivován a časopis  Forbes by o něm psal oslavné články. Ale protože je to mnich, tak by podle veřejnosti měl být úplně chudý a neměl by nic vlastnit.

.

Letecký snímek Wat Phra Dhammakaya Thajsko
Letecký snímek Wat Phra Dhammakaya Thajsko

.

Závěrečné otázky

  • Opravdu si takto výjimečný člověk nezaslouží na stará kolena finanční odměnu?
  • Jestliže je schopen na provoz a rozkvět projektu Dhammakaya nashromáždit nadbytek financí, opravdu si nezaslouží třeba 10% odměnu?
  • Jestliže je při svém vytížení ještě schopen získat cca 10 miliard THB ročně, opravdu bychom mu měli odepřít jakoukoliv finanční nebo majetkovou odměnu?
  • Netvoří u většiny jeho kritiků motivaci hlavně závist jeho megaúspěchu, a přání opata (Dhammakaya Foundation) o tento majetek připravit?

Upřímnou odpověď – si musíme ve svém nitru vyhledat každý sám…

.

.

Přes všechny finanční skandály a obvinění musím potvrdit, že zdejší klášter vede obrovské masy lidí po té správné duchovní cestě. Vysvětluje jim, že pokud chtějí změnit svět k lepšímu, pak existuje pouze jedna jediná cesta. A tou je osobní změna každého jednotlivce, prostřednictvím kultivace charakteru a hlavně – pomocí meditace. Světového míru lze dosáhnout pouze kultivací vnitřního klidu. Při každé návštěvě se ke mně místní i návštěvníci chovali velice zdvořile a mile. Všechno zde vypadá, běží a funguje přesně tak, že by to mohlo být vzorem všem ostatním klášterům, a to nejen v Thajsku, ale i na jiných planetách, i v celém vesmíru…

.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Zlato na konci temné uličky

Zlato na konci temné uličky Obecně považuji Thajsko i Kambodžu za bezpečnější než Evropu. Přesto, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *