Wat Phra Dhammakaya I. Mega-svatyně

Wat Phra Dhammakaya – วัดพระธรรมกาย – Wat Phra Thamakáj

Mimozemská základna, pračka na peníze, sekta, jež hromadí miliardy, nebo velký a správně fungující buddhistický klášter? Ani po tolikáté návštěvě nedokážu jednoznačně odpovědět… Jisté je pouze to, že Thajsko je rozděleno na dva tábory. Na jedné straně jsou příznivci kláštera, kteří mají doma stále puštěnou jejich satelitní televizní stanici DMC a do Dhammakaya posílají peníze v množství větším než malém. A na druhé straně odpůrci, kteří by nejraději vedení kláštera pozavírali do vězení a celé monstrum srovnali se zemí pomocí armády buldozerů. Pojďme se tedy s tímto unikátním klášterem blíže seznámit. V tomto článku začneme popisem areálu.

.

Milion Buddhistů ve Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Milion Buddhistů ve Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Deset milionů Buddhistů, kteří žijí v Bangkoku, potřebují nutně svatostánek, do kterého se vejde mnoho lidí, a právě klášter Phra Thamakáj je schopen pojmout na svém meditačním  stadionu v jeden okamžik celý milion meditujících!!!

V roce 2010 byl Wat Phra Dhammakaya, se svojí rozlohou 3,73 km² (327 hektarů) označen deníkem Wall Street Journal jako největší buddhistický chrám na světě (dle Guinessovy knihy rekordů je největší Indonéský Borobudur s plochou 2,5 km²).

Každopádně vše je zde obrovské a v (mnou oblíbeném) megalomanském stylu. Ihned po vjezdu do areálu Vás uvítá nedávno dokončená obrovská budova vypadající jako létající talíř. Okamžitě máte pocit, že jste na nějaké jiné planetě, tvary a energie budov neodpovídají ničemu pozemskému. Naprosto vše je silně předimenzováno –  plocha kláštera, velikost budov, parkoviště… Prohlídka pěšky v podstatě nepřipadá v úvahu. Nejlepší je použít na přesun po areálu běžné veřejné taxi, kterým jste přijeli.

.

Mapa s dovyznačenou Oblastí 60
Mapa s dovyznačenou Oblastí 60

.

Satelitní fotografie celého areálu Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Satelitní fotografie celého areálu Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

1. Maha Dhammakaya Cetiya

Slavnostní ceremonie - Dhammakaya Cetiya - Thajsko
Slavnostní ceremonie – Dhammakaya Cetiya – Thajsko

.

Zlatí Buddhové na kopuli Dhammakaya Cetiya - Thajsko
Zlatí Buddhové na kopuli Dhammakaya Cetiya – Thajsko

.

300.000 Zlatých Buddhů na střeše a kopuli Dhammakaya Cetiya - Thajsko
300.000 Zlatých Buddhů na střeše a kopuli Dhammakaya Cetiya – Thajsko

.

Speciální nerezové šrouby s logem Wat Phra Dhammakaya
Speciální nerezové šrouby s logem Wat Phra Dhammakaya

.

3 Zóny - Buddha Dharma a Sangha - Dhammakaya Cetiya - Thajsko
3 Zóny – Buddha Dharma a Sangha – Dhammakaya Cetiya – Thajsko

.

Ikonou kláštera je známé, 32,4 m vysoké čedí ve tvaru UFO. Není to jen obrovská hromada betonu, stavba má mnoho ,,zvláštností“. Na veškerý stavební materiál byly kladeny ty nejvyšší nároky z hlediska kvality a životnosti. Naprosto všechno, včetně každého šroubku nebo sochy je navrženo na životnost tisíc let.

Střechu tvoří kopule, na níž je umístěno 300.000 pozlacených sošek Buddhy ve stylu Dhammakaya. Uvnitř je dalších neuvěřitelných 700.000, celkem tedy jeden milion pozlacených Buddhů. Buddhové jsou vyrobeni z nejkvalitnějšího křemíkového bronzu, který se používá např. na výrobu lodních šroubů pro ponorky. Buddhové mají velikost 15 x 15 cm a sedí na podložce o průměru 18 cm, na které je vyryto jméno sponzora. Každý z nich je přišroubován nerezovým šroubem, speciálně vyrobeným pro klášter včetně loga Dhammakaya.

Celá stavba (mimo pozlacených Buddhů) stála 30 miliard THB. Milion Bronzových Buddhů byl zakoupen buddhisty po 30.000 THB/kus. 30.000 x 1 milion = 30 miliard THB. Uvnitř čedí je socha Buddhy o velikosti 4,5 x 4,5 m a váze 14 tun, která je odlitá z čistého stříbra. Uvnitř kopule jsou uloženy relikvie samotného Buddhy, Tripitaka a další posvátné knihy.

Stavba  o průměru 194,4 m symbolizuje buddhistický, tzv. Trojí Klenot. Čedí je rozděleno na 3 zóny (okruhy) (37,8 + 5,4 + 54) + (54 + 5,4 + 37,8) = 194,4 m celkem.

Zóny trojího klenotu:

  • Buddha – Velký učitel – vrchní zóna (poloměr zóny 54 m) obsahuje celkem jeden milion pozlacených Buddhů.
  • Dharma – Buddhovo učení – střední zóna (šíře poloměru 5,4 m) je volná.
  • Sangha – Společenství věřících – okrajová zóna (šíře poloměru 37,8 m), ve které je místo pro 10.000 meditujících mnichů.

2. Grand Meditation Stadium

Meditační stadion - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko.
Meditační stadion – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko.

.

Mniši pod tribunou - Meditační stadion - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko.
Mniši pod tribunou – Meditační stadion – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko.

.

Večerní ceremonie uvnitř tribuny meditačního stadionu - Wat Phra Dhammakaya Thajsko
Večerní ceremonie uvnitř tribuny meditačního stadionu – Wat Phra Dhammakaya Thajsko

.

UFO zvané Dhammakaya Cetiya stojí uprostřed Meditačního stadionu, jenž má užitečnou plochu 430.000 m². Tato rozloha umožňuje pohodlnou meditaci pro 400.000 lidí.

Okolní patrová budova (tribuna) má užitečnou plochu 630.000 m² která umožňuje pohodlnou meditaci pro dalších 600.000 lidí. Celková užitečná plocha stadionu je tedy jeden čtverečný kilometr, jenž pojme v jeden okamžik jeden milion meditujících.

3. Grand Meditation Hall

Meditační hala - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Meditační hala – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Meditační hala velikostí připomíná letecký hangár - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Meditační hala velikostí připomíná letecký hangár – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Předávání darů mnichům v meditační hale - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Předávání darů mnichům v meditační hale – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Ceremonie, společné meditace nebo jen setkání stovek tisíc lidí pod širým nebem nečiní celoročně v tropickém Thajsku žádný problém. Ovšem někdy taky prší a někdy slunce pálí takovou silou, že meditaci prakticky znemožňuje. Meditační hala má plochu 162.000 m² a jedná se o největší halu svého druhu na světě. Střecha má tepelnou izolaci s povrchem z nerezového plechu se speciální úpravou pro zvýšený odraz slunečních paprsků.

Uvnitř je vyhrazené místo pro 1.000 mnichů a dalších 150.000 věřících. V suterénu jsou podzemní prostory, které byly dříve využívány jako parkoviště. Nyní se do suterénu vejde dalších 150.000 lidí. Celková kapacita meditační haly je tedy neuvěřitelných 300.000 meditujících.

4. Great Memorial Hall of Phramongkolthepmuni

Noční ceremonie - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Noční ceremonie – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Memorial Hall of Phramongkolthepmuni - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Memorial Hall of Phramongkolthepmuni – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Uvnitř UFO - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Uvnitř UFO – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Zlatá socha Phra Mongkhonthepmuni zakladatele Meditační Dhammakaya školy
Zlatá socha Phra Mongkhonthepmuni zakladatele Meditační Dhammakaya školy

.

Nedávno dokončenou budovou je Pamětní hala meditačního mistra Phra Mongkhonthepmuni, která stjojí hned u hlavního vjezdu do areálu. Jestliže při pohledu na Dhammakaya Cetiya máte určité pochybnosti, pak Great Memorial Hall of Phramongkolthepmuni by mohla být ve výkladovém slovníku na fotce pod termínem U.F.O. Jedná se opět o klasický létající talíř, s nerezovou, pozlacenou střechou a kaskádovým vodopádem na okraji.

Zlatá kopule symbolizuje Buddhovo učení, které se šíří do okolí. UFO budova o průměru 108 m obsahuje sedm meditačních místností pro 350 meditujících a centrální kapli, která pojme 1.500 meditujících.

Uprostřed centrální svatyně je kamenný oltář, na němž je socha meditačního mistra a zakladatele Meditační Dhammakaya školy – Phra Mongkhonthepmuni. Tato socha je vyrobena z 24-karátového zlata a váží jednu tunu (jen cena materiálu na sochu je cca jedna miliarda Kč). Pamětní hala včetně zlaté sochy je přístupná pro veřejnost – Sobota 12:30 až 17:00 a Neděle 11:00 až 12:30.

5. Dining Hall of Khun Yay

UFO jídelna - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
UFO jídelna – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Létající talíř zespodu (trysky) Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Létající talíř zespodu (trysky) Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Jídelna je pojmenována po zakladatelce kláštera, která měla vždy starost o to, aby bylo dostatek jídla pro všechny mnichy, novice i laiky, aby se nikdo z nic nemusel obávat, kde a čeho se nají, a všichni všichni se tak mohli věnovat meditacím a duchovnímu pokroku. Jídelnu vlastně tvoří pouze střecha ve tvaru létajícího talíře o průměru 111 m.

Kapacita je 6.000 strávníků. Lidé z okolí sem denně přinášejí jídlo pro cca 1.200 místních mnichů. V 6:30 začínají mniši odříkávat ranní modlitby, poté se nasnídají a požehnají lidem, kteří jim přinesli jídlo. V 10:30 se tu schází mniši a novici na oběd. Ti, kteří jsou již ordinováni na mnichy, smějí jíst (přijímat pevnou stravu) pouze od svítání do poledne (do 12:00).

6. Master Nun Chandra Centennial Building

Master Nun Chandra Centennial Building -Wat Dhammakaya - Thajsko
Master Nun Chandra Centennial Building -Wat Dhammakaya – Thajsko

.

Stavba leden 2015 Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Stavba leden 2015 Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

.

Přestože tento komplex budov měl být dokončen již v roce 2012 u příležitosti stého výročí narození Nun Chandra, pravděpodobně na to dojde až letos, v roce 2016. Zatím je to ještě staveniště a s detaily budovy se můžeme seznámit pouze na animovaném videu. Dominantou je centrální koule o průměru 81 m, která vytváří iluzi, že levituje. Celá multibudova stojí na ploše 80.000 m² a již dosahuje konečné výšky 95 m.

Záměrem je vystavění Světového centra vnitřního klidu – největší thajskou školu, kde se bude vyučovat Dharma (Buddhovo učení) a jazyk Páli. Patnácti-patrová budova by měla být místem, kde lidé různých barev, ras a národností budou společně pracovat pro světový mír – přibližně jako Organizace spojených národů buddhismu. Více než 2000 mnichů a laiků by zde mělo denně pracovat na dosažení společného cíle, kterým je dosažení trvalého světového míru – prostřednictvím vnitřního klidu. Tvar zeměkoule vyjadřuje potvrzením o univerzální lásce k lidem.

V budově Master Nun Chand Khonnokyoong Centennial Memorial bude sídlit:

  • Škola pro studium Páli a Buddhismu (45 učeben, včetně tří jazykových laboratoří)
  • Dvě meditační místnosti pro 800 osob
  • Mezinárodní buddhistická vědecká knihovna s elektronickou verzí buddhistických textů (Tritipitaky)
  • Multimediální výstavní hala
  • Posluchárna s kapacitou 2000 míst pro konání thajských i mezinárodních sympózií
  • Muzeum – vystavující vzácné Buddhistické texty a artefakty z mnoha zemí světa
  • Koordinační kancelář pro všechna zámořská meditační centra Dhammakaya
  • Koordinační kancelář mezinárodních mírových programů
  • Koordinační kancelář pro výukové programy mnichů
  • Dhammakaya Open University pro dálkové studijní programy
  • Dhammakaya Foundation zabývající se mezinárodní i thajskou charitativní činností
  • Dhammachai Institut pro akademický výzkum, výměnu a školení personálu
  • Projekt The Peace Revolution 2010 zabývající se společenstvím světového míru
  • Rozhlasové stanice Dhamma (Dharmy)
  • Výrobní a nahrávací studia Dhamma programů, včetně živě vysílaných lekcí meditace, které se denně vysílají bez reklam na satelitním kanálu DMC
  • Multimediální výrobní centrum, kde se vytváří webové stránky Dhamma, CD, časopisy, knihy a akademické materiály

7. The Memorial Hall of  Nun Chandra

Zlatá pyramida - Memorial Hall of Nun Chandra - Wat Phra Dhammakaya
Zlatá pyramida – Memorial Hall of Nun Chandra – Wat Phra Dhammakaya

.

Zlatá pyramida a obelisk Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Zlatá pyramida a obelisk Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Nun Chandra - Zakladatelka kláštera Wat Phra Dhammakaya a její zlatá socha
Nun Chandra – Zakladatelka kláštera Wat Phra Dhammakaya a její zlatá socha

.

Hexagonální zlatá pyramida je památníkem na zakladatelku kláštera, mnišku Nun Chandra, celým jménem Khun Yay Archaraya Chandra Khonnokyoong .

Jedná se o pyramidu složenou ze šesti zlatých, trojúhelníkových stěn, která zabírá plochu 5.600 m².  Tato 29 m vysoká stavba má 2 patra. První slouží jako muzeum zobrazující její charitativní práce, náboženské příspěvky a osobní předměty jež se vztahují k historii jejího života jako mistrně meditace, náboženské učitelky a zakladatelky  chrámu Dhammakaya. Druhé patro je vyhrazené meditujícím. Ve středu místnosti je socha jeptišky ve 150% zvětšení. Tato socha je z 24 karátového zlata, a váží skoro 2 tuny  (jen cena materiálu na sochu je cca dvě miliardy Kč). Ve druhém patře jsou také její relikvie (ostatky). Pyramida má kapacitu 300 osob.

Nedaleko stojící obelisk je v podstatě svíčka, která každý večer svítí na uctění památky Nun Chandra. Svíce je vyrobena ze speciálního bílého cementu a měla by takhle bílá zůstat několik set let.

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

8. The Chapel (Uposatha)

Kaple - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Kaple – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Buddha ve stylu Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Buddha ve stylu Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Kaple je první budovou, která zde byla postavena. 24.11.1977 se zde konala slavnostní ceremonie posvěcení a položení základního kamene. Této události byla také přítomna princezna Maha Chakri Sirindhorn, která zde zastupovala krále. Položením základního kamene byl oficiálně založen Wat Phra Dhammakaya. Kaple je postavena ve velmi jednoduchém, ale elegantním architektonickém stylu, který byl v roce 1998 oceněn asociací ASA – Architectural Design Awards. Stavba tehdy stála pouhých 11.800.000 THB. Uvnitř najdeme velmi jednoduchý oltář s Buddhou ve stylu Dhammakaya. Tři lotosové květy nade dveřmi symbolizují Trojí klenot (Buddha, Dharma a Sangha). Kaple je stále využívána k ordinaci nových mnichů.

9. อาคาร 60 ปี พระราชภาวนาวิสุทธิ์

Budova 60 - nerezová brána se znakem UFO - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Budova 60 – nerezová brána se znakem UFO – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Tato UFO budova je veřejnosti nepřístupná, a na většině map dokonce není vůbec, jako by ani neexistovala. Více informací o uzavřené Oblasti 60 najdete v následujícím článku pojednávajícím o mimozemském vlivu na design klášterních budov.

.

Přes všechny megalomanské projekty musím potvrdit, že zdejší klášter vede obrovské masy lidí po té správné duchovní cestě. Vysvětluje jim, že pokud chtějí změnit svět k lepšímu, pak existuje pouze jedna jediná cesta. A tou je osobní změna každého jednotlivce prostřednictvím kultivace charakteru a hlavně – pomocí meditace. Světového míru lze dosáhnout pouze kultivací vnitřního klidu. Při každé návštěvě se ke mně místní i návštěvníci chovali velice zdvořile a mile. Všechno zde vypadá, běží a funguje přesně tak, že by to mohlo být vzorem všem ostatním klášterům, a to nejen v Thajsku, ale i na jiných planetách, i v celém vesmíru…

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodž

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Zlato na konci temné uličky

Zlato na konci temné uličky Obecně považuji Thajsko i Kambodžu za bezpečnější než Evropu. Přesto, …

2 komentáře

  1. Tento komplex je opravdu úžasnej a projí ho za jeden den je opravdu dřina. Ještě dnes mě z toho bolí nohy….
    Wendi, moc děkuji za doplňující informace.
    Zdraví Vojta.

  2. Ota Veverka

    Když jsi mi o tom vyprávěl, bylo to ohromující, ale neuměl jsem si to představit. Takže, teď po shlédnutí fotek nemám slov. V každém případě to působí naprosto úžasně, ohromující.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *