Wat Phra Dhammakaya III. Dhamakáj s.r.o.

Wat Phra Dhammakaya – วัดพระธรรมกาย – Wat Phra Dhamakáj

Mimozemská základna, pračka na peníze, sekta, jež hromadí miliardy nebo velký a správně fungující buddhistický klášter? Ani po tolikáté návštěvě nedokážu jednoznačně odpovědět… Jisté je pouze to, že Thajsko je rozděleno na dva tábory. Na jedné straně jsou příznivci kláštera, jenž mají doma stále puštěnou jejich satelitní televizní stanici DMC a do Dhammakaya posílají peníze v množství větším než malém. A na druhé straně odpůrci, kteří by nejraději vedení kláštera pozavírali do vězení a celé monstrum srovnali se zemí pomocí armády buldozerů. Pojďme se tedy s tímto unikátním klášterem blíže seznámit. V tomto článku tou nejšpinavější – aktuální variantou…

.

Orli nesoucí drahokamy a zlato do Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Orli nesoucí drahokamy a zlato do Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Pračka špinavých peněz – Dhammakaya s.r.o.

Thajská politika a finanční aféry místních klášterů mne nikdy moc nezajímaly. Zde se toho ale na veřejnost dostalo příliš mnoho, než aby šlo jen o pouhé pomluvy. Pokud jsem se již rozhodl podat veškeré informace o tomto svatostánku, pak Vás musím seznámit i s důvodem, proč mnoho Thajců Dhamakaya kritizuje, pomlouvá a někteří i nenávidí. Proč tedy?

Vlastníkem celého komplexu je nadace Dhammakaya Foundation (Maha Ratana Upasika Chandra Foundation), která má soukromé vlastníky. Kolují dohady a fámy, že se zde perou špinavé peníze a že nadace se účastní nelegálních finančních a podnikatelských aktivit.

.

Prezident nadace Dhammakaya Foundation - Opat Wat Phra Dhamakaya - Phra Dhammachayo
Prezident nadace Dhammakaya Foundation – Opat Wat Phra Dhamakaya – Phra Dhammachayo

.

Uveďme jen jeden, poslední skandál z minulého roku (2015), který ještě není ukončen a jehož vyšetřování právě probíhá. Týká se vytunelování  KCUC (Klongchan Credit Union Cooperative). Vlastníci Dhammakaya Foundation údajně pomáhali v letech 2009 až 2011 odčerpat (vytunelovat) a následně legálně investovat (vyprat) značné množství peněz.

.

Opat Dhamakaya - Phra Dhammachayo u výslechu
Opat Dhamakaya – Phra Dhammachayo u výslechu

.

Pracovníci DSI (THE Department of Special Investigation) při vyšetřování vytunelované Kampeličky (Družstevní záložny) KCUC zjistili, že peníze byly odčerpány prostřednictvím šeků, jež byly vypsány na různé právnické osoby, aniž by došlo k jejich zadlužení – prostě jen tak… Osm subjektů tedy obdrželo od KCUC šeky v celkové výši 11.367.000.000 THB (zkrátka a dobře vytunelovali cca 8 miliard Kč). Dhammakaya a spol. obdržela celkem 1,2 miliardy THB, konkrétně:

  • 350.000.000 THB – Wat Phra Dhammakaya (klášter)

  • 435.000.000 THB – Opat Wat Phra Dhamakaya – Phra Dhammachayo

  • 119.000.000 THB – mnich Dhamakaya – Phra Kru Palat Wijarn

  • 100.000.000 THB – mnich Dhamakaya – Phra Wiratch

  • 100.000.000 THB – mnich Dhamakaya – Phra Montree

  • a další…

.

.

Šek na vytunelovaných 100 milionů THB vystavený na jméno opata
Šek na vytunelovaných 100 milionů THB vystavený na jméno opata

.

Tohle vůbec nejsou malé částky… 100 milionů THB je přibližně 70 milonů Kč. Část peněz byla údajně legálně investována (vyprána) prostřednictvím různých právnických subjektů, které jsou různým způsobem navázány na Dhammakaya Foundation.

.

Trasa vytunelovaných peněz
Trasa vytunelovaných peněz

.

Tato aféra je momentálně aktuální a právě nyní (květen 2016) se vyšetřování dostává do velmi napínavé fáze. Bude zajímavé sledovat, jak to celé dopadne. Bude opat Dhammakaya opět zproštěn obvinění,  nebo bude odsouzen – na doživotí?

.

Buddhistický mnich - Wat Phra Dhammakaya - Thajsko
Buddhistický mnich – Wat Phra Dhammakaya – Thajsko

.

Přes všechny finanční aféry a obvinění musím potvrdit, že zdejší klášter vede obrovské masy lidí po té správné duchovní cestě. Vysvětluje jim, že pokud chtějí změnit svět k lepšímu, pak existuje pouze jedna jediná cesta. A tou je osobní změna každého jednotlivce prostřednictvím kultivace charakteru a hlavně – pomocí meditace. Světového míru lze dosáhnout pouze kultivací vnitřního klidu. Při každé návštěvě se ke mně místní i návštěvníci chovali velice zdvořile a mile. Všechno zde vypadá, běží a funguje přesně tak, že by to mohlo být vzorem všem ostatním klášterům, a to nejen v Thajsku, ale i na jiných planetách, i v celém vesmíru…

.

.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Zlato na konci temné uličky

Zlato na konci temné uličky Obecně považuji Thajsko i Kambodžu za bezpečnější než Evropu. Přesto, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *