Největší sladkovodní rejnok uloven!

Trnucha Thajská

6.3.2015

Obří sladkovodní rejnok chycený  v Thajsku, se stal celosvětově vůbec největší sladkovodní rybou, chycenou na prut s navijákem.  Obr byl chycen v řece Meklong  – během natáčení amerického TV seriálu „Záhady oceánů s Jeffem Corwinem“ (Ocean Mysteries with Jeff Corwin). Samotné ulovení bylo velmi náročné. Na malé loďce se střídalo u prutu několik rybářů skoro 2 hodiny.

.

Trnucha Thajská
Trnucha Thajská

.

Poté byl rejnok pomocí speciální sítě opatrně odtažen ke břehu, do malé klece z pletiva. Bohužel, pro tak rozměrného živočicha nebyla k dispozici váha, která by přesně stanovila jeho hmotnost, a zároveň neohrozila jeho život.

Rick Humphries, z britské  společnosti FISHSIAM, jejichž rybářští průvodci pomáhali rejnoka ulovit, prohlásil: „Chytili jsme již více než 450 různých rejnoků, a naše výpočty byly při porovnání váhy vždy velice přesné“. Z naměřené délky 420 cm, a šířky 240 cm, odborníci stanovili přibližnou váhu na 300 až 350 kg.

.

Jeff Corwin měří Trnuchu Thajskou
Jeff Corwin měří Trnuchu Thajskou

.

Obři

Největších rozměrů a váhy, tak jako v tomto případě, dosahují březí samice. Proto bylo s parybou manipulováno s největší opatrností a za nedlouho byla v pořádku vypuštěna zpět do Mekongu.

Zajímavostí je, že právě tento rejnok byl již v roce 2009 chycen a označkován. Díky tomu víme, že za posledních 6 let povyrostl o 40 cm. Zároveň se ale jeho ocas o 30 cm zkrátil. Zřejmě mu ho od minulého měření někdo ukousl, což se prý rejnokům běžně stává… 

.

Trnucha Thajská
Trnucha Thajská

.

Porovnání těchto dvou údajů nám pomůže vytvořit představu, jak rychle tito tvorové rostou.  Jako většina ryb, dokud mají dostatek potravy, stále rostou. Obří rejnoci hledají potravu na dně, nejčastěji ryby, krevety a mušle. Vědci nevědí přesně, jakého věku se dožívají. Odhad stáří tohoto jedince je 35 až 40 let.

.

Trnucha Thajská
Trnucha Thajská

.

Rejnoci mívají na ocase trn obsahující jed.  Trn používají k obraně a ve velmi vzácných případech jím mohou člověku způsobit i smrtelné zranění (viz Steve Irwin – nehoda z roku 2006). Tento sladkovodní rejnok má jeden z největších trnů vůbec, může dosahovat délky až 25 cm.

.

Trnucha Thajská
Trnucha Thajská

.

Asi nebude velkým překvapením, že populace trnuch v Mekongu postupně klesá. Podíl na tom má zhoršující se ekologie v regionu ale i místní rybáři. Naštěstí je velmi nesnadné je ulovit, a jejich maso není vysoce ceněnou pochoutkou.

.

Přesné názvy:

.

 Česky  Trnucha Thajská
 Anglicky  Giant freshwater stingray
 Latinsky Himantura Chaophraya
 Thajsky   –  ปลากระเบนราหูน้ำจืด  Plá Gra Bén Rá Hů Nám Džžd
 Khmérsky
 Vietnamsky  Cá đuối nước ngọt khổng

.

Meklong

Maenam Mae Klong   แม่น้ำแม่กลอง (Mé Nám Mé Klong)  Nejedná se o desátou největší řeku světa Mekong, která tvoří hranici mezi Thajskem a Laosem, nýbrž o řeku Meklong na západ od Bangkoku.

Jeffrey Corwin

(nar.1967) je americký ochránce přírody a moderátor TV pořadů o zvířatech. Proslavil se zejména jako výkonný producent a moderátor seriálu „Zážitky Jeffa Corwina“ na stenici Animal Planet. Nyní ho můžete vidět v seriálu „Záhady oceánů s Jeffem Corwinem“ stanice ABC. Díl o ulovení tohoto rejnoka bude odvysílán ještě v letošním roce (2015).

.

Škoda Fabia

.

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *