Delfíni z Mekongu

Delfíni v Mekongu

stále žijí, a přestože se jich roku 2017 dožilo pouze 100 kusů, kupodivu není vzácností je při nádechu  zahlédnout na vlastní oči.

.

Orcela tuponosá Kratie Kambodža 2017
Orcela tuponosá Kratie Kambodža 2017

.

Zvláštnosti

  • Tento druh delfína nemá typický delfíní „zobák“. Hlava je spíše podobná kosatce.
  • Místní lidé vypráví mnoho příběhů, v nichž právě tito delfíni pomohli tonoucímu člověku, či bránili plavce před útokem krokodýla.
  • Na hlavě má mohutné svalstvo, kterým dokáže měnit výraz v obličeji.
  • Přestože je to dobrý plavec, pod vodou uplave nanejvýš jeden kilometr.
  • Delfín není ryba (nemá žábry), a tak se musí vynořit na nádech. Orcelu můžete spatřit na hladině poměrně často, někdy jsou intervaly třeba jen deset vteřin, maximálně vydrží pod vodou pouze 10 až 12 minut.
  • Populace delfínů se dá poměrně jednoduše a přesně spočítat. Zdržují se většinou na jednom místě, často se vynořují nadechnout a každý jedinec má trochu jiný tvar hřbetní ploutve – je to něco jako otisk prstu.

.

Orcela tuponosá Kratie 2017 KambodžaOrcela tuponosá Kratie 2017 Kambodža

.

Velikost

Sladkovodní delfíni s českým názvem Orcela tuponosá dorůstají v Mekongu do velikosti dvou až tří metrů a váhy 90 až 200 kg.

.

Orcela tuponosá Kratie, Kambodža 2017Orcela tuponosá Kratie, Kambodža 2017

.

Ochrana

Orcela je zapsána na červené listině ohrožených živočichů. Ve všech dotčených státech je přísně zakázáno je lovit, zabíjet či s nimi obchodovat. V Kambodže jsou hlavně v provincii Kratie předmětem „ekoturistických“ aktivit, které je na jednu stranu ruší zvukem motorových lodí, ale zároveň přispívají k jejich ochraně.

.

Orcela tuponosá Stueng Treng Kambodža 2017
Orcela tuponosá Stueng Treng Kambodža 2017

.

Mytologie

V Kambodži a Laosu byla Orcela vždy vnímána jako inteligentní posvátné zvíře. Buddhisté na březích Mekongu věří že lidská duše se běžně inkarnuje do těchto delfínů. Proto místní rybáři náhodně ulovené delfíny vždy šetrně vyjmuli ze svých sítí a vrátili jim svobodu.

.

Orcela tuponosá Stueng Treng 2017 KambodžaOrcela tuponosá Stueng Treng 2017 Kambodža

.

Nebezpečí

  • Bohužel zdejší menšinová muslimská populace výše jmenovanou buddhistickou víru nesdílí. Muslimský rybář nesmí pozřít ani kousek čuníka, ale náhodně uloveného delfína ano. V minulosti skončilo svůj život mnoho delfínů právě v muslimských vískách. Kdo by to do těch mohamedánů řekl, že?
  • Nyní hrozí delfínům největší nebezpečí při používání tzv. „svislých sítí“, do nichž se často zamotá tak, že se již nedokáže vynořit a během pár minut se utopí.
  • Plánované hydroelektrárny a přehrady na místních řekách.
  • Rybolov pomocí výbušnin.
  • Průmyslové znečištění.

.

Orcela tuponosá Kambodža 2017 Kratie
Orcela tuponosá Kambodža 2017 Kratie

.

Rozšíření

  • LAOS – Populace v Laosu je v současnosti kriticky ohrožena stavbou přehrady Don Sahong. V lepším případě zřejmě odplavou do Kambodže.
  • THAJSKO – V Thajsku žije 50 delfínů v brakické vodě jezera Songkhla (provincie Songkhla, jižní Thajsko u hranice s Malajsií).
  • KAMBODŽA – Přestože Orcela není lovena pro maso, její populace v Kambodže již klesla pod 100 kusů. Momentálně se delfíni zdržují po většinu roku v jedenácti tůních Mekongu v provinciích Kratie a Stueng Treng. Vzhledem k opakovaným, těžko vysvětlitelným úmrtím mladých jedinců se již usoudilo, že je pouze otázkou času, než zcela vyhynou. Jen v roce 2006 uhynulo v Kambodži 14 mláďat. Populace v Mekongu je již s největší pravděpodobností odsouzena k vymizení…
  • BANGLADÉŠ – Naštěstí na naší planetě jsou i další místa, kde tento vzácný druh delfína ještě žije. V roce 2009 se podařilo objevit v Bangladéši populaci jejíž počet přesahuje šest tisíc delfínů.

.

Orcela tuponosá Kambodža 2017 Kratie
Orcela tuponosá Kambodža 2017 Kratie

.

Světová populace Orcely tuponosé

Laos 20
Filipíny 40
Thajsko 50
Barma 70
Kambodža 85
Indonésie  90
Indie 150
Bangladéš 6.300

.

Orcela tuponosá Kambodža Stueng Treng 2017
Orcela tuponosá Kambodža Stueng Treng 2017

.
Názvy

Česky Orcela tuponosá
Anglicky Irrawaddy dolphin
Latinsky Orcaella brevirostris
Thajsky โลมาหัวบาตร     lómá hua bát
Khmérsky ផ្សោត     psáut
Laosky ປາຂ່າ     pha’ka

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *