Rejnoci z Mekongu

Rejnoci v Mekongu

dorůstají do nečekaných rozměrů. Tato desátá největší řeka je domovem opravdových obrů, včetně největších sladkovodních rejnoků planety.

.

Trnucha Thajská Maeklong river Thajsko
Trnucha Thajská Maeklong river Thajsko

.

Velikost

Zde musíme rozlišit délku těla včetně ocasu, která může být více jak 4 metry, a průměr kulatého těla. Zatímco samci dorůstají do průměru „pouhých“ 120 cm, samice dorůstají do průměru až 250 cm. Nejtěžší jsou březí samice, jež údajně mohou vážit až 600 kilogramů.

.

Trnucha Thajská
Trnucha Thajská

.

O jejich životě toho moc nevíme, odhaduje se, že se dožívají 35 až 40 let. Obří rejnoci hledají potravu na dně, nejčastěji ryby, krevety a mušle. Dokud mají dostatek potravy, tak neustále rostou. Rejnoci mívají na ocase trn obsahující jed.  Trn používají k obraně a ve velmi vzácných případech jím mohou člověku způsobit i smrtelné zranění (viz Steve Irwin – nehoda z roku 2006). Tento sladkovodní rejnok má jeden z největších trnů vůbec, může dosahovat délky až 25 cm.

.

Jeff Corwin měří Trnuchu Thajskou
Jeff Corwin měří Trnuchu Thajskou

.

Rozšíření

Dříve byl hojně rozšířen v Mekongu a jeho přítocích včetně jezera Tonle Sap, a v mnoha větších Thajských řekách. Samozřejmě počet trnuch a hlavně velkých trnuch neustále klesá, a tak je nejčastěji můžete spatřit v thajských akváriích.

.

Někomu úplně stačí ke štěstí takováhle fotka s rejnokem - Thajsko
Někomu úplně stačí ke štěstí takováhle fotka s rejnokem – Thajsko

.

Ochrana

Bohužel i tento rejnok je již zapsán na červené listině ohrožených živočichů. Nejvíce je momentálně ohrožen sportovním rybolovem a odlovem do akvárií.

.

Převoz Trnuchy 240 kg Thajsko

.

Názvy

.

 Česky  Trnucha Thajská
 Anglicky  Giant freshwater stingray
 Latinsky Himantura Chaophraya
 Thajsky   –  ปลากระเบนราหูน้ำจืด  Plá Gra Bén Rá Hů Nám Džžd
 Khmérsky
 Vietnamsky  Cá đuối nước ngọt khổng

.

.

.

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *