Budoucnost Thajska

Na svém webu se politikou zásadně nezabývám…

Nyní mi ovšem svědomí nedovolí, nechat si úvahu o budoucnosti Thajska jen pro sebe…

Článek je věnován všem, kteří se chystají z jakéhokoliv důvodu do Thajska.

.

Thajský král - mnich a poté nejvyšší ceremoniář
Thajský král – mnich a poté nejvyšší ceremoniář

.

Pocta Panu Králi

Takového panovníka, jako bylo jeho veličenstvo král Bhumibol Adulyadej (čti Phůmiphon Adunjadéd – thajsky ภูมิพลอดุลยเดช) by si přála asi každá země na této planetě. Dá se říci, že všichni Thajci jej milovali z celého srdce a kdyby jste v Thajsku bydleli a o jeho aktivity zajímali, pak by jste na tom byli stejně. Bohužel, většině národů doposud takový vládce nebyl dopřán. Thajsko mělo možnost setrvat pod jeho vládou neuvěřitelných 70 let a domnívám se, že si svoji porci štěstí a blahobytu tímto již totálně vyčerpalo. Panovník tak vysokých kvalit se objeví jen velmi vzácně a v historii jedné země – pouze jednou.

.

Thajský král - cestuje a pomáhá řešit problémy obyčejných lidí
Thajský král – cestuje a pomáhá řešit problémy obyčejných lidí

.

Minulost

Většina lidí vnímá Thajsko jako velmi poklidnou, bezpečnou a mírumilovnou zemi, plnou příjemných lidí. Neříkám, že to tak nebylo nebo alespoň nevypadalo, ale realita Thajska je trošku odlišná od povrchního pohledu, který si odnese několik týdnů pobývající turista.

Asi každý, kdo Thajsko navštěvuje pravidelně více jak 10 let (osobně od r. 1999), tak mi jistě dá za pravdu, že každým rokem se thajská společnost stává podobnější té evropské. Honba za penězi, nárůst agresivity jak v chování tak třeba i na silnici apod. Méně svobody, více předpisů, zákonů, nařízení a omezení. Každým rokem se tento proces neuvěřitelně zrychluje, v porovnání s předchozím rokem jsou pozorovatelné změny skoro trojnásobné.

Thajská vláda a politická scéna naopak v podstatě nikdy klidná nebyla, nebo alespoň jí to nikdy moc dlouho nevydrželo. V thajské politice to běžně vřelo. Většinou proti sobě stálo v opozici několik politických a mocenských skupin odlišujících se barvou trička.

Jejich spory se tradičně stupňovali až dosáhly kritického bodu, ve kterém došly argumenty, síla cokoliv vyřešit u jednacího stolu, a protistrany po sobě začaly střílet nebo házet bomby. Tyto akce se většinou odehráli úplně mimo turistický ruch. Thajci se nikdy netrefovali do farangů (alespoň ne záměrně). V těchto dobách jsme turisty informovali o tom, že situace je pro cestování a pobyt bezpečná a do dnešního dne se naše odhady situací, rady a doporučení ukázala jako pravdivá  (weby a FB skupiny P.Bergmana a ing. Brožíka).

V okamžiku dosažení kritického bodu (kdy již protistrany chystaly masový ozbrojený střet) doposud vždy zasáhl všemi milovaný pan král. Jeho veličenstvo se nikdy nepostavilo na jednu stranu barikády, protože naprosto všichni Thajci jsou jeho milované děti, jeho poddaní a kdyby si zvolil jednu stranu, tu druhou by navždy zatratil.

Král v takových kritických okamžicích vždy zachovával neutralitu a spory rychle ukončil. Někdy viditelně, někdy jen ve správný čas zatáhl za správné, nám neviditelné nitky. V takové chvíli si nikdo nedovolil odporovat královu záměru a všichni se uklidnili. Kdo se neuklidnil ihned, uklidnil se během pár hodin ve vězeňské cele. Zdá se Vám to, že se to stalo jen jednou nebo dvakrát? Bohužel…

.

Thajský král Bhumibol Adulyadej
Thajský král Bhumibol Adulyadej

.

Převrat

Thajsko je na vařící se politickou situaci a na následující politické a vojenské převraty velmi bohaté. Dle seznamu na wikipedii došlo za historii Thajska (před rokem 1932 se to tu jmenovalo Siam) již ke dvaceti státním převratům. Jen za vlády krále došlo k patnácti (1947, 1949, červen 1951, listopad 1951, 1957, 1958, 1971, únor 1976, říjen 1976, 1977, 1981, 1985, 1991, 2006 a 2014).

Kritických situací zde bylo ale několikanásobně více a jen díky skvělému panovníkovi a jeho absolutní autoritě se doposud žádný válečný oheň nerozšířil z politické scény do celého Thajska.

.

Thajský král Bhumibol Adulyadej
Thajský král Bhumibol Adulyadej

.

Současnost

je velmi dobře popsána (včetně aktualizované časové osy) v tomto článku.

Situace v Thajsku po smrti Krále Bhumibhola

Obyčejný turista se nyní samozřejmě může do Thajska vypravit. Zatím se nejedná o válečnou zónu, kde by mu hrozilo přímé nebezpečí. Zároveň se ale musíme připravit na určitá omezení – musíme být připraveni projevit úctu a respekt vůči smutku, nařízením a tlaku, kterému jsou Thajci momentálně vystaveni.

.

Thajský král Bhumibol Adulyadej
Thajský král Bhumibol Adulyadej

.

Budoucnost

Ve vší úctě k zesnulému králi si dovolím tvrdit, že pouze jeho osoba byla 70 let zárukou pokojného ukončení veškerého politicko-mocenského napětí v zemi. Tuto záruku nebo, chcete-li, pojistku již Thajsko nemá a tudíž si asi každý lehce domyslí co bude nebo nebude následovat…

Do Thajska za turismem, tedy samozřejmě můžeme jezdit, ale jak jsem již napsal, počítejme s omezeními a zpřísněným režimem. Zároveň počítejme s tím, že pokud přijdou politické nepokoje, Thajsko již nemá milovaného krále, který vždy takové situace uklidnil.

Do Thajska za podnikáním, studiem, vdavkami nebo investováním? Tak to ani omylem! Tato země je stále ochotná vřele přijmout pouze turisty, kteří sem přijedou na 2-3 týdny. K cizincům, kteří zde chtějí dlouhodobě žít již tak přívětivá není. Snad každý z nás již na vlastní kůži pocítil jak moc nás tady vláda nechce, stále více a více nám stěžují a komplikují dlouhodobý pobyt.

.

Thajský král Bhumibol Adulyadej
Thajský král Bhumibol Adulyadej

.

Závěr

Turisté – buďte opatrnější než kdy předtím.

Zapomeňte na dlouhodobý pobyt.

Tento článek jsem napsal pouze proto, abych se mohl bez studu každé ráno podívat do zrcadla. Omlouvám se za absenci konkrétních thajských událostí a jmen (nechci dostat možnost ubytování na 60 let v thajském státním zařízení).

Přeji všem milovníkům Thajského království hodně štěstí.    w.

.

Thajský král Bhumibol Adulyadej
Thajský král Bhumibol Adulyadej

.

Thajský král Bhumibol Adulyadej
Thajský král Bhumibol Adulyadej

.

Thajský král Bhumibol Adulyadej
Thajský král Bhumibol Adulyadej

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

3 komentáře

  1. Žil jsem v Thajsku 6 let, vím o čem je řeč. Máš to hezky napsané a víš o čem mluvíš.

  2. Radek uhlar

    Děkuji za info,
    Nicméně mužů říci, ze nesouhlasím úplně ve všech bodech. Již půl roku tady žijí s rodinou a nemáme sebemenší problém s místními kteří nám vždy s úsměvem vyjdou vstříc.
    Radek

    • Pul roku je malo a pokud chcete v Thajsku zit spokojene, pak doporucuji se v zadnem pripade neucit jazyk a nezajimat se vubec o to, co se v zemi deje. Pak mate sanci ve vasem spokojenem zivote nejakou delsi dobu pokracovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *