Opustil nás Thajský Král…

Dnes, 13.10.2016 v 15:52 hodin thajského času, zemřel Jeho Veličenstvo Král Bhumibol Adulyadej ve věku 88 let v nemocnici Siriraj Hospital v Bangkoku. V tu chvíli u JV Krále byli přítomni všichni nejbližší členové královské rodiny: Královna Sirikit, Korunní Princ Maha Vajiralongkorn, Princezna Maha Chakri Sirindhorn, Princezna Ubolratana a Princezna Chulabhorn.

.

Thajský Král Ráma IX. s rodinou 2012
Thajský Král Ráma IX, sedí uprostřed, rodinní příslušníci, zleva: Princess Somsavali, Princess Ubolratana, Princess Chulabhorn, Princess Siribhachudabhorn, Royal Consort Princess Srirasm, Prince Dipangkorn Rasmijoti, Crown Prince Vajiralongkorn, Princess Sirindhorn.

.

JV Král Bhumibol trávil v péči lékařů velkou část posledních téměř 8-mi let, kdy byl opakovaně hospitalizován v nemocnici Siriraj, kde se o něj staral zvláštní tým špičkových lékařů a na veřejnosti se objevoval již jen zřídka.

Králův zdravotní stav se dle oficiálních zpráv Královského paláce během letošního léta značně zhoršil a lékaři museli opakovaně odčerpávat vodu z mozku a plic, potýkaly se se selháváním ledvin a jater a infekcí.

.

Thajský Král Ráma IX.
Thajský Král Ráma IX.

.

Již od neděle, kdy Královský palác oznámil aktuální zdravotní stav JV Krále, se Thajci po celé zemi modlili za Královo dobré zdraví. Od pondělí se pak Thajci shromažďovali, odění do růžové barvy, přímo před nemocnicí Siriraj Hospital pod okny nemocného Krále, aby ho podpořili a modlili se za jeho zdraví. (Pozn.: růžová barva začala být spojována s JV Králem a jeho dobrým zdravím před několika lety, kdy královští astrologové prohlásili, že růžová barva je pro JV Krále dobrá a podporuje jeho dobrý zdravotní stav. Od té doby byl Král často viděn na veřejnosti v růžové barvě. Thajci se tedy také oblékali do růžové barvy, aby tak podpořili zdraví JV Krále.)

JV Král Bhumibol oslavil dne 9.6.2016 výročí 70 let na trůnu a stal se tak nejdéle vládnoucím současným monarchou na světě a nejdéle vládnoucím monarchou v Thajsku vůbec.

Král se narodil 5. prosince 1927 v Cambridge ve státě Massachusetts v USA, vystudoval ve Švýcarsku v Lausanne. Byl vášnivým fotografem a hudebníkem. Miloval jazz a sám hrál velmi dobře na saxofon. Hovořil plynně několika světovými jazyky. 4.10.1948 měl nedaleko Lausanne autonehodu, při které utrpěl zranění zad a tváře, což Krále stálo ztrátu zraku pravého oka. 28.4.1950 se oženil s Královnou Sirikit Kitiyakara, se kterou má 4 děti – Princeznu Ubolratana Rajakanya (*5. 4.1951), Korunního Prince Maha Vajiralongkorn  (*28.7.1952), HRH Princeznu Maha Chakri Sirindhorn (*2.4.1955) a HRH Princeznu Chulabhorn Walailak (*4.7.1957).

.

Thajský Král Ráma IX. a Elvis Presley 1960
Thajský Král Ráma IX. a Elvis Presley 1960

.

Král Bhumibol byl milovaný bez výjimky celým thajským národem a byl velmi důležitým sjednocujícím prvkem celé thajské společnosti. Král byl zárukou bezpečnosti a stability země a národ sjednotil i v dobách politických turbulencí. Tento hluboký respekt a upřímnou lásku svého lidu si zasloužil především díky své tvrdé a obětavé práci a pomoci svému národu zlepšit životní podmínky obyčejných lidí. Král Bhumibol svými nesčetnými projekty pomohl své zemi a svému lidu zlepšit životní úroveň a současné moderní Thajsko je jeho velkou zásluhou. JV Král byl také velmi skromný a i tím si získal obrovské sympatie svého národa.

.

Thajský Král Ráma IX. 2016
Thajský Král Ráma IX. 2016

.

Celé Thajsko proto dnes upřímně truchlí. Premiér Thajska Generál Prayuth Chan-O-Cha vyhlásil v 19:00 hodin státní smutek, který potrvá 1 rok. Státní zaměstnanci po celou dobu státního smutku musí oblékat černou barvu. Následujících 30 dní budou uzavřeny veškeré zábavní podniky a atrakce včetně barů a nočních klubů po celé zemi. Všechny zábavní pořady v TV a rádiu byly zrušeny po dobu 30 dní. Všechny programy budou vysílat vládou připravený program a zprávy z královského paláce. Dnes všechny televizní kanály vysílaly černobíle.

Následníkem trůnu je Korunní Princ Vajiralongkorn, který však dnes ústy premiéra Generála Prayutha oznámil, že ještě není připraven převzít trůn. Korunní Princ Vajiralongkorn je následníkem trůnu od roku 1972 a je jen na jeho vůli, kdy bude chtít královský trůn převzít. Dle premiéra nechce zatím usednout na trůn jako nový Král z důvodu smutku. Do té doby je formální hlavou státu předseda Královské rady 96-letý Prem Tinsulanonda.

Rest In Peace

odpočívejte v pokoji…

king-nahled

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor Pavel Bergman

Webu Thajský Ráj věnuji téměř všechen svůj volný čas a pevně věřím, že pro vás bude užitečný. Pokud se vám Thajský Ráj líbí a přinesl vám užitek, můžete jeho provoz a mojí práci podpořit buď nákupem letenek, rezervací ubytování, nákupem na e-shopu a nebo příspěním jakékoliv finanční částky přes patreon.com/thajskyraj. Vaše podpora je pro zachování provozu webu velmi důležitá! Děkuji! Pavel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *