Dobrý skutek v Thajsku II. – Buddhismus

Dobrý skutek v Thajsku II.

Buddhismus

V článku Dobrý skutek v Thajsku I. – Tham Bun jsem popsal, jak důležitou roli hraje konání dobrých skutků v thajské a kambodžské společnosti. Nyní se podívejme na jeho buddhistický původ.

Ač se to nezdá, v nově nastupující moderní thajské a kambodžské společnosti je již původní Buddhovo učení značně zdegenerováno a z větší části zapomenuto. Současní buddhisté se sice stále snaží v konání dobrých skutků pokračovat, ale z celé škály možností se bohužel většinou zaměřují jen na tu nejjednodušší, nejméně účinnou a ještě ke všemu ji praktikují v nejméně čisté formě.

Podle studie provedené Kasikorn Research Center v roce 2005. Thajci každoročně darují mnišské obci a klášterům neuvěřitelné  3,3 miliardy THB (cca 2,4 miliardy Kč). Jedná se buď o peněžní dary, nebo peníze utracené při nákupu materiálních darů. V roce 2005 průměrný bangkokčan daroval klášteru 1.512 THB, zatímco průměrný obyvatel Isánu ,,pouze,“ 460 THB/rok.

.

Isán Wat Tham Puang
Isán Wat Tham Puang

.

Pasivně čekat, až nám denní život přinese nějakou příležitost vykonat dobrý skutek formou nezištné pomoci, je samozřejmě málo. Správný buddhista by měl konat dobré skutky aktivně, každý den. A zde je vidět na místní buddhistické veřejnosti, jak velkou neznalostí Buddhova učení jsou postiženi.

Většina lidí je omezena na konání dobrých skutků ve formě materiálních (finančních) darů mnišské obci. Místní buddhisté tedy nejčastěji v neděli navštíví klášter. Buddhovi zapálí tři vonné tyčinky a svíčku. Do klášterní pokladničky (donation box) vhodí dle svých možností bankovku (min 20 thb či 500 R).

.

Tam Bun
Tam Bun Thajsko

.

Ostatní dny obdarovávají mnichy. V Thajsku chodí mniši na pochůzku pouze velmi brzy ráno, vycházejí za tmy. Lidé je již čekají, dávají jim jídlo a jen zcela výjimečně peníze. V Kambodži chodí mniši celé dopoledne (mnohdy s pomocníkem) a lidé jim dávají většinou drobné částky peněz 1.000-2.000 Rielů (6-12 Kč) a jídlo.

Většina buddhistů si tímto darem vykoná jakousi povinnost a mylně se domnívají, že „mají splněno“, že to je všechno. Teď mají zásluhy a v příštím životě se narodí jako dévy.

.

Wat Tham Puang Isán
Wat Tham Puang Isán

.

Darování almužny

je naprosto v pořádku, pokud správně chápeme, že finanční příspěvek klášteru nebo mnichovi není vše, co by měl správný buddhista vykonat. Není to splnění buddhistické povinnosti a zdaleka to není nejlepší a nejvíce záslužná činnost.

Konání dobrých skutků je důležitou součástí duchovní cesty každého jednotlivce a je to činnost, jež má velký vliv na formování charakteru, na vytváření pozitivní karmy a tím i dobré budoucnosti. Dobré skutky mají velmi rozdílnou účinnost a tomu odpovídající následný efekt. Zeptáte-li se místních buddhistů a bohužel i mnichů, jak to tedy s těmi dobrými skutky vlastně je, většina nezná správnou odpověď.

.

700 let starý Buddha - Wat Ong Tue Thajsko
700 let starý Buddha – Wat Ong Tue Thajsko

.

Jak tedy svým žákům vysvětlil otázku dobrého skutku sám Buddha?

 

,,Almužny, podané mnišské obci včetně Buddhy jsou velmi záslužné.

záslužnější jsou však než takové almužny je postavení kláštera pro použití Sanghy,

záslužnější než takový klášter je hledání útočiště u Buddhy, Dharmy a Sanghy,

záslužnější než hledání útočiště je dodržování pěti etických zásad,

záslužnější než dodržování pěti etických zásad je meditace o dobrotivosti Mettá

a nejzáslužnější ze všeho je pěstování vhledu do pomíjivé podstaty všeho (Bhavaná)“

                                                                                                                      Buddhův citát

.

Pokud to myslíme s konáním dobrých skutků opravdu vážně, pak bychom měli materiální a finanční dary předávat pokud možno anonymně, aby nás u toho nikdo neviděl a nikomu o tom neříkat. Pouze v tomto provedení se jedná o 100% čistý dobrý skutek.

Potřebným jsme pomohli a o naší zásluze (mimo Vesmíru a Buddhy) nikdo neví. Nikdo nás nepochválí, nedostaneme od nikoho nic nazpět, nikdo nám nemusí být vděčen, nebo zavázán. Takovéto konání dobrých skutků nevytváří pocit osobní důležitosti, pýchy, nadřazenosti, domněnku že jsme lepší než ti ostatní (kteří nic nedávají), ale hlavně…

neposiluje

EGO

V pokračování Dobrý skutek v Thajsku III. – Buddhův citát podrobně objasním, co si člověk má představit pod pojmy: hledání útočiště, trojí klenot (Buddha, Dharma a Sangha), 5 etických zásad, Mettá a Bhavaná.

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Dovoz do Thajska

Dovoz do Thajska

Co všechno si smí a nesmí běžný turista dovézt do Thajska? Dovoz do Thajska již …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *