Norodom Sihamoni – Kambodžský Král II.

„Doufám, že Pražáci jsou hrdí, že se pražský student stal králem“

Norodom Sihamoni

Kambodžský král
Norodom Sihamoni Kambodžský král

.

Kambodžský král Norodom Sihamoni je jediným králem na této planetě jež mluví česky. A pozor! Není to taková ta rozčvachtaná čeština, se kterou se setkáváme u českých Vietnamců. Kambodžský král ovládá češtinu tak perfektně, že není možné poznat, zda je cizinec, nebo rodilý Čech.

Norodom Sihamoni

je velmi příjemná a charismatická osůbka, jejímuž kouzlu lehce podlehne snad každý z nás. Přesto se u svého lidu ani zdaleka netěší takové oblibě, jako vloni zesnulý Thajský král Ráma IX. Abych to upřesnil, Khmérové (Kambodžané) měli radši Thajského krále Rámu IX. než toho svého současného. Proč? Rozhodně to není tím, že by to byl zlý nebo charakterově špatný člověk.

Kambodžané měli rádi králova otce. Předchozí král Norodom Sihanuk byl velmi aktivní, byl to silný politik, který se snažil (podobně jako Thajský král Ráma IX.) vytvořit co nejvíce projektů, jež by zlepšily život obyčejným lidem. Nutno podotknout, že ne vždy se mu to povedlo, a někdy byl dokonce jeho dobrý úmysl zakončen i tragedií. Přesto byl svým lidem velmi oblíben, a pro svého syna tak nasadil příliš vysokou laťku.

.

Kambodžský král
Kambodžský král Norodom Sihamoni na pohřbu svého otce 2012

.

Hlavně mladí Kambodžané nejvíce vytýkají nynějšímu králi jeho politickou pasivitu. Říkají o něm, že je to sice dobrý člověk, ale že žije ve svém královském paláci izolován od svého lidu. Nezajímá se o svoji zemi ani o politiku, žije si jen svým vlastním životem, velmi podobným životu buddhistického mnicha. Jeho domácí aktivita je víceméně omezena na pomoc nejchudším, různé charitativní akce a ceremonie.

Aby jste to nepochopili špatně, jeho poddaní ho mají rádi, ale zároveň chtějí, aby byl tvrdým politickým bojovníkem a rváčem v parlamentu, který by pro blaho svého lidu provedl velké změny, ale toho se bohužel nikdy nedočkají. Politické hádky, spory a boje o moc – to není nic co by zajímalo pravého následovníka Buddhova učení.

Kdybych psal politické články, tak bych zde nyní podrobně rozebral, zda Norodom Sihamoni vůbec má nějakou pravomoc a tím pádem i šanci zasahovat do politiky a pokud nemá, jakou ceny by Kambodža musela za takovou změnu zaplatit. Riziko politické, ekonomické a vojenské nestability je podle mne příliš vysoké.

Kambodžané…

Buďte rádi, že máte takového krále, vždyť Vám ho může závidět celý svět.

.

Kambodžský Král
Kambodžský král Norodom Sihamoni na návštěvě Laosu

.

Kambodža je i přes svoji špatnou pověst, (a na rozdíl od Thajska) velmi svobodnou zemí.

Hlavně zde neexistuje onen brutální zákon o urážce monarchie jež mají u sousedů. Proto se nemusíme bát o kambodžském králi napsat to, co si opravdu myslíme. Kambodžané si na svého krále i na svoji vládu mohou stěžovat, dokonce i kritizovat, a to nejen na sociálních sítích ale i na veřejnosti.

Veřejně vyjádřit svoji nespokojenost s králem, nebo vládou je zdejším systémem tolerováno, ale jen do té doby, než si vezmete megafon a začnete v hlavním městě Phnom Penh organizovat masy, které by chtěli udělat nějakou velkou, úplně novou revoluci – zas tak velkou svobodu tady nemáme.

.

Kambodžský Král
Kambodžský Král Norodom Sihamoni Den nezávislosti

2004

V roce 2004 jeho otec, Král Norodom Sihanuk nečekaně abdikoval. V Kambodži se nestává králem automaticky prvorozený syn, jako je tomu běžné v královských rodinách po celém světě. Osoba kambodžského krále je předmětem volby. Princ Norodom Sihamoni byl tedy dne 14. října 2004 zvolen devítičlennou radou. Sihamoniho výběr potvrdil předseda vlády Hun Sen a předseda národního shromáždění Princ Norodom Ranariddh (králův nevlastní bratr). Oficiálně se stal králem 29. října 2004.

.

koruna kambodžského krále

.

Královský titul

Preah Karuna Preah Bat Sâmdach Preah Bâromneath Norodom Sihamoni Saman Bhumichat Sasana Rakkhata Khattiya Khmeraratrat Putthintra Mohaksat Khemareacheana Samuhobhas Kampuchea Ekareacharath Bureanasanti Subheamagala Sirivibunla Khmera Sri Bireat Preah Chao Krung Kampuchea Dhibodi

ព្រះករុណាព្រះបាទសម្តេចព្រះបរមនាថ នរោត្តម សីហមុនី សមានភូមិជាតិសាសនា រក្ខតខត្តិយា ខេមរារដ្ឋរាស្ត្រ ពុទ្ធិន្ទ្រាធរាមមហាក្សត្រ ខេមរាជនា សមូហោភាស កម្ពុជឯករាជរដ្ឋបូរណសន្តិ សុភមង្គលា សិរីវិបុលា ខេមរាស្រីពិរាស្ត្រ ព្រះចៅក្រុងកម្ពុជាធិបតី

Jeho excelence, milosrdný a vznešený ochránce, Král Norodom Sihamoni,

Sjednotitel národa, náboženství, království a lidu Khmérského státu,

Velký Král jež má podporu Buddhy a boha Indry,

Ochránce nezávislosti, sjednocení a míru,

Kambodžský král a Velký Král Kambodžského Království

.

Kambodžský Král
Norodom Sihamoni Kambodžský král

.

Jeho Veličenstvo Král Norodom Sihamoni

  • jako jediný král na planetě umí perfektně česky
  • hovoří tedy plynně khmérsky, česky, francouzsky a velmi dobře anglicky a rusky
  • nemá manželku ani potomky
  • po letech prožitých v Praze skoro zapomněl rodný jazyk, a musel se tedy znovu doučit Khmérštinu
  • korunovační klenoty pro kambodžského krále navrhla česká designérka Viktorie Beldová
  • po korunovaci prohlásil: „Doufám, že Pražáci jsou hrdí, že se pražský student stal králem“
  • v Praze 2006 řekl novinářům: „Moje cesta do České republiky je více než jen oficiální návštěva. Jsem velmi šťastný být zpátky v zemi, která mi byla a vždy bude mým druhým domovem“ 
  • režíroval dva baletní filmy, Réve (Dream) a Les Quatre Éléments (The Four Elements)
  • v roce 2006 jako jediný král obdržel čestné občanství hlavního města Prahy
  • v roce 2009 obdržel cenu Trebbia za podporu umění a kultury
  • v roce 2010 obdržel čestný doktorát na pražské Akademii múzických umění

 

Norodom Sihamoni a manželé Klausovi
Kambodžský král Norodom Sihamoni v Baletní přípravce Národního divadla v Praze
Helena Vondráčková, Petr Salava, Norodom Sihamoni a Jiřina Bohdalová
Kambodžský Král
Kambodžský král Norodom Sihamoni a Václav Havel
Kambodžský Král
Kambodžský král Norodom Sihamoni navštívil v motolské nemocnici děti z Kambodže, které zde čekají na operaci srdce 2010

Je možné se s Kambodžským králem setkat osobně?

Pro normálního smrtelníka je to velmi nepravděpodobné, ale spatřit Jeho Výsost na vlastní oči se může poštěstit každému turistovi. Jako třeba mně při jeho loňské návštěvě Siem Reap, kdy mával  poddaným z okénka svého auta.

.

Kambodžský král Norodom Sihamoni mává svým poddaným

.

Můj kolega profesionální fotograf a průvodce Ota Veverka měl dokonce v roce 2012 příležitost pořídit několik snímků při slavnostní ceremoni projektu Plant Tree nedaleko Kulenských hor.

.

Kambodžský král Norodom Sihamoni 2012
Kambodžský král Norodom Sihamoni poblíž Kulenských hor
Kambodžský král Norodom Sihamoni – Plant trees 2012

.

Je sympatický, vzdělaný, charismatický a umí česky…

Klidně by mohl být i Českým králem – souhlasíte?

.

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Kambodžské ostrovy

Kambodžské ostrovy

Kambodžské ostrovy mohou lehce oživit vzpomínky na známé thajské turistické destinace z doby před dvaceti …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *