Ta Prohm

Kambodža – doporučení a informace

Kambodžská víza

Vstupní vízum lze získat několika způsoby. Doporučuji vyzkoušenou variantu Visa on ArrivalToto vízum získáte snadno během několika minut na hraničním přechodu nebo přímo na letišti.

Potřebujete:

  • Cestovní pas jehož platnost přesahuje o 3 měsíce platnost víza.
  • Jednu fotografii pasového formátu  (pokud nemáte fotku, většinou postačí zaplatit 100,-Thb)
  • Americké dolary 30 USD. Někdy je úředníkem automaticky vyžadován „expresní příplatek“ 100 THB, doporučuji zaplatit, vyhnete se dlouhému čekání a nepříjemnému dohadování.

Vízum Visa on Arrival umožňuje jeden vstup a následný pobyt po dobu 30-ti dnů. Toto vízum je možné bez problémů prodloužit o dalších 30 dnů.Podrobné informace o vízech najdete v článku Kambodžská Víza – až na 13 měsíců

 

Kambodža - doporučení
Turistické vízum

.

Doprava do Siem Reap a zpět…

Článek detailně popisuje dopravu:

  • Praha             – Siem Reap a zpět
  • Bangkok        – Siem Reap a zpět
  • Ko Chang       – Siem Reap a zpět
  • Phnom Penh  – Siem Reap a zpět
  • Sihanoukville – Siem Reap a zpět

Doprava do Sihanoukville a zpět…

Článek detailně popisuje dopravu:

  • Praha            – Sihanoukville a zpět
  • Bangkok       – Sihanoukville a zpět
  • Ko Chang      – Sihanoukville a zpět
  • Phnom Penh – Sihanoukville a zpět
  • Siem Reap     – Sihanoukville a zpět

Doprava v Siem Reap

Kambodžský tuk-tuk

Jednotlivé památky Angkoru jsou od sebe natolik vzdálené že je nutný dopravní prostředek. Pro jednu až 2 osoby doporučujeme pronájem tuk-tuku. Kambodžský Tuk-tuk je mnohem pohodlnější než jeho Thajská verze, je z něj dobře vidět na okolí, vítr během jízdy příjemně ochlazuje a odpadá „tepelný šok“ způsobený klimatizací. Další způsob dopravy je běžné taxi, mini-van nebo malý autobus pro velké skupiny.

.

Kambodža - doporučení
Kambodžský tuk-tuk

.

V Siem Reap je možno si pronajmout obyčejné jízdní kolo, které vřele nedoporučuji. Podrobné informací najdete v článku

Angkor Wat na kole

.

Kambodža - doporučení
Kambodžská půjčovna kol

.

Ubytování

Siem Reap poskytuje možnost ubytování všech cenových kategorií (od jednoho USD až do jednoho tisíce USD za noc). Předpokládáme, že běžný turista nebude mít zájem bydlet za 1 USD/noc ve společné noclehárně v půdních prostorách guesthouse, kde se spí na špinavé zemi a teče jen studená voda. Předpokládáme také, že běžný turista nebude mít zájem bydlet za 1.000 USD/noc, protože tolik peněz se dá utratit mnohem zábavněji. Kambodža jednoduše nabízí naprosto vše – od naprostého dna až po maximální luxus.

Doporučujeme ubytování v cenové relaci 20 – 50 USD/noc za pokoj pro 2 osoby.

20 USD/noc – pokoj s koupelnou, AC, TV a ledničkou.
50 USD/noc – luxusní 4**** hotel s velkým bazénem + snídaně

Stravování

Siem Reap nabízí spousty restaurací od těch nejobyčejnějších až po naprosto luxusní v evropském stylu. Je zde zastoupena celosvětová kuchyně. Doporučujeme restaurace s volným bufetem. Zde můžete ochutnat od každého jídla trochu a shlédnout ukázku Apsara dance (khmérských národních tanců ). Dále doporučujeme čisté restaurace které nabízejí khmérskou kuchyni za rozumné ceny nebo tzv. BBQ restaurace.

Zajímavosti:

  • Dobrodružným povahám doporučujeme dát si ve stánku grilovanou žábu. Na internetu jsem se sice dočetl že jsou pečené i s vnitřnostmi, ale není to pravda – uvnitř je zeleninová nádivka.
  • Další atrakcí je smažený hmyz včetně obřích potápníků a tarantulí.

Peníze

Pro veškeré platby zde budete potřebovat pouze Americký dolar!!!

Kambodža je jednou z nejchudších zemí na světě, což nutí zdejší ekonomiku používat cizí měnu – Americký dolar. Místní měna je Kambodžský Riel – 1 USD = 4.000 Rielů. Pokud si přivezete USD bankovky doporučuji hodně drobných (20, 10, 5, 2, 1 USD), velké bankovky se těžko rozměňují. Další možností je směnit Euro na Dolar v místních směnárnách a nebo v bance. Další, snadnou, nejběžnější a námi doporučenou možností je výběr USD z bankomatu pomocí platební karty (VISA) přímo v hotelu nebo ve městě.

Americký dolar přijímají všichni, ale pouze v nových a dobře vypadajících bankovkách. Chcete li se vyhnout nepříjemnostem neberte si USD bankovky, jež jsou:

  • natržené
  • příliš opotřebené
  • popsané, počmárané či orazítkované
  • příliš staré – bankovky by měli být mladší 15ti let

Pozor! 

Česká měna je zde nesměnitelná !!!

.

Kambodža - doporučení
5 USD ve sto-Rielových bankovkách

Orientační ceny v Siem Reap

Vstupné do Angkor Wat

1 den

37 USD

Vstupné do Angkor Wat – 3 vstupy ve třiceti dnech

3 dny

62 USD

Vstupné do Angkor Wat – 7 vstupů ve třiceti dnech

7 dní

72 USD

Vstupné na jezero Tonle Sap + loď

1 osoba

20 USD

Khmérská masáž 2h

1 osoba

15 USD

Večeře formou bufetu s Apsara Dance

1 osoba

12 – 30 USD

BBQ večeře

1 osoba

7 USD

Balon helium let 20 – 30 min

1 osoba

15 USD

Balon horký vzduch let 40 – 50 min

1 osoba

170 USD

Muzeum války – War Museum

1 osoba

5 USD

Helikoptéra 3 – 4 osoby – délka letu 8 – 48 min

1 osoba

90 – 430 USD

Ultralight nebo Microlight  1 osob – délka letu 20 – 60 min

1 osoba

75 – 225 USD

Chrám Wat Preah Prom Rath

1 osoba

zdarma

Památník genocidy – Killing fields

1 osoba

zdarma

.

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Otvírací doba v areálu Angkor

  • Angkor Ticket Center – prodej vstupenek        5 – 17:30
  • Angkor Wat a Srah Srang                                 5 – 5:30
  • Phnom Bakheng a Pre Rup                              5 – 19:00
  • Ostatní kláštery v areálu                              7:30 – 17:30

.

Velvyslanectví České republiky v Phnompenhu – nouzová linka pro občany ČR

+855/965 863 652

Přeji příjemný pobyt v Kambodžském Ráji…

Poslední aktualizace 4.10.2017

Odkazy:

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Kambodžské ostrovy

Kambodžské ostrovy

Kambodžské ostrovy mohou lehce oživit vzpomínky na známé thajské turistické destinace z doby před dvaceti …

8 komentáře

  1. Prosím o pravidelné zasílání nových příspěvků a komentářů. Děkuji – Jirka

  2. Dobrý den, viděl jsem na stránkách http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/kambodza/cestovani/visa.mobi ze potřebuji platný pas min 6 mesicu .a vy tvrdíte ze stačí aby platil jeden měsíc od konce víza , tak jak to tedy je?? Děkuji. Ps: mám přítelkyni v Austrálii je Češka a chtěli jsme projet Kambodžu , Vietnam. Thajsko. Ale pass ji koncí v březnu. Tak co ted ?? Diky

    • Dobrý den, nejprve bych si dovolil tvrdit, že takovouto informaci jsem nikdy nepublikoval. V tomto článku píšu, cituji: Potřebujete cestovní pas jehož platnost přesahuje o 3 měsíce platnost víza. což v praxi znamená. Jestliže si chci koupit kambodžské vízum, pak si musím spočítat, že jestliže mi ho vydají dnes, pak mne opravňuje ke vstupu do Kambodži po dobu následujících tří měsíců a pak jeho platnost vyprší. No a já píšu, že pas musí přesahovat tuto platnost o 3 měsíce. 3 + 3 = 6 měsíců.

      • Řešením je vystavení nového cestovního pasu na Velvyslanectví České republiky v Canbeře „>http://www.mzv.cz/canberra/cz/index.html Pokud máte dost času, tak by to neměl být problém. Ještě upozorňuji, že občan čr může legálně vlastnit celkem 3 platné cestovní pasy. Dva jsou s platností 10 let a ten třetí s platností 6 měsíců.

  3. Dobrý den,
    Ve starším cestopisu jsem četla o možnosti přesunout se ze Siem Reap do Phnom lodí a to přes Tonlé Sap a dále po řece viz. text níže. Je to aktuální nebo ne???
    Moc díky
    Po prohlídce Angkoru a okolí tedy hurá do hlavního města Phnom Penhu nasát trochu městské atmosféry. Je to asi 400km a lze tam dojet celkem složitě taxikem, jednoduše a draze letadlem anebo použít nejoblíbenější cestu – po vodě, kterou rozhodně doporučuji. V 7.30 z malého přístavu u Siem Reapu odplouvá expresní loď, která jede po jezeře a řece Tonlé Sap a za 5 hodin je v hlavním městě, cena 25USD. Cesta lodí je úžasná a uteče jak voda – okamžitě po vyplutí opusťte překlimatizovaný vnitřek lodi a sedněte si na střechu, budete mít super výhled na okolí – rybářské vesničky na vodě a prostě krásnou přírodu okolo, je to opravdu hodně pěkná cesta. Ale pozor na spálení sluníčkem. Loď je nahoře dost hlučná, tak pokud vám to nedělá problém, vemte si sebou špunty do uší, dost pomůžou. Jinak cestou k přístavu jsme jeli taxíkem pro cca 6 lidí, ale postarší taxikářka se s tím moc nepatlala

    Andrea

    • Dobrý den, dnes je již situace jiná. Silnice již není zdaleka tak tragická jako někdy před pěti lety. Dnes je ze Siem Reap 100km silnice první třídy, dalších 100km je něco mezi + staveniště a posledních 100km je již nová dálnice. Doporučuji cestu (necelých 300km) autobusem nebo sdíleným minivanem v ceně 5 až 12 usd.
      Cesta po vodě je určitě dobrodružná. Nejprve stejně musíte jet ze Siem Reap autobusem nebo taxíkem do přístavu a poté tou velmi hlučnou lodí. Naposledy stál lístek 35 usd a loď nejezdila každý den.

  4. Zdravím, tyto informace jsou velmi užitečné a díky za ně. Zatím jsem se zde nedozvěděl o cestování k moři. Máte někdo nějaké zkušenosti s dopravou ze Siem Reap do Sihanoukville a zpět ?
    Libor

    • Dobrý den, děkuji za komentář. Příští úprava článku bude obsahovat i Vámi požadované informace. Doprava do Sihanoukville je bez problémů. Silnice je v pořádku a dopravu zajišťuje několik společností. Vzhledem k vzdálenosti doporučuji zastávku v hlavním městě Phnom Penh. Vzdálenost je cca 530 km.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *