Thajská Imigrační politika

Imigrační politika Thajska se mění a mění, bohužel – většinou k horšímu. Po shlédnutí tohoto videa jsem dospěl k rozhodnutí napsat tento článek, ve kterém se zamýšlím nad probíhajícími změnami v Thajsku, které se bezprostředně týkají nás, cizinců.

.

Hodný turista

Thajsko je většinou popisováno jako země, která je velmi bezpečná a vstřícná k zahraničním návštěvníkům. Imigrační politika poslední doby, tomu vlastně i nasvědčuje.

S platností od roku 2011 je možné pro občany České republiky přicestovat do Thajska za turistickým účelem bez víza na tzv. visa exemption = výjimka z vízové povinnosti. V takovém případě obdrží občan ČR od imigračního úřadu při vstupu do země jednorázové vstupní razítko s povolením pobytu i bez vstupního víza.

Povolená doba pobytu je tímto razítkem omezena na 30 dní při překročení hranice na mezinárodním letišti. Při překročení pozemní hranice s Kambodžou, Laosem, Myanmarem nebo Malajsií je od 1.1.2017 doba omezena také na 30 dní. Od 1.1.2017 je na pozemních přechodech rovněž omezen počet vstupů na pouhé 2 ročně.

.

razitko na 30 dní
razitko na 30 dní

.

Toto je jednoznačně vstřícný krok k turistům, kteří sem přiletí na 2-3 týdny, ubytují se v luxusním hotelu, utratí zde pokud možno co největší množství peněz, nakoupí místní produkty a zase spořádaně odletí.

Pokud se hodný turista rozhodne, že chce delší pobyt, pak má 2 možnosti – buď si prodlouží pobyt o 30 dní (tzv. Extension of stay), nebo si musí v Praze zažádat o turistické vízum.

.

.

Zlý turista

Nemálo lidí podlehlo kouzlu Thajska a chtějí zde strávit delší období, třeba zimu, nebo i několik let. Takovíto lidé jsou většinou nenároční a nedisponují tučným kontem. Thajská imigrační politika posledních let, nasvědčuje tomu, že o takovéto cizince zde nikdo nestojí. Konkrétně 13.11.2015 došlo k drastickému zpřísnění podmínek za kterých je cizincům vydáváno turistické vízum. Nově lze o vízum požádat pouze v domovské zemi (pro nás v Praze) a musíme doložit mnoho nových dokumentů. Máme sice kontakt na zajištění jedno-vstupního turistického víza prostřednictvím jedné specializované agentury v Phnom Penh za „speciální příplatek“, ale na to se nelze z dlouhodobého hlediska spoléhat.

Jestliže tedy chcete strávit zimu v Thajsku, pak Vám nezbývá, než se obrnit trpělivostí, posbírat nemalé množství dokumentů a několikrát navštívit Ambasádu. Lidé, kteří mají středně vysoký zdroj příjmů (např.vydělávají peníze přes internet), a chtějí se v Thajsku usadit na několik let mají smůlu.

Video sice nabádá k dodržování Thajských imigračních předpisů, ale zároveň Thajsko nenabízí vízum, které by nám umožňovalo zde legálně pobývat delší dobu. Výjimku tvoří víza pro bohaté důchodce nad 50 let a také program Thailand Elite pro multimilionáře.

.

Overstay
Overstay

.

Zamyšlení

Uvedené video je opravdu k vidění na webu, konkrétně na domovské stránce Imigračního oddělení Samut Prakan. Nyní malé zamyšlení nad tímto veledílem, aneb co tím chtěl Thajský Imigrační úřad sdělit farangům:

  • Chtějí být IN a jedná se o parodii na problematiku překročení povolené délky pobytu ve stylu South Park? V tom případě mi tam chybí tlustej Cartman a mrtvej Kenny.
  • Opravdu je v očích Turistické policie každý cizinec, který zde chce žít delší dobu ,,Zlým hochem,, který zde bude pouze krás a podvádět?
  • Podle nového Imigračního předpisu se turistovi může stát, že ač přesáhne povolenou délku pobytu pouze o jediný den, a nějaký policista nebo úředník to zjistí dříve, než se stihne nahlásit, pak může být uvězněn, soudně stíhán a dostat zákaz vstupu na 5 let?
  • Značné zpřísnění týkající se dlouhodobějšího pobytu je jasným znamením, že o delší pobyt cizinců již Thajsko nestojí?
  • Dá se předpokládat v blízké budoucnosti další, ještě přísnější postoj vůči cizincům dlouhodobě  žijícím v Thajsku?
  • Mne osobně to neuráží, ale jak by asi reagovala Thajská vláda, kdybychom takové video vyrobili v ČR a Thajce kteří překročí povolenou délku pobytu v EU bychom líčili jako zloděje a podvodníky?
  • Jaký názor máte na toto video a problematiku? Napište, rád to zveřejním.

.

Overstay
Overstay

.

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *