800 let starý člun nalezen v Angkoru

Starověké město Angkor vydává stále nová tajemství. Nedávno byl objeven dřevěný člun, který pamatuje vládu krále Jayavaramana VII. Loď byla objevena během stavebních prací v provincii Siem Reap v okrese Angkor Thom již začátkem dubna. Dělníci stavební společnosti narazili na dřevěný artefakt v hloubce 7 metrů.

.

Osm set let starý člun nalezen v Angkoru - staveniště
Osm set let starý člun nalezen v Angkoru – staveniště

.

Nejedná se o žádnou mini-kánoi pro 2 osoby, člun měří na délku 12,83 m a je vyroben pouze z jediného kusu dřeva. Člun se dochoval v neuvěřitelně dobrém stavu a jedná se o nejstarší, který byl kdy v Kambodže objeven.

.

Osm set let starý člun nalezen v Angkoru
Osm set let starý člun nalezen v Angkoru

.

„bonzovat se nemá – ale hlásit se to musí“

Stavební dělníci se nejprve zdráhali objev nahlásit, neboť se oprávněně obávali uzavření stavby. Naštěstí se dva týdny po objevu našel člověk jménem Kim Chhorn, který vše ohlásil místním úřadům. Nebýt jeho, byl by tento unikátní nález navždy ztracen. Archeologové nakonec obdrželi svolení majitele pozemku a 8.4.2016 člun opatrně vyjmuli z písečného lože.

.

Skupina archeologů posuzuje nález
Skupina archeologů posuzuje nález

.

9.4.2016 nález prozkoumali příslušní odborníci a odebrali vzorek, který byl odeslán na Nový Zéland. Dne 24.6.2016 laboratoř určila stáří lodi pomocí radiouhlíkové metody na rok výroby 1207. Člun je tedy více než 800 let starý.

.

Skupina archeologů se snaží odhadnout stáří
Skupina archeologů se snaží odhadnout stáří

.

Momentálně je ponořen do vody v nádrži obklopující známý Angkor Wat. Po zrestaurování bude tato angkorská chlouba předmětem putovní výstavy a později bude vystavena v místním muzeu.

.

Dělníci přemisťují osm set let starý člun do vodní nádrže obklopující Angkor Wat
Dělníci přemisťují osm set let starý člun do vodní nádrže obklopující Angkor Wat

.

Nedávno jsem psal článek o svatyni, která se objevila uprostřed nádrže Sra Srang. Nyní je jasné, že starověké město Angkor ještě zdaleka nevydalo veškerá tajemství a že nás v budoucnu čeká ještě mnoho zajímavých objevů.

.

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *