Prasečí Holocaust II. Wat Klang Bang Phra

Prasečí Holocaust II.

Wat Klang Bang Phra

aneb

308 vepříků zaplatilo životem za prodané pozemky…

Když jsem před rokem psal o prasečím holocaustu v buddhistickém chrámu, tak jsem se naivně domníval, že se jedná o jakýsi zcela ojedinělý úkaz, který se hned tak nebude opakovat. Nyní je zcela jasné, že bude…

Prasečí hlavy se jako obětiny používají naprosto běžně v čínských chrámech nebo také při různých domácích ceremoniích. Sám jsem měl například jednu naservírovanou na tácu při svých vtipných zásnubách v Isánu (Si Sa Ket). Běžně se také prasečí hlavy stávají hlavní obětinou při obřadu svěcení magického tetování, které má velké rozměry a také velký význam pro danou osobu.

.

Thajské magické tetování Sak Yan
Thajské magické tetování Sak Yan

.

V čínských chrámech se uctívají různá božstva nebo bódhisattvové, jichž má čínský buddhismus bezpočet. Při domácích slavnostech se uctívají hlavně místní božstva, která jsu spojená s přírodou. Při obřadech aktivujících magické tetování se jedná o božstva spojená s touto specifickou magií, nejčastěji jsou to hinduistická božstva. Jak jsem již napsal v minulém článku, nikdy se nejedná o obětinu Buddhovi.

Každá větší socha Buddhy v Thajsku má své jméno a ihned po posvěcení je jí prokazována stejná úcta, jako kdyby se jednalo o živého Buddhu. Poddejme se tedy této představě, že na hlavním oltáři sedí namísto sochy opravdový – živý Buddha.

.

Wat Klang Bang Phra Nakhon Pathom
Červený Buddha Wat Klang Bang Phra Nakhon Pathom

.

Buddha

nabádal lidi k nezabíjení a ke zmírňování utrpení živých bytostí, proto byl vegetarián a nikdy nepožadoval k jídlu maso a ani maso nebo krev nevyžadoval jako obětinu. Odůvodňoval to tím, že by musel být zvířeti odebrán jeho život, a to nejde bez utrpení, strachu a bolesti. Čím větší a inteligentnější zvíře, tím více utrpení, více strachu a více bolesti.

Málo známá je ovšem skutečnost, že Buddha opravdu maso občas pozřel. Jak k tomu došlo? Mnohokráte putoval do sousedních království, kde jeho učení neznali a mnohokráte ho pozvali k prostřenému stolu. Hostitelé z pouhé neznalosti jeho víry mu nabídli masný pokrm, který Buddha s vysvětlením přijal a snědl – což je samozřejmě veliký rozdíl. Život zvířete byl již z neznalosti zmařen a nyní, by měl být zmařen i pokrm? Zvíře si protrpělo stres a bolest jen proto, abychom jeho maso vyhodili?

Prostě a jasně! Buddhu lze žádat pouze o pomoc na Vaší Duchovní Cestě od bodu, ve kterém se právě nacházíte, až do Nirvány. O nic víc. Jestliže jste superexot, který potřebuje ke své duchovní cestě nutně 20 milionů, pak Vás Buddha samozřejmě vyslyší, ale rozhodně ne kvůli tomu, aby dostal jako obětinu prasečí hlavu – to teda ani omylem.

.

Červený Buddha Wat Klang Bang Phra 9.9.2059
Červený Buddha Wat Klang Bang Phra 9.9.2059

.

Kdo tedy zajišťuje zdejší byznys?

Kdo plní přání?

Zjevně tu máme pouze dvě varianty, jak to v klášteře Wat Klang Bang Phra funguje: Buď je červený Buddha hluchý a slepý a lidé v domnění, že komunikují s červeným Buddhou komunikují s nějakým opodál operujícím nižším božstvem, pekelnou či démonickou entitou.

Nebo atypicky červená socha sice připomíná Buddhu, ale je zasvěcená úplně někomu jinému, nějakému nižšímu božstvu, pekelné či démonické entitě.

Jak je vidět tak tento klášter a obětiny prasečích hlav nabírají v Thajsku na popularitě.

9.9.2059 (9.9.2016) se nám tu sešli hned dvoje obětiny. Nejprve přijel manželský pár z Petchabun, který podniká v oboru autokosmetiky. Vlastnili pozemek, který nikdo nechtěl koupit. Udělali tedy výlet, pomodlili se a druhý den jim ho Buddha prodal za 20 milionů THB. Jako obětinu přivezli Buddhovi 209 prasečích hlav.

.

Mr. Džiráwat Wat Klang Bang Phra
Mr. Džiráwat Wat Klang Bang Phra

.

V ten samý den přijel i pan Džiráwat Nimthong, který právě výhodně prodal svoji rýžovou farmu za 5 milionů THB.  Pan Džiráwat přinesl Buddhovi 99 hlav. V jeden den se tedy ve Wat Klang Bang Phra předložilo Buddhovi na obětních tácech rekordních 308 prasečích hlav.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Dovoz do Thajska

Dovoz do Thajska

Co všechno si smí a nesmí běžný turista dovézt do Thajska? Dovoz do Thajska již …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *