Svátek Boon Pchum Ben
Hinduistický bůh podsvětí YAMA - reliéf v Angkor Wat

Svátek Boon Pchum Ben

Kambodžský svátek

Boon Pchum Ben – បុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌ – Bón Pčum Ben

nejvíce odpovídá našim dušičkám.

Tento patnáctidenní náboženský svátek se slaví každoročně na konci buddhistického půstu, a vrcholí 15.den desátého měsíce v khmerském kalendáři. Poslední 3 dny je státní svátek, většinou je všude zavřeno, a skoro všichni mají v práci volno, a tak většina khmerů bere útokem kláštery, posvátná místa a nebo odjíždí relaxovat do přírody.

V tyto dny khmerové  vzpomínají a vzdávají úctu zemřelým předkům, a to až 7 generací nazpět. Mniši v klášterech odříkávají posvátné sůtry v jazyce Páli, a to po celou noc (nepřetržitě, vůbec nejdou spát), jako přípravu na nadcházející otevření pekelných bran.

.

Svátek Boon Pchum Ben
pchum ben Kambodža

.

Svátek souvisí nejen s Buddhismem

který se o této události zmiňuje v Tripitace (Pálijský kánon – jež je zdrojem posvátných textů – sůter), ale také s hinduismem. Právě hinduistický bůh – král podsvětí Yama, nechává jednou za rok otevřít pekelné brány, čehož využijí duchové zemřelých ke svým zvýšeným aktivitám. Aby nám tyto (pekelné) duše neškodily, je jim nabídnut úplatek ve formě obětin. Nejčastěji je to jídlo, či nápoje.

Některé duše si již prošly pekelným očistcem a čeká je nová inkarnace, některé duše to mají ale pouze jako dovolenou a musí se vrátit trpět v ještě horších mukách. Všeobecně se ale věří, že těchto darů a ceremonií mohou využít nejen duše pekelné, nebo již vysvobozené, ale i duše našich předků, jež pobývají v jiných světech, či dimenzích, a dokonce i ty, které jsou momentálně inkarnovány.

.

Svátek Boon Pchum Ben
Pchum Ben Wat Udong Kambodža

.

V buddhistických chrámech je lidmi připravené, či zakoupené jídlo hlavně nabízeno živým mnichům, čímž vznikají zásluhy, které jsou přenechány mrtvým příbuzným. Někdy se také přidávají tradice přímého, rituálního obdarování neživých bytostí, nejčastěji se nad prázdným polem vyhodí do vzduchu hrst rýže.

Chystáte li se v tomto období navštívit Kambodžu, počítejte s omezeným provozem a také s tím, že služby, hotely či lístky na autobus nebo loď mohou být beznadějně vyprodány, nebo jsou zdraženy na dvojnásobek. Mnohdy jsou hotely a autobusové spoje vyprodány i přes dvojnásobné ceny. Také nejezděte na známá místa do přírody, jako například do Kulenských hor. V tuto dobu je tam hustota relaxujících khmerů 3 až 5 na čtverečný metr.

Letos tyto 3 dny vychází na 8. až 10.10.2018 (příští rok na 27. až 30.9.2019).

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Bohové Thajska a Kambodže

Statistiky uvádí, že Thajsko a Kambodža jsou jedny z nejvíce buddhistických zemí planety. Buddhismus zde …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *