Kokosový dezert s bílou pěnou a slunečnicovými semínky na banánové tope, tradiční thajská a kambodžská sladkost.
Lahodný kokosový dezert s bílou pěnou a semínky, poprvé ochutnávka thajské a kambodžské kuchyně.

Thajská zmrzlina

Ais Krím Kathí – ไอศกรีมกะทิ

Thajská kokosová zmrzlina – Thai coconut ice cream

Thajská kokosová zmrzlina je v Thajsku tak oblíbená, že s prodejem se můžete setkat prakticky kdekoliv. Od prodejce, který před sebou tlačí malinký vozík, na lodičkách v plovoucí tržnici, v marketu i v luxusní pětihvězdičkové restauraci. V Thajsku je kokosová příchuť ještě běžnější, než u nás vanilková. Největší rozdíl je, že neobsahuje kravské mléko ani smetanu. Její fantastickou, a pro nás tak exotickou chuť, dodávají pouze čtyři základní ingredience:

  • Kokosové mléko.
  • Kokosová voda.
  • Kokosový cukr.
  • Pandanové listy.

Historie

Zmrzlina se do Thajska poprvé dostala už za vlády krále Rámy IV. (v polovině 19. století), jako luxusní novinka ze západu, vyhrazená pro nejbohatší elitu. Královská kuchyně vyráběla zmrzlinu, díky ranému dovozu malého, domácího výrobníku ledu ze Singapuru. Zmrzlina byla dostupná jen nejbohatším a byla velmi, ale velmi drahá. K rozšíření došlo až na počátku 20. století, na přelomu vlády krále Rámy V. a Rámy VI. Nejprve založením první komerční továrny na led a poté nahrazením drahé dovážené smetany, domácím kokosovým mlékem.

Tradičně tedy můžete koupit zmrzlinu i na venkově, od pouličního prodejce, který před sebou tlačí vozík, nebo z motorky se sajdkou. Nádoba na zmrzlinu má dva pláště, ve vnitřní části je zmrzlina, ve vnější chladící led se solí. Kopečky zmrzliny si můžete nechat vložit do papírové misky, oplatkového kornoutu a nebo do housky. Pečivo je chuťově neutrální, aby dalo vyniknout chuti zmrzliny. Zmrzlina v housce je v Thajsku naprosto normální, i když mi to vůbec nejde dohromady.

Ovocná mísa s kulatými kokosovými kulemi a kouskem melounu na podnose.

Současnost

Klasické servírování zmrzliny ve stánku, či na plovoucí loďce je trochu propracovanější a pro mne nejoblíbenější. Zmrzlina je servírována do kokosové skořápky. Vnitřní dužina je čerstvě odstraněna speciální škrabkou a nudličky, či plátky kokosové dužiny jsou přidány zpět mezi kopečky zmrzliny. Navrch si můžete vybrat z mnoha posypů. Nejběžnější jsou:

  • Pražené arašídy.
  • Strouhaný kokos.
  • Červené fazole.
  • Pražené fazole Mungo.
  • Dýně v sirupu.
  • Kandovaná palmová semínka.
  • Fialové batáty.
  • Konjakové želé.
  • Sladká kukuřice.
  • Slaná lepivá rýže.
  • Grass jelly – trávové želé.
  • Vodní kaštany.
  • Proužky chlebovníku.
  • Sladké vejce.
  • Slané vejce.
  • Trhané sušené vepřové maso a další.

A na závěr lehce pokapat sladkým kondenzovaným mlékem.

Ovocná mísa s kulatými kokosovými kulemi a kouskem melounu na podnose.

Budoucnost

Nová doba a modernizace, se nevyhnula ani Thajské zmrzlině. I když mám nejraději tu tradiční kokosovou, nyní je k dostání v mnoha příchutích.

Co je ale supernovinka, která dokonce vešla do světového povědomí pod názvem Thajská zmrzlina?

Aj Tim Phat – ไอติมผัด

(Ajskrím Phat – ไอศกรีมผัด)

Thajská rolovaná zmrzlina – Stir-fried ice cream

V češtině se vžil název Rolovaná, v angličtině Stir-fried, neboli Restovaná.

Prosím nezaměňovat s Fried, Pečená zmrzlina je něco jiného.

První rolovaná zmrzlina byla vyrobena v Thajsku v roce 2009. Proces přípravy je na pohled tak efektní, že se rolovaná zmrzlina stala rychle vyhledávanou pouličních atrakcí. V roce 2015 se rozšířila do USA a o rok později i k nám do Evropy.

Ovocná mísa s kulatými kokosovými kulemi a kouskem melounu na podnose.

Proces výroby trvá přibližně 2 minuty. Chlazená směs se vyleje na nerezovou plotnu, která je vymražena na -20 až -30°C. Do směsi se přidají ingredience a vše se neustále míchá a seká dokud se nevytvoří krémová textura. Poté se ve slabé vrstvě rovnoměrně rozetře po plotně. Během okamžiku našlehaná krémová směs ztuhne. Poté je hotová zmrzlina srolována stěrkou (špachtlí) a jednotlivé rolky jsou vloženy na stojato do kelímku. Na závěr může být použita poleva, šlehačka, posyp nebo ozdobení ovocem.

Základní směs tvoří mléko, smetana, cukr + příchuť (vanilka, čokoláda, káva, jahoda). Pokud chcete, do směsi se přidávají další přísady (čerstvé ovoce, čokoláda, sušenky Oreo apod).

.

.

Thajská kokosová zmrzlina je moje oblíbená, určitě doporučuji vyzkoušet všechny varianty.

Tradiční v housce,

Klasickou v kokosu s bohatým posypem,

i Rolovanou novinku.

Odkazy:

Vyzkoušejte originální thajskou kuchyni!

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Smažený hmyz nová doba

Nová doba – Smažený hmyz VII.

Nová doba – Smažený hmyz v 7-eleven Zajisté mi dáte za pravdu, že při každé …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *