Podnebí v Thajsku

O podnebí v Thajsku panuje neuvěřitelně mnoho nepřesností, polopravd a pověr. Lidé „zasvěceně“ hovoří o „období dešťů“ s nesmyslnou představou o tom, jak v Thajsku celé dlouhé letní měsíce leje jako z konve a pak jsou velmi zaskočeni, když jim v lednu na ostrově Phuket obden zaprší. „Vždyť není období dešťů“, říkají, „tak jak to že prší? Venca říkal, že v lednu v Thajsku neprší. Už tam byl 3x, tak to musí vědět!“

Každá část roku má své plusy a mínusy a obecně lze říci, že se do Thajska můžete vydat kdykoliv se vám to časově hodí a kdykoliv během roku. Zapomeňte tedy na ta nesmyslná „období dešťů“ a různé katastrofické představy o nich a podívejte se jaké počasí v Thajsku skutečně vládne.

Thajsko leží v tropickém pásmu a jeho počasí je celoročně poměrně stálé bez větších a náhlých výkyvů. Počasí je tedy po většinu roku tropicky horké s vysokou vlhkostí vzduchu. Území na sever od Bangkoku má klima se třemi sezónami, přičemž území od Bangkoku na jih k hranicím s Malajsií má roční období jen dvě.

.

Od Bangkoku na sever

Počasí v severním Thajsku má asi největší výkyvy a roční období jsou velmi jasně rozlišitelná. Od listopadu do května je počasí v podstatě suché a lze ho rozdělit na dvě části – od listopadu do února, které jsou nejchladnější měsíce v roce a od března do května, které jsou zase naopak ty nejteplejší.

Třetí roční období je od června do října, kdy horký vzduch občas pročistí dešťové přeháňky a v kontrastu s obdobím téměř zcela suchém je toto období možné, s trochou nadsázky, nazvat obdobím dešťů.

.

Od Bangkoku na jih

Jižní část Thajska má skutečně jen dvě období – období suché a období mokré. Časově se tato dvě období liší, v závislosti o kterou část jižního Thajska se jedná. Ve východní části je to jinak než v části západní.  Na západním pobřeží přináší jihozápadní monzun déšť a častější dešťové přeháňky a bouřky od května do října, zatímco na východním pobřeží nejvíce prší od října do prosince.

Celkově je jižní část Thajska mnohem deštivější s cca 2.400 mm každoročních srážek než centrální a severní část Thajska, kde během roku spadne cca 1.400 mm srážek. Také během tzv. suchého období prší na jihu více než během suchého období v centrální a severní části Thajska.

.

Kdy je nejlepší Thajsko navštívit?

Obecně lze říci, že nejlepší čas k návštěvě Thajska je od listopadu do února, kdy severovýchodní monzun přináší chladnější suchý vzduch, který je příjemnou úlevou od horka. Během tohoto tzv. „chladného období“ se teploty v Bangkoku pohybují od 18°C(v noci) do 32°C (ve dne), zatímco v severní a severovýchodní části Thajska může být v noci a nad ránem velmi chladno – od 8° do 15°Ca během dne od 20°C do 28°C. Na polohou vyšší místech mohou dokonce teploty spadnout až pod 0°C, kam Thajci v prosincilednu pořádají výpravy, aby se podívali na Thajskou ranní jinovatku od přízemních mrazíků.

Thajské letní období, neboli „teplé a suché období“, je od března do začátku května. V tuto dobu jsou v Bangkoku průměrné teploty kolem 34°C, ale mohou často dosáhnout teploty kolem 40°C s vlhkostí vzduchu kolem 75%.

Nejteplejším měsícem

v roce je duben, kdy se mohou teploty vyšplhat až ke 40°C – 45°C, obzvlášť na severovýchodě Thajska. V tuto dobu je nejlepší být permanentně ve stínu, nejlépe stále naložený ve vodě.

Od června do října je počasí ovlivněno monzuny, a v tuto dobu spadne většina thajských srážek. Vzhledem k tomu, že se téměř vždy jedná o přívalové deště, jsou poměrně obvyklé i lokální záplavy, které však netrvají dlouho. V tuto dobu může vlhkost vzduchu dosáhnout cca 90% s průměrnými teplotami kolem 30°C.

Ostrov Ko Samui a okolí je anomálií a výjimkou celého thajského území, neboť zde je počasí v podstatě na srážky stejné téměř po celý rok a nejdeštivější měsíc je listopad. Za mokré období jsou na Ko Samui a okolí považovány měsíce říjen, listopad prosinec.

Monzun končí, když větry změní směr a přinesou suché počasí ze severovýchodu. Nejlépe by se počasí v době monzunu dalo popsat jako nepředpověditelné. Nicméně nikdy v Thajsku neočekávejte žádné dlouhé několikadenní lijáky. Většinou se během této „mokré sezóny“ přeženou krátké, ale vydatné přeháňky trvající několik desítek minut, max. 2 hodin. Než celodenní deště, obvyklejší jsou deštivé noci, což však není zase tak velký problém. Spíš než „obdobím dešťů“ bych tuto dobu nazval „obdobím nepředpověditelného počasí“.

.

Celoroční průměrné teploty a srážky dle míst – grafy

grafy

.

V odkazu je na uvedených grafech velmi dobře vidět rozdílnost srážek na různých místech a to jak v čase tak i v množství. Proto nelze rozdělovat počasí v Thajsku tak, jak to často dělá mnoho lidí včetně spousty cestovních kanceláří – např. že „v zimě v Thajsku neprší vůbec a v létě tam všude a pořád prší“. Takto to prostě říci nelze a neplatí to.

Pojďme se tedy ještě níže podívat na další detail – na minimální ranní a maximální odpolední průměrné teploty a počet deštivých dní včetně počtu srážek v mm v každém měsíci ve vybraných místech, které také můžete porovnat s počasím v ČR.

.

Celoroční teploty a srážky dle lokalit – tabulky

Tabulka

.

Tabulky průměrných hodnot ukazují, že nejméně srážek za celý rok spadne v Kanchanaburi a Chiang Mai a nejvíce v provincii Trat (Ko Chang, Ko Mak, Ko Kood) a Phang Nga. Nejtepleji je v Kanchanaburi a nejchladněji v Chiang Rai.

Počet deštivých dnů neznamená, že prší tolik celých dní! Počet deštivých dní znamená, že v takovém počtu dní nějaké měřitelné srážky spadly. Třeba jen 10 minut. Proto je také velmi důležitý počet srážek v mm.

Pro porovnání, v České republice za jeden rok v průměru spadne od 410 mm v nejsušší oblasti Žatecké pánvi po více než 1.700 mm srážek v Jizerských horách, a dále průměrný počet dnů s měřitelnými srážkami vyššími než 0,1 mm v ČR kolísá od 90 dní, ve velmi suchých oblastech, po 240 dní v oblastech horských. Také je nutné si uvědomit, že průběh srážek je v ČR značně odlišný od průběhu srážek v Thajsku.

Zatímco v ČR nejsou výjimečné několikadenní rovnoměrné nebo slabší deště, pak v Thajsku se téměř vždy jedná o krátké přívalové deště a přívalové přeháňky, kdy během relativně krátké chvíle spadne skutečně velké množství srážek. Čili pro představu v ČR může napršení stejného množství srážek trvat jeden celý den a v Thajsku třeba 1 hodinu.

.

Pro Thajsko platí zásadní věc

– propršené celé dny jsou naprostou výjimkou, spíše chimérou, která je rozšířena mezi lidmi. Pokud se v tabulce uvádí, že na některém místě prší v daném měsíci 20 dní, pak se může (ale nemusí) jednat o 20 samostatných hodinových přeháněk.

Data jsou zpracována na základě dlouhodobých průměrů, která zpracovává thajský meteorologický úřad. Nicméně a pochopitelně ne každý rok je počasí stejné. Některé roky mohou být velmi suché jako například rok 2015, některé roky naopak s velkým množstvím srážek a deštivých dnů a jiné zase průměrné.

V únoru 2016 se v Thajsku vyskytlo v podstatě na celém území mnoho dní s extrémně nízkými teplotami proti průměru, nicméně tento stav je výjimečný a málo pravděpodobný, že se bude opakovat každý rok. Je nutné brát v potaz fakt, že pokud podle nějaké konkrétní zkušenosti v listopadu na Ko Samui někomu pršelo jen dva dny, nebo v červenci na Ko Changu pršelo každý den, pak to absolutně neznamená, že tomu tak bude také další rok.

Je to stejné jako například v ČR, kde lidé také nemají žádnou záruku v to, že sníh na horách bude každý rok. Může se stát a stává se to, že některé roky jsou v podstatě bez sněhu nebo s velmi málo sněhem. Proto je nutné zohledňovat dlouhodobé průměry, a ne krátkodobé zkušenosti.

Počasí v jednotlivých měsících

  1. Leden – január
  2. Únor – február
  3. Březen – marec
  4. Duben – apríl
  5. Květen – máj
  6. Červen – jún
  7. Červenec – júl
  8. Srpen – august
  9. Září – september
  10. Říjen – október
  11. Listopad – november
  12. Prosinec – december

Připraveno ve spolupráci s Thajským meteorologickým úřadem

Thai Meteorological Department

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor Pavel Bergman

Webu Thajský Ráj věnuji téměř všechen svůj volný čas a pevně věřím, že pro vás bude užitečný. Pokud se vám Thajský Ráj líbí a přinesl vám užitek, můžete jeho provoz a mojí práci podpořit buď nákupem letenek, rezervací ubytování, nákupem na e-shopu a nebo příspěním jakékoliv finanční částky přes patreon.com/thajskyraj. Vaše podpora je pro zachování provozu webu velmi důležitá! Děkuji! Pavel

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *