Thajské tropické ovoce

Co si koupit v Thajsku? III. Ovoce

Co si koupit v Thajsku? Jste na dovolené, vzali jste si sebou příliš mnoho peněz a nevíte za co je utratit? Přesně pro Vás zde mám několik tipů na nákup. Moje doporučení je co nejvíce peněz projíst, poté kupovat dárky hlavně pro sebe a až teprve úplně nakonec – něco pro ostatní.

V minulých dílech jsem Vám doporučil 10 thajských jídel a 10 dezertů. Dnes se podíváme na 10 druhů ovoce, které by jste určitě měli ochutnat. Některé určitě znáte z českých prodejen, ale rozdíl v chuti bývá často obrovský.

1. Mango – Mango –  มะม่วง – Mamuang

Místní zralé žluté (zlaté) mango je podle mne to nejlepší, ideálně odrůdy Ok Rong nebo Nam Dok Mai. Thajci mají v oblibě i nezralé, zelené a kyselé, které můžete také vyzkoušet, ale nejvíce oceníte žluté a plně zralé.

.

2. Pineapple – Ananas – สัปปะรด – Sap Parót

Úplně nejlepší a nejsladší jsou ty malinké Baby ananasy. Zajímavostí je, že Thajci běžně jedí ananas se směsí cukru, soli a chilli.

.

3. Papaya – Papája – มะละกอ – Malakó

Papája se k nám nedováží, a to je škoda, její oranžová a sladká dužina je velice osvěžující. Žlutá slupka a černá semínka se nejí.

.

4. Mangosteen – Mangostan (Mangostana) – มังคุด – Man Kut

Mangostan je velmi lahodný a nejlepší je vychlazený z ledničky. Thajci považují mangostan za Královnu ovoce. Tlustá slupka a pecky se nejí. Pozor, někdy ze slupky vytéká červená šťáva, která je hořká a špatně se odstraňuje z oblečení.

.

5. Jackfruit – Chlebovník – ขนุน – Khan

Plod chlebovníku váží 5 až 25 kilogramů, takže hledejte na tržnici babku, která ho právě rozebírá, a kupte si čerstvou porci do sáčku. Vybírejte raději tmavě žlutý nebo tmavě oranžový odstín dužiny. Jedlá část má sladkou chuť připomínající fíky a je aromatická. Vzdáleně také připomíná ananas. Pecky a okolní světlá dužina se nejí.

Chlebovník

.

6. Durian – Durian – ทุเรียน – Thurían

Pro Thajce je Durian Král ovoce. Jeho chuť je jen těžko popsatelná. Některým lidem chutná kvůli své lahodné sladké chuti, zatímco jiným aroma připadá příliš intenzivní až odpuzující. Vůně durianu vyvolává velmi pozitivní až velmi negativní reakce. Lidé popisují chuť jako: banán s mandlemi, vanilkový krém, cherry, hořké mandle, jahodový puding, a nebo: shnilá cibule, přezrálý sýr, terpentýn či žumpa. Nejméně zapáchající variantou durianu je Mon Thong. Někdo má rád méně zralé s tužší nasládlou dužinou skoro bez vůně či zápachu. Někdo upřednostňuje plně zralý, skoro tekutý a velmi sladký se silným aroma.

Většina hotelů, autobusů, vlaků, veřejných a státních budov má zákaz vstupu s durianem. Není to ani tak proto, že by čerstvý durian dokázal zasmradit uzavřené prostory. Hlavní problém tvoří odpad. Po snědení zůstanou slupky, semena, případně tvrdá ,,mezidužina,, plus nedojedené kousky. Když si například večer pochutnáte v hotelovém pokoji na durianu a zbytky vyhodíte do odpadkového koše, ráno odejdete a vypnete klimatizaci, pak Vás odpoledne po návratu porazí silný zápach durianu, který je stejně jako cigaretový dým, zažraný do záclon, povlečení, nábytku a snad i do tapet.

Doporučení:

  • Napoprvé doporučuji zkusit co možná nejvíce čerstvý.
  • Pokud si už durian donesete na hotel, pak jej ani nedávejte do lednice a co nejdříve zkonzumujte.
  • Odpad odneste okamžitě mimo areál hotelu. Zabalit do deseti igelitů dlouhodobě nepomáhá.
  • Nikdy nejezte velké množství durianu, je to těžko stravitelné, obsahuje to tuk, tunu cukru a v tropickém prostředí Vám to přehřívá organismus.
  • Nikdy po snědení většího množství durianu nepijte větší množství alkoholu!!!

.

7. Custard Apple – Anona (Láhevník) – น้อยหน่า – Nój Ná

Anona je velmi lahodné a sladké ovoce. Doporučuji nejprve omýt a poté oloupat zvláštně krablatou slupku. Pozor na pecky, je jich tam opravdu hodně a jsou velmi tvrdé. Zralá dužina voní po banánech a chutí připomíná kombinaci jahod s banány, nebo i smetanové karamely.

.

8. Longan – Longan – ลำไย – Lam Jáj

Longan je velmi běžné ovoce, které má velmi slabou slupku, velmi tvrdou pecku a velmi šťavnatou dužinu. Většinou je sladký, nakyslý, aromatický, chuťově podobný Liči (ale ne stejný).

longan

.

9. Tamarind – Tamarind – มะขาม – Makchám

Tamarind má poměrně malou dužinu, proto při nákupu se snažte vybrat co největší lusky. Hnědou křehkou slupku oloupejte, vyjměte vlákna připomínající kořínky a dejte velký pozor na pecky, jsou extrémně tvrdé. Tamarind má sladkokyselou chuť.

tamarind

.

10. Sapodilla  (Lamut) – Zapota (Sapodila) – ละมุด – Lam Mut

Zapota je velmi sladké ovoce s chutí jakoby karamelových hrušek. Pokud jsou plně zralé, a omyté, tak je můžete jíst i se slupkou, ale opět pozor na velmi tvrdé pecky, které někdy mívají špičatý trn.

.

Deset jídel, deset dezertů a deset druhů ovoce máme za sebou a v dalším díle naleznete doporučení na deset nápojů.

 

Odkazy:

https://www.thajsko-kambodza.cz/o-mne/
Vyzkoušejte originální thajskou kuchyni!

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Oranžové perly – Thajské poklady IV.

Oranžové perly jsou jedny z nejvzácnějších a také nejdražších na světě. Věřte tomu, nebo ne, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *