Vepřové nebo Kuřecí saté – recept

Mů/Kaj Sate – หมูสะเต๊ะ

Vepřové nebo Kuřecí saté

Suroviny

  • 600 g kuřecích prsou nebo vepřového masa
  • 3 plátky Thajského zázvoru Galangal
  • 1/2 polévkové lžíce citronové trávy, jemně nakrájet
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1/2 čajové lžičky rozdrcených pražených semen koriandru
  • 1/2 čajové lžičky rozdrcených pražených semen kmínu
  • 1/2 čajové lžičky bílého pepře
  • 1/2 čajové lžičky sušeného mletého Indického šafránu (kurkuma)
  • 1/2 čajové lžičky kari
  • 7 stroužků česneku
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 ,5 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce palmového cukru
  • 1 balíček dřevěných špejlí

Příprava

  1. Nakrájejte maso na cca 2,5 cm široké pruhy.
  2. Smíchejte suroviny tj. olej, cukr, česnek, kari, šafrán, bílý pepř, kmín, koriandr, sůl, citronovou trávu a zázvor dohromady a tuto dobře zpracovanou směs pak přimíchejte do kokosového mléka.
  3. Do vzniklé směsi dejte kuřecí maso a marinujte po dobu 90 – 120 minut.
  4. Marinované maso pak napíchněte na dřevěné špejle a zbývající marinovací směs přiveďte v hrnci k varu.
  5. Maso grilujte na střední teplotu a při otočení potřete ohřátou marinovací směsí.
  6. Když je maso dobře ugrilováno podávejte s arašídovou omáčkou a okurkovým salátem.

Okurkový salát

  • 125 ml rýžového nebo bílého octa
  • 115 g cukru
  • 1/2 okurky nakrájené na plátky
  • 2x oloupanou a nakrájenou šalotku
  • 1 velké červené chilli (nakrájet)
  • stonky koriandru a limetku na dozdobení
  1. Na malou pánvičku dejte ocet a cukr na střední teplotu a míchejte dokud se cukr nerozpustí.
  2. Odstraňte z plotny a nechte vychladnout.
  3. Směs dejte do misky, přidejte okurku, šalotku a chilli a promíchejte.
  4. Ozdobte koriandrem a limetkou.

Příprava arašídové omáčky:

  • 2 polévkové lžíce červené kari pasty
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1/4 hrnku drcených arašídů
  1. Smíchejte červenou kari pastu a kokosové mléko. Dochuťte cukrem a solí. Původní chuť by měla být sladká a mírně aromatická.
  2. Přidejte oříšky a na malou teplotu přiveďte k varu.
  3. Omáčku pak přelijte do servírovací misky a dozdobte oříšky.
  4. Podávejte s kuřecím či vepřovým saté.

.

Vepřové nebo Kuřecí saté
Kuřecí saté Thajsko

Odkazy:

Vyzkoušejte originální thajskou kuchyni!