Thajské autobusy
Thajsko - Autobus nejvyšší třídy

Thajské autobusy

Cesta do Bangkoku – aneb Thajské autobusy

Pokud cestujete po Thajsku na větší vzdálenost, jednoznačně doporučuji nízkonákladové aerolinky. Máte-li dostatek času a málo peněz, doporučuji pouze autobus. Ale pozor!!! V Thajsku jezdí spousty různých autobusů, které jsou rozděleny do několika tříd. Pro dlouhé trasy jednoznačně zvolte tu nejvyšší (S-class nebo VIP-class).

.

Thajské autobusy
Thajský autobus VIP Class – tři sedačky

.

Tyto autobusy poskytují komfort, o kterém se nám v ČR ani nezdá. Sedadla jsou velmi široká (vejdou se jen 3 vedle sebe) a jsou od sebe vzdálená na tolik, aby se opravdu dala sklopit. Běžně mají i sklápěcí podložku pod nohy.

.

Thajské autobusy
Thajsko – sklopná obrazovka + zásuvka 220V

.

Dnes jsem jel z Udon Thani do Bangkoku – což je 560 Km. Autobus byl čistý a mimo pohodlné sedačky s dostatkem místa, měl nadstandardní výbavu:  každá sedačka má vestavěný masážní systém, který poskytuje 3 různé programy s regulací intenzity, dále má každý svoji sklápěcí dotykovou obrazovku s vlastní databází filmů – film si vyberete a pustíte, nebo stopnete jak se vám líbí nebo nelíbí – cca 30% filmů má anglické titulky a většinou se jedná o nové filmy. WC a klimatizace je samozřejmost.

.

Thajské autobusy
Thajský autobus – v opěrce je ovládání masážní sedačky

.

Dále u každé sedačky je standardní zásuvka na 220 V. Každý cestující dostal k dispozici deku (na ochranu před klimatizací), teplé jídlo (rýže s kuřecím masem), vodu (0,5 l a 0,25 l) a tři sladké koláčky. Thajsko má na rozdíl od ČR velmi slušnou síť dálnic a tak vzdálenost 560 Km jsme urazili za velmi slušných 8,5 h – musím podotknout že více než hodinu trvala cesta z kraje Bangkoku na autobusové nádraží. Cena za lístek ? Neskutečných 525 Thb neboli cca 400 Kč!!!!!

.

Thajské autobusy
Thajský lístek na autobus Udon Thani – Bangkok 525 THB

.

Nejnižší třída

Ne každý autobus zde poskytuje takový komfort. Autobusy nejnižší kategorie „couráky“ staví na každém rohu, mají dřevěnou podlahu a ty luxusnější mají na stropě ventilátory. Zde mají sedačky „asijskou velikost“ a jsou tak malé, že se jich vejde 5 vedle sebe!!!

.

Thajské autobusy
Pět sedaček v řadě, ventilátory a dřevěná podlaha

.

Tyto autobusy většinou jezdí s otevřenými dveřmi, aby se lépe snášelo vedro a také, aby to nezdržovalo při nastupování. Odhaduji, že jsou mnohem starší než já (rozhodně více než mých 17).

.

Thajské autobusy
Thajský autobus nejnižší třídy

.

Další raritou je městská hromadná doprava v Bangkoku – opět poskytuje pestrou škálu dopravních prostředků. Jelikož jsem dnes nespěchal, použil jsem k dopravě z autobusového nádraží Mo Chit na ulici Khao San obyčejný autobus. Bangkok má tu zvláštnost, že některé autobusy jezdí zadarmo. Ten můj mne také svezl zadarmo, ale uvnitř bylo přes 40°C, dřevěná podlaha, sedačky asijské velikosti, žádná klimatizace a ventilátor jen jeden – pro řidiče. Cesta vzhledem k dopravní zácpě mi cesta trvala 2 hodiny. Ale nestěžuji si, svezl jsem se zadarmo a ještě jsem se prohřál jako kreveta na grilu.

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

vzpomínková videa

Thajský Král Ráma IX. – vzpomínková videa

Celé Thajsko nyní truchlí… S láskou vzpomíná na neuvěřitelných 70 let a 126 dní vlády …

4 komentáře

  1. Dobrý den,
    mohl by jste mi prosím poradit jak nejlépe se dostat z Bangkoku do Chanthaburi ?
    Nemohu nikde najít k náhledu jízdní řády nebo něco tomu podobného..
    Děkuji.

  2. Dobrý den,

    za 14 dní letíme na Phuket, kde bychom pár dní chtěli zůstat a potom se vydat do Kambodži a Vietnamu. Poradil byste nám prosím, jestli je nejlepší volba jet přes Bangkok a pak přeletět do Kambodži? Je výhodnější letět z Phuketu do Bangkoku nebo využít místního autobusu? Nejde nám o to, abychom co nejvíce ušetřili, ale abychom toho co nejvíce zažili. Zároveň se ale nechceme zbytečně trápit celý den v autobuse… Mockrát děkuji a také děkuji za krásný a inspirující web, díky němuž mám zodpovězeno tolik otázek! Přeji krásné dny! Natálie

    • Dobrý den, rozhodně letecky, autobus pro Vás není vhodný. Vzdálenost Phuket – Bangkok je nějakých 850 Km. Cesta vede většinou vnitrozemím okolo plantáží. Bangkok Siem Reap opět doporučuji letět, hlavně kvůli pěšímu přechodu přes hraniční přechod. Takže máte možnost letět s Air Asia přímý let Phuket Siem Reap, nebo si udělat na 2-3 dny zastávku v Bangkoku.
      Přeji příjemný pobyt v JV Asii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *