Putaj - Čínský Buddha Wat Plai Laem Ko Samui Thajsko

Čínský, Šťastný nebo jen Happy Buddha

Čínský, Smějící se, Šťastný nebo jen Happy Buddha

Sympatický, rozesmátý, plešatý tlouštík s pytlem. Většina turistů ho mylně považuje za čínskou verzi historického Buddhy (Siddhártha Gautama). Většina Thajců ho pro změnu mylně považuje za Arahata jménem Sangačaj. No a Sangačaje většina lidí mylně považuje za Buddhu. Kdo to tedy je?

.

Čínský Buddha - Wat Muang - Ang Thong - Thajsko
Čínský Buddha – Wat Muang – Ang Thong – Thajsko

.

Jméno

Za touto zvláštní postavičkou buddhismu se opravdu skrývá skutečná historická postava. Jedná se o čínského buddhistického mnicha Čhci Cch‘, japonsky Keiši. Tento Bódhisattva je znám pod přezdívkou Putaj (Pu-taj) kterou získal podle plátěného pytle, se kterým putoval po celé zemi. V číně je tedy znám jako Pu-tai nebo 布袋 Budai, v Japonsku Hotei nebo Hotai a ve Vietnamu jako Bo Dai.

.

Čínský Buddha - Wat Phanan Choeng Worawihan - Ayutthaya - Thajsko
Čínský Buddha – Wat Phanan Choeng Worawihan – Ayutthaya – Thajsko

.

Život

Putaj byl Čínský Buddhistický mnich, který celý život putoval po své vlasti. Žil v naprosté chudobě, v plátěném pytli nosil veškerý svůj skromný majetek a vždy i nějaké sladkosti, které rozdával dětem. Tento poutník byl opravdu velmi tlustý a stále v dobré náladě. Prostému lidu přednášel Dharmu (Buddhovo učení), dával jim rady, aby život nebrali moc vážně, jak s úsměvem čelit strastem denního života a doporučoval jim přímo vysmívat se tragickému osudu.

.

Čínský buddha Wat Plai Laem Ko Samui Thajsko
Čínský Buddha Wat Plai Laem Ko Samui Thajsko

.

Smrt

Za svého života se jako poutník stal velmi slavným po celé Číně. Dokonce pro čistotu svého charakteru a duchovní vyspělost byl uznáván i mezi ostatními mnichy. Dnes je na něj pohlíženo jako na dokonale osvíceného bódhisatvu. Zemřel roku 916 našeho letopočtu a po své smrti se mu dostalo neobyčejné pocty. Byl prohlášen za Bódhisattvu Majtréja, který momentálně odpočívá v nebeské sféře a čeká, až bude Buddhovo učení zcela zapomenuto. Poté se zrodí na zemi a stane se Buddhovým následovníkem, neboli dalším, v tomto Eonu již pátým Buddhou.

.

5 Buddhů - KEP - Kambodža - Majtréja je v civilním oblečení úplně vpravo - Siddhártha Gautama je druhý zprava
5 Buddhů – KEP – Kambodža – Majtréja je v civilním oblečení úplně vpravo – Siddhártha Gautama je druhý zprava

.

Současnost

Putaj se stal přirozenou součástí nejen Buddhismu, ale i Taoismu a Šintoismu. V Japonsku je považován za jednoho ze Sedmi Bohů Štěstí. Jako usměvavý spokojený tlouštík se stal v očích veřejnosti symbolem blahobytu a štěstí. Většina lidí se na něj obrací jako na Božstvo, které jim pomůže v jejich osudu, přinese jim do života klid, prosperitu, bohatství a štěstí. Jeho obliba se později rozšířila do celého světa. Bohužel s jeho vyobrazením se do světa nedostalo povědomí, o koho se vlastně jedná. Drtivá většina Thajců (včetně průvodců) se domnívá, že jde o Arahata jménem Sangačaj. Většina Evropanů (včetně průvodců) se domnívá, že jde o čínskou verzi zobrazení Buddhy (Siddhártha Gautama).

.

Phra Sangačaj - Wat Tham Klong Pane - Udon Thani - Thajsko
Phra Sangačaj – Wat Tham Klong Pane – Udon Thani – Thajsko

.

Budoucnost

Pevně věřím, že nyní již bezpečně víte, o koho jde a při příští návštěvě thajského kláštera ho bezpečně poznáte. Putaj je totiž na rozdíl od Buddhy nebo Songačaje vždy plešatý, většinou se směje, v ruce drží svůj plátěný pytel a jeho sympatická obezita dosahuje až morbidních rozměrů.

.

Čínský Buddha Wat Plai Laem Ko Samui Thajsko
Čínský Buddha Wat Plai Laem Ko Samui Thajsko

.

Doporučení

Pokud Vám o něm Váš průvodce v Thajsku bude o Putajovi vykládat nějaké pohádky, nehádejte se s ním a s Putajovským klidem a úsměvem mu nechte jeho verzi příběhu…

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Zlato na konci temné uličky

Zlato na konci temné uličky Obecně považuji Thajsko i Kambodžu za bezpečnější než Evropu. Přesto, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *