Wat Traimit Zlatý Buddha Thajské poklady II.

Wat Traimit – Zlatý Buddha

Zlato a zlaté poklady se nacházejí každou chvíli, ale tento je naprosto unikátní…

25.5.1955 se skupinka dělníku, mnichů a noviců ve Wat Traimit snaží přestěhovat sochu Buddhy na nový oltář. Tlusté lano ale nevydrží obrovskou váhu, praskne a socha dopadne tvrdě na zem. Buddha je poničen, jeho povrch popraskal a místy se odlouply kusy štuku. Druhý den je pod vrstvou černého laku objeven největší zlatý poklad v dějinách Thajska. Po několika staletích spatřuje světlo světa zlatý Buddha. Na jeho výrobu bylo kdysi použito neuvěřitelných 5,5 tuny 18 karátového zlata.

.

Wat Traimit – วัดไตรมิตร – Wat Traj Mit

Wat Traimit - Bangkok
Wat Traimit – Bangkok

.

13. století

Historie největší zlaté sochy Buddhy na světě není úplně jasná. Dle stylu byla vyrobena v období Sukothai, pravděpodobně za vlády krále Ram Khamhaeng, tedy přibližně v letech 1279 – 1298. Zlatý Buddha byl umístěn v hlavním městě Sukothai v chrámu Wat Mahathat.

.

1403

V této době byl pravděpodobně přesunut do Ayutthaya.

.

1767

dobyla Barmská vojska hlavní město Ayutthaya. Je naprosto jisté, že v tomto roce již byl zlatý Buddha oštukován. Kdy přesně byl takto skryt, nevíme, ale jistě to bylo proto, aby jej Barmánci považovali za bezcennou sochu. Barmská vojska jej opravdu přehlédla a Buddha byl po vypálení města ponechán volně pod širým nebem.

Řemeslníci nejprve Buddhu natřeli černým lakem, který zabránil, aby sůl obsažená ve štuku rozleptávala zlato. Poté celou sochu překryli 1 – 4 cm silnou vrstvou štuku připravenou ze směsi obsahující: jemný písek, vápno, papírovou slámu a lepidlo vyrobené ze zvířecích kůží a cukrové třtiny. Štuk byl opět přelakován aby bylo možno na hladký povrch nanést zlaté plátky. Zlaté plátky byly opět přelakovány čirým lakem.

.

Původní, štuková tvář Zlatého Buddhy
Původní, štuková tvář Zlatého Buddhy

.

1801

vydává král Ráma I. příkaz, aby byly do nově založeného hlavního města (Bangkoku), byly postupně převezeny a důstojně umístěny všechny význačné sochy Buddhy, které jsou v rozvalinách chrámů po celém Thajsku (Siamu).

.

Obrázek přepravy Zlatého Buddhy z Ayutthaya do Bangkoku
Obrázek přepravy Zlatého Buddhy z Ayutthaya do Bangkoku

.

1824 – 1851

Ráma III. nechává sochu Zlatého Buddhy umístit do chrámu Wat Phraya Krai, který byl poté přejmenován na Wat Chotanaram. Nyní je zlatý Buddha hlavní sochou chrámu v čínské čtvrti. Stále však nikdo netuší jaký poklad se ukrývá pod vrstvou štuku.

.

Vyobrazení přeprava Zlatého Buddhy do Wat Chotanaram
Vyobrazení přeprava Zlatého Buddhy do Wat Chotanaram

.

1831

Tři čínští stavitelé zakládají v čínské čtvrti buddhistický klášter Wat Sam Chin Tai (klášter Tří Číňanů), který je nyní znám jako Wat Traimit.

.

Oštukovaný Zlatý buddha na oltáři ve Wat Chotanaram
Oštukovaný Zlatý buddha na oltáři ve Wat Chotanaram

.

1868 – 1910

Během vlády krále Ráma V. došlo k úpadku kláštera a Wat Chotanaram byl opuštěn. O pozemek projevila zájem Dánská společnost East Asiatic Company, která si ho pronajala za účelem provozování komerční pily.

.

Pila na pozemku Wat Chotanaram
Pila na pozemku Wat Chotanaram

.

1935

bylo rozhodnuto přemístit hlavní dvě sochy Buddhy. Jedna byla umístěna do Wat Pai Ngoen Chotanaram a druhá do Wat Sam Chin Tai (Wat Traimit). Převoz včetně nákladního auta zajistila East Asiatic Company. Wat Sam Chin Tai v té době chátral a čekal na celkovou rekonstrukci. Buddha byl tedy na 20 let umístěn pod jednoduchým přístřeškem a pojmenován jako Luang Pho Wat Phraya Kra. Během této doby bylo několikrát naplánováno sochu umístit do jiného chrámu, ale vždy z toho nakonec sešlo.

.

Přeprava Zlatého Buddhy do Wat Traimit
Přeprava Zlatého Buddhy do Wat Traimit

.

1937

jsou definitivně strženy stářím silně poškozené budovy Wat Sam Chin Tai a začíná kompletní rekonstrukce.

.

1939

byl Wat Sam Chin Tai obnoven, zprovozněn a přejmenován na Wat Traimit – วัดไตรมิตร, celým jménem  Wat Traimit Withayaram Worawihan  –  วัดไตรมิตรวิทยารามวรวิหาร

.

1954

byla zahájena stavba nového Vihánu (kaple), do kterého bude Buddha umístěn.

.

Původní kaple ve které byl umístěn Zlatý Buddha
Původní kaple ve které byl umístěn Zlatý Buddha

.

25.5.1955

se skupinka dělníku, mnichů a noviců ve Wat Traimit snaží přestěhovat sochu Buddhy na nový oltář. Nejprve sochu posunují pomocí dřevěných válců. Vihán je již těsně před dokončením a nyní je třeba Buddhu vyzdvihnout do prvního patra. Akce začala v 11 hodin a díky technickým problémům se protáhla až do večera. Za soumraku se přeci jen podaří sochu zdvihnout několik desítek centimetrů. V tom ale lano nevydrží obrovskou váhu, praskne a socha dopadne tvrdě na zem. Buddha je poničen, jeho povrch popraskal a místy odpadly kusy štuku. Následná bouřka a silný déšť přerušují práci.

.

Originální přetržené lano - Wat Traimit
Originální přetržené lano – Wat Traimit

.

Druhý den je pod vrstvou černého laku objeven největší zlatý poklad v Thajsku. Pracovníci se rozhodnou vyčistit spodní (vnitřní) část Buddhy ve snaze odlehčit váhu a nalézají důmyslný mechanizmus, kterým se socha dá rozložit na 9 dílů. Buddha je tedy rozebrán a bez problémů přemístěn. Několik měsíců je opatrně odstraňován štuk a černý lak.

.

Rozložený Zlatý buddha - Wat Traimit
Rozložený Zlatý buddha – Wat Traimit

.

Po očištění je opět poskládán a slavnostně umístěn v novém (malinkém) Vihanu. Zlatý Buddha dostává nové, vznešené jméno Luang Pho Sukhothai Traimit

.

Opadaný štuk - Wat Traimit
Opadaný štuk – Wat Traimit

.

18.12.1955

je zjištěno přesné složení materiálu, ze kterého je Buddha vyroben. Socha měří na výšku 3 m (3,9 m včetně podstavce) a váží 5,5 tuny, neboli 5.500 Kg. Zlato použité na výrobu má tuto čistotu:

  • tělo 40%
  • brada a čelo 80%
  • vlasy a vrchní špice o váze 45 Kg má nejvyšší čistotu 99% ryzího zlata

Celkově se tedy udává průměrná hodnota 18 karátů.

.

Zlatý Buddha ve starém Vihanu - Wat Traimit
Zlatý Buddha ve starém Vihanu – Wat Traimit

.

leden 1956

noviny šíří zprávu o senzačním nálezu největšího zlatého Buddhy na světě. V této době vstupuje Buddha ve známost také pod jménem Luang Pho Thongkham (Golden Buddha). Tento zájem vydržel médiím několik let. Současně se rozpoutává po celém Thajsku zlatá horečka. Bohužel nic, co by se dalo porovnat s tímto nálezem již objeveno nebylo…

.

Dobové noviny - Zlatý buddha - Wat Traimit
Dobové noviny – Zlatý buddha – Wat Traimit

.

25.2.1956

je za přítomnosti princezny Galyani Vadhana slavnostně umístěno do svatozáře sochy několik relikvií samotného Buddhy.

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

.

27.2.1956

je Zlatý Buddha slavnostně prohlášen a zaregistrován jako národní památka (poklad) – national artifact.

.

1991

je Zlatý Buddha zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejcennější posvátný předmět na světě a zároveň jako největší zlatá socha Buddhy na světě. Připomeňme, že pouze cena materiálu (zlata) činí v dnešní době přibližně 3,8 miliardy Kč. V kombinaci s historickou hodnotou je ale nevyčíslitelná.

Zajímavé je, že tato nejcennější socha světa stála před 200 lety jen tak, volně pod širým nebem uprostřed rozvalin staré Ayutthaya. No, a ještě před sedmdesáti lety byla celkem 20 let postavená ve Wat Traimit na dvorku, bez povšimnutí, pouze pod jednoduchým přístřeškem.

.

Vchod do původní kaple ve které byl umístěn Zlatý Buddha
Vchod do původní kaple, ve které byl umístěn Zlatý Buddha

.

1992

Král Ráma IX. slavnostně udělil Zlatému Buddhovi nové, vznešené jméno Phra Phuttha Maha Suwan Patimakon – พรพุทธมหาสุวรรณปฏิมากร.

.

2006

je ve Wat Traimit zbouráno krematorium a na jeho místě se začíná stavět nová budova. Čedí z bílého mramoru s názvem Phra Maha Mondop.

.

Nové mramorové čedí - Wat Traimit
Nové mramorové čedí – Wat Traimit

.

14.2.2010

je Phra Maha Mondop slavnostně otevřeno. První dvě patra jsou věnována muzeu a ve třetím je důstojně umístěn Zlatý Buddha. Celá socha byla vyčištěna a zlato se nyní zdá mnohem světlejší než ve staré kapli.

.

Zlatý buddha v novém čedí - Wat Traimit
Zlatý buddha v novém čedí – Wat Traimit

.

Pokud navštívíte tento svatostánek, nezapomeňte si prohlédnout velkou sbírku Buddhistických relikvií. Najdete ji venku na rohu vedle prodeje vstupenek.

Citlivějším lidem doporučuji strávit několik minut v meditaci přímo před Zlatým Buddhou. Je tam na to vyhrazené místo s kobercem, na který je běžným turistům vstup zakázán. Přestože Buddhu navštíví ročně miliony turistů, jeho energie je stále velmi silná a klidná…

.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Wat Phra Dhammakaya II. Základna UFO

Wat Phra Dhammakaya – วัดพระธรรมกาย – Wat Phra Thamakáj Mimozemská základna, pračka na peníze, sekta, jež …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *