Phra Sangkajai – Tlustý a ošklivý arahat

Morbidně obézní a opravdu ošklivý buddhistický mnich. Většina turistů ho mylně považuje za čínskou nebo barmskou verzi historického Buddhy (Siddhártha Gautama). Většina Thajců sice ví, o koho jde, ale nedokáží ho odlišit od čínského mnicha jménem Putaj (Happy Buddha), tak si ho na 100% spletou s tímto ošklivcem. Kdo to tedy je?

.

Phra Songachai - Wat Chedi Luang - Chiang Mai
Phra Songachai – Wat Chedi Luang – Chiang Mai

Jméno

Phra Sangkajai – พระสังกัจจายน์ – Phra Sang Gat Džáj

Za touto zvláštní postavičkou buddhismu se opravdu skrývá skutečná historická postava. Jedná se o indického asketu vyznávajícím Džinismus jménem Saccakaparibajaka neboli zkráceně Sačaka, který je znám v Thajsku pod jménem Phra Sangkajai nebo Phra Sangkachai.

.

Phra Songachai - Wat Phra Yai - Pattaya
Phra Songachai – Wat Phra Yai – Pattaya

.

Život

Jako současník Buddhy (Siddhártha Gautama) žil ve starověkém městě Vaišálí, které se nachází v dnešním indickém státě Bihár. Sačaka se narodil do velmi bohaté rodiny a celý život prožil jako obrovský boháč. Za svého života se stal známým filozofem a učitelem, jenž se věnoval charitativní činnosti, kterou financoval z vlastních peněz. Hlavně zaopatřoval nejchudší děti a sirotky z celého království.

Jednoho dne Sačaka zorganizoval velkou filozofickou debatu, které se zúčastnil Sačaka, Buddha a Mahávíra (zakladatel Džinismu). Debata měla jediné téma: Která filozofie je nadřazenější té druhé – Džinismus nebo Buddhismus. Na konci debaty se Buddhovi poklonil, uznal svrchovanost jeho filozofie a v podstatě se tímto okamžikem stal Buddhistou.

Buddha ho později ordinoval na mnicha. Sačaka se stával více a více slavným a bohatým. Jako vynikající filozof a učitel dokázal velmi srozumitelně vysvětlovat Buddhovo učení široké veřejnosti. Na jeho přednášku chodili nejen mniši a obyčejní Buddhisté, ale i vyznavači jiných náboženství a duchovních směrů.

Jeho obrovská popularita, v kombinaci s nebývalou fyzickou krásou a miliardovým bohatstvím, vedla některé Buddhovy žáky k určitým rozpakům a žárlivosti. Buddha se rozhodl uklidnit vznikající napětí tím, že všem objasní zdroj (příčinu) Sačakova nesmírného bohatství zveřejněním jeho minulého života.

.

Phra Songachai - Wat Tham Puang -Sakon Nakhon
Phra Songachai – Wat Tham Puang -Sakon Nakhon

.

Předchozí inkarnace

Před 25 Eony, za života Buddhy jménem Kaukaukthan, zasáhla jeho rodnou oblast obrovská povodeň, která zdevastovala celou krajinu. Lidé na pokraji hladomoru požádali Kaukaukthan Buddhu o pomoc. Buddha Kaukaukthan sice mohl využít své magické schopnosti, ale neudělal to. Namísto toho požádal boháče ze širokého okolí o materiální pomoc.

Sačaka byl v této době úspěšný kupec a Buddhův oddaný žák. Na pomoc hladovějícím daroval tolik zrní, že ho muselo odvést 500 vozů tažených voly. Buddha Kaukaukthan poté předpověděl, že kupci Sačakovi se v příštích životech dostane bohatství a hojnosti. Počet takto požehnaných životů bude rovný počtu jednotlivých zrn, které daroval.

Od tohoto okamžiku prožil všechny životy jako úspěšný boháč. Nynější život je jen dalším zrníčkem v řadě inkarnací, která vydržela neuvěřitelných 25 Eonů a stále pokračuje i v tomto vtělení.

Buddha (Siddhártha Gautama) tedy všem objasnil příčinu a na konec Phra Sangačaje pochválil za jeho vynikající výsledky ve vysvětlování vyššího Buddhova učení, tím správným a srozumitelným způsobem.

.

Phra Songachai - Ranong 2005
Phra Songachai – Ranong 2005

.

Obezita

Jak se z tak krásné bytosti s dokonalou karmou stal ošklivý tlusťoch? Existují na to hned 3 verze.

  1. Když byl mladý a pohledný muž, přitahoval spoustu ctitelek, které by se za něj rády provdaly. Jednoho dne jeho krása okouzlila i jistého muže, který se s ním chtěl oženit v domnění, že jde o krásnou ženu. Toto byla poslední kapka… Rozhodl se takto znetvořit, aby od sebe odehnal všechny, kdo za ním chodili jen pro jeho krásu.
  2. Druhá verze tvrdí, že lidé i božské bytosti srovnávali často jeho ušlechtilou krásu s Buddhou (Siddhártha Gautama). Toto srovnání považoval za naprosto nevhodné, a proto se rozhodl takhle „odkrášlit“.
  3. Třetí varianta je moje vlastní, a to že to bylo vše dohromady – jak neodbytné ctitelky, tak srovnávání s Buddhou.

.

Phra Sangachai - Wat Tham Klong Pane - Udon Thani - Thajsko
Phra Sangachai – Wat Tham Klong Pane – Udon Thani – Thajsko

.

Smrt

Sačaka za svého života složil (zkomponoval) Madhupinadika Sútru, neboli první gramatiku jazyka Páli. Pod vedením Buddhy dosáhl nejvyššího osvícení a stal se arahatem. Tímto životem jeho putování Eony končí, vymanil se z inkarnačního koloběhu a po smrti odešel do nirvány. Pro nesčetně následovníků zůstal symbolem mnicha, který dosáhl arahatství a zároveň disponoval bohatstvím miliardáře, který se dobrovolně vzdal svého krásného a atraktivního zevnějšku. Tato symbolika vyústila logicky v uctívání jeho vyobrazení  –  tlustého ošklivce.

.

Phra Songachai - Wat Nam Tok Mae Klang - Chiang Mai
Phra Songachai – Wat Nam Tok Mae Klang – Chiang Mai

.

Sochy a Amulety

25 Eonů být úspěšným miliardářem, to je hodně životů… Miliony a miliony vtělení. Můžeme směle předpokládat, že se věnoval dobročinnosti ve většině životů včetně toho posledního. A jelikož se stal arahatem, tak nad ním již karmické zákony nemají žádnou moc a v nirváně žádné nashromážděné zásluhy nepotřebuje. Všeobecně se tedy věří, že Sačakou nashromážděné obrovské množství zásluh (pozitivní karmy) je dostupné prostřednictvím uctívání jeho soch a nošením jeho amuletů.

.

Dva tisíce let stará socha Phra Songachai, nalezená 1922 v Indii
Dva tisíce let stará socha Phra Songachai, nalezená 1922 v Indii

.

Nejstarší dochovaná soška byla nalezena 1922 v Indii a je 2000 let stará. Měří na výšku 12 cm a na zadní straně je vyryté Sačakovo jméno. V Thajsku je znám jako Phra Sangkajai a počátky jeho uctívání se datují do 10. století.

Phra Sangkajai bývá vyobrazen jako obézní Buddhistický mnich, sedící v polo-lotosovém sedu, který si oběma rukama přidržuje obrovské břicho. Poznáte ho celkem lehce, většinou je nehezký až ošklivý a vždy má černé vlasy podobné Buddhovým.

Tradičně býval uctíván zemědělci, hlavně na začátku jejich sezóny. Dnes se na něj jako na nositele štěstí a prosperity obrací všichni.

.

Putaj - Čínský Buddha Wat Plai Laem Ko Samui Thajsko
Putaj – Čínský Buddha Wat Plai Laem Ko Samui Thajsko

.

Doporučení

Pokud Vám Váš průvodce v Thajsku bude o Sačakovi vykládat nějaké pohádky, nebo Vám představí Putaje jako Sačaku, nehádejte se s ním a se Sačakovským klidem a úsměvem mu nechte jeho verzi příběhu…

.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Dovoz do Thajska

Dovoz do Thajska

Co všechno si smí a nesmí běžný turista dovézt do Thajska? Dovoz do Thajska již …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *