Oltář pěti Buddhů - Kep - Kambodža nahled

Pětice Buddhů

Pětice Buddhů

V Thajsku se s tímto vyobrazením setkáte jen velmi zřídka, zato v Kambodže takřka v každém druhém chrámu. Jedná se o vyobrazení pěti postav, kterému se běžně říká Pět Buddhů. Jméno tohoto vyobrazení zná v podstatě každý Kambodžan, ale tím jeho znalosti končí. Nebudete mi věřit kolik úsilí, času a prostředků jsem musel vynaložit, abych se nyní mohl o tento příběh podělit.

.

Pět Buddhů - Bambusvý Klášter - Phnom Penh
Pět Buddhů – Bambusvý Klášter – Phnom Penh

.

Nejdelší lidstvu známý časový úsek (časová jednotka) je, dle mého skromného názoru, tzv. Brahmův den. Někdy se pro tento těžko představitelný časový úsek používá i označení eon nebo nekonečno. Jak takový Brahmův den vypadá? Ráno Brahma vstane, stlačí rovnoměrně rozprostřenou hmotu (energii) do jednoho bodu a začne tvořit nám známý vesmír (naši vědci tento okamžik označují Velký třesk). Poté, co je náš časoprostor stvořen, probudí Višnu, kterému předá správu nad vesmírem.

Brahma, Višnu a Šiva se celý den spolu starají o chod vesmíru. Ráno má nejvíce práce Brahma, přes den Višnu a večer Šiva. Šiva je ten, který vše večer ukončuje a poslední zbytky pevné hmoty rozloží na to, čemu říkáme předtvůrčí prázdnota. Večer jsou všichni unavení a jdou spát. Druhý den se vše opakuje. Brahmův den, je stejně tak dlouhý jako Brahmova noc.

.

SVATÁ TROJICE -Brahma Višnu Šiva
SVATÁ TROJICE -Brahma Višnu Šiva

.

Brahmův den

Během Brahmova dne se na této planetě narodí první člověk, jež dosáhne Buddhovství, stane se Buddhou, založí buddhismus a se vší slávou odejde do nirvány. Za několik tisíc let je jeho učení zapomenuto, poslední klášter se již rozpadl, poslední pamětník Buddhismu zemřel a myši sežraly poslední posvátnou buddhistickou knihu.

.

Pětice Buddhů - Kambodža
Pětice Buddhů – Kambodža

.

Nikdo na této planetě si již nepamatuje prvního Buddhu ani jeho učení, ani již neexistuje žádná památka, jež by tuto vzpomínku uchovala. V tu chvíli se narodí další člověk, jenž se stane Buddhou a tento cyklus se v nepravidelných intervalech opakuje.

Náš Buddha, neboli Siddhárta Gotama, je v tomto eonu teprve čtvrtým Buddhou a podle jeho proroctví bude jeho učení zapomenuto v roce 5000 buddhistického letopočtu, neboli za cca 2.441 let. Někdy oko roku 4457 n. l. se na naší planetě narodí člověk jménem Maitréja, který se stane dalším Buddhou, v pořadí již pátým.

.

Stropní kresby 5 Buddhů Siem Reap Kambodža
Stropní kresby 5 Buddhů Siem Reap Kambodža

.

Pět Buddhů bývá namalovaných pohromadě,

kde čtyři předcházející jsou oblečení jako mniši a mají znaky nejvyššího osvícení. Pátý – Maitréja bývá většinou oblečen v civilním oblečení jako nějaký princ. Mojí duchovní cestě, a mému srdci je nejbližší Kassapa, jehož želva je symbolem dlouhověkosti. Jednotlivé Buddhy lze lehce identifikovat podle erbu. Všichni sedí na malém soukromém oltáři, na kterém je malý erb s obrázkem zvířete.

.

Pět Buddhů - Sihanoukville - Kambodža
Pět Buddhů – Sihanoukville – Kambodža

 .

První Buddha má v erbu kohouta – Kakusandha

 Páli   Kakusandha Buddha
 Sanskrt   Krakkucchanda Buddha
 Thajsky  พระกกุสันธพุทธเจ้า –  Phra Gagusantha Phutha Džáu
 Khmérsky  ព្រះពុទ្ធ កក្កុសន្ធ
 Vietnamsky  Phật Câu Lưu Tôn

 .

Druhý Buddha má v erbu tygra – Konágamana

 Páli  Koṇāgamana Buddha
 Sanskrt  Kanakamuni Buddha
 Thajsky  พระโกนาคมนพุทธเจ้า – Phra Kónákhmon Phutha Džáu
 Khmérsky  ព្រះពុទ្ធ កោនាគមន
 Vietnamsky  Phật Câu Na Hàm Mâu Ni

 .

Třetí Buddha má v erbu želvu – Kassapa

 Páli  Kassapa Buddha
 Sanskrt  Kasyapa Buddha
 Thajsky  พระกัสสปพุทธเจ้า – Phra Gasap Phutha Džáu
 Khmérsky  ព្រះពុទ្ធ កស្សប
 Vietnamsky  Phật Ca-Diếp

 .

Čtvrtý Buddha má v erbu krávu – Siddhártha Gautama (Siddhattha Gótama)

 Páli  Siddhāttha Gotama
 Sanskrt  गौतम बुद्ध  Siddhartha  Gautama
 Thajsky   พระพุทธเจ้า – Phra Phutha Džáu
 Khmérsky  ព្រះពុទ្ធ គោតម 
 Vietnamsky  Tất-đạt-đa Cồ-đàm

 .

Pátý Buddha má v erbu Nágu – Maitréja

 Páli  Metteyya
 Sanskrt  मैत्रेय  –  Maitreya
 Thajsky  พระศรีอริยเมตไตรย – Phra Srí Arija Metraj
 Khmérsky  ព្រះ អរិយមេត្រី (សិរអារ្យមេត្រី)
 Vietnamsky  Di-lặc (bồ-tát)

.

Oltář pěti Buddhů - Kep - Kambodža
Oltář pěti Buddhů – Kep – Kambodža

.

Pětice Buddhů ve Vadžrjánovém buddhismu

Pokud budete hledat na internetu nějaké další informace, pak po zadání hesla Pět Buddhů, nebo Five Buddhas se Vám na 99,999 % zobrazí odkazy na stránky podávající informace o pětici Buddhů v mahajánovém (vadžrajánovém) Buddhismu. Takzvaní Dhjánibuddhové nebyli nikdy na této planetě zrozeni a ani to nemají nikdy v plánu. Jedná se o úplně jiné bytosti, které s naší pěticí nemají nic společného (no vlastně mají, jsou to také Buddhové).

 .

Pětice Buddhů v mahajánovém a vadžrajánovém Buddhismu
Pětice Buddhů v mahajánovém a vadžrajánovém Buddhismu

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Dovoz do Thajska

Dovoz do Thajska

Co všechno si smí a nesmí běžný turista dovézt do Thajska? Dovoz do Thajska již …

2 komentáře

  1. Ota Veverka

    Budhové následujícího Eonu. Doplnit jméno pátého: Ota 🙂

  2. Petr Šulc

    Dobrý den,
    poprvé jsem se trochu podrobněji podíval na váš web „thajsko-kambodza.cz“ a chtěl bych vám složit hlubokou poklonu. Zejména po prvním zběžném pročtení článků jako „Pětice Buddhů“, „Thajští Arahaté“, „Thajští Bódhisattvové“, nebo „Bohové Thajska a Kambodže“.
    Zabýváte s v nich velmi zasvěceně a přitom přehledně a srozumitelně základními problémy, které jsem po několika prvních letech pobytu (už je to dávno) v jihovýchodní Asii začal chápat jako nejzákladnější pro pochopení historie, života, mentality místních lidí. Trápilo mne jakou představou jsou vybaveni návštěvníci Thajska nejen z kapitol „Náboženství v Thajsku“ v turistických průvodcích, ale i z poměrně solidních publikací o buddhismu. To co jsem teď nalezl ve vašich článcích jsem tenkrát až neuvěřitelně obdobně pořád dokola omílal těm, kteří se mi svěřili do rukou a při různých přednáškách a besedách. Nikdy jsem však nedospěl k takové systematičnosti a důkladnosti, v jaké jste to zpracoval vy a jak jste to dal zájemcům k dispozici.
    Petr Šulc
    http://thajsko.com/statamon/cesivTH/S/sulc/sulc.htm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *