Phra Setthi Nawakot

Phra Setthi Nawakot – พระเศรษฐีนวโกฏิ

Phra Setthi Nawakot – พระเศรษฐีนวโกฏิ

Buddha devíti tváří – bývá často zaměňován za Hinduistického boha Brahmu, jehož sochy jsou v Thajsku velmi rozšířené a vypadají podobně. Zatímco Brahma mívá většinou 4 tváře, Phra Seti Nawakot má vždy tváří devět.

.

Velký Brahma v Samut Sakhon
Velký Brahma v Samut Sakhon

.

Jeho historie začala přibližně před sedmi sty lety v Chiang Mai, v tehdejším království Lanna (Lan Na Thai) – které je součástí dnešního Thajska. Tehdy zde vládly tvrdé podmínky k životu a občas tuto oblast zasáhl i hladomor. V jednom takovém kritickém období nabídl pomoc zdejší Buddhistický mnich a učitel meditace Luang Pu Ariya. Poradil místním obyvatelům, jak mohou svoji situaci zlepšit.

.

Phra Setthi Nawakot - Ayutthaya - Thajsko
Phra Setthi Nawakot – Ayutthaya – Thajsko

.

Dle jeho pokynů zde vyhotovili sochu sedícího Buddhy, která měla devět tváří. Dovnitř této sochy bylo zapečetěno několik větviček z posvátného fíkovníku které vyrostli východním směrem a také několik relikvií Buddhistických Arahatů. 

.

Phra Setthi Nawakot - Thajsko
Phra Setthi Nawakot – Thajsko

.

Poté byla široká veřejnost laických Buddhistů pozvána na Ceremonii – posvěcení Buddhovy sochy. Během recitace posvěcujících posvátných manter se událo nespočet zvláštních událostí, zázraků.

Věřte tomu, nebo ne, ale vše se začalo ihned měnit, dokonce i ekonomická situace v regionu se dramaticky zlepšila. Lidé se zde opět cítili bezpečně a začali žít poklidným životem. Od té doby je Phra Setthi Nawakot považován za nositele bohatství, štěstí a bezpečí.

.

Phra Setthi Nawakot - Thajsko
Phra Setthi Nawakot – Thajsko

.

Samozřejmě, všichni se ptali Luang Pu Ariya jak je to možné, že tento zvláštní Buddha má takovou moc. Luang Pu Ariya jim podal toto vysvětlení:

Buddhovými žáky se za jeho života stávali lidé ze všech společenských vrstev. Mimo jiné přijalo jeho učení i devět velmi bohatých obchodníků, kteří Buddhu za jeho života všemožně podporovali při budování klášterů a pomáhali šířit jeho učení. Všech těchto devět milionářů (v czk miliardářů) dosáhlo pod vedením Buddhy Arahatství, a to aniž by se stali mnichy nebo se vzdali svého bohatství.

.

Phra Setthi Nawakot - Thajsko
Phra Setthi Nawakot – Thajsko

.

Všech devět během jediného života postupně prošli všechny čtyři duchovní stupně:

  1. Sotapanna – Ten který vstoupil do proudu (má před sebou max. 7 zrození jako člověk)
  2. Sakadagami – Ten, který se vrátí již jen jednou (má před sebou jen jedno zrození jako člověk)
  3. Anagami – Ten, který se již nevrátí (pokud nedosáhne Arahatství v tomto životě,narodí se v některé vyšší sféře)
  4. Arahat – Ten který se již nevrátí (již dosáhl Nirvány a vymanil se z nekonečného koloběhu znovuzrození a již nepodléhá zákonům karmy)

   Každá z devíti tváří zastupuje jednoho Arahata – milionáře který za svůj život nashromáždil mnoho pozitivní karmy. Jelikož se všichni stali Arahaty, tuto pozitivní karmu již samozřejmě nemohou čerpat, karmické procesy již nad nimi nemají vládu, a tak se prostřednictvím této sochy mohou alespoň podělit o nashromážděné zásluhy a nashromážděnou pozitivní karmu.

.

Phra Setthi Nawakot - Thajsko
Phra Setthi Nawakot – Thajsko

.

Každý z těchto devíti velmi výjimečných Arahatů má určité specifické vlastnosti, které prostřednictvím sdílené karmy přenáší prostřednictvím Phra Setthi Nawakot na věřící.

.

Devět Atahatů

  1. Phra Dhananjaya – propůjčuje respekt a převahu nad davem lidí v okolí.
  2. Phra Yasa – propůjčuje úspěch v našem podnikání . Také propůjčuje jednotnou mysl a srdce lidem kteří nás obklopují.
  3. Phra Sumana – propůjčuje inteligenci.
  4. Phra Jati Kassa – propůjčuje prosperitu v majetku a lidském štěstí.
  5. Phra Anathapindika – propůjčuje životní pokrok správným směrem.
  6. Phra Menda Kassa – propůjčuje prosperitu v bohatství a lidském štěstí.
  7. Phra Jotika – propůjčuje Mettá (čistou, bezpodmínečnou lásku) a atraktivnost.
  8. Phra Sumangala – propůjčuje stabilní a klidný život.
  9. Phra Upasika Visakha – propůjčuje úspěch v propagačních akcích a pokrok správným směrem.

.

Praktické pokyny jak využít účinnost Phra Setthi Nawakot pro bohatství, slibnou budoucnost a lidské štěstí:

  • Před otevřením podniku se modlete k Phra Setthi Nawakot a recitujte třikrát jeho  mantru. Phra Setthi Nawakot požehná obchodní majetek a zajistí bohatství.

  • Vytvoření svěcené vody na pomoc osobě trpící chudobou. Vezměte dostatečně velkou nádobu, naplňte ji zčásti pitnou vodou a vložte do vody sochu Phra Setthi Nawakot. Odříkejte devětkrát jeho mantru a vodu podejte vypít osobě žijící v bídě. Pití svěcené vody by mělo ukončit trápení a neštěstí v jeho životě.
  • Modlete se každý den k Phra Setthi Nawakot,  odříkávejte často posvátné mantry, dodržujte pět přikázání a nemělo by být složité žít hladce a úspěšně až do smrti…

.

Phra Setthi Nawakot - Thajsko
Phra Setthi Nawakot – Thajsko

.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *