Létající hadi

Létající hadi III.

LÉTAJÍCÍ HADI

Tropická krajina jakou je Thajsko je opředena spoustou mýtů, výmyslů a nesmyslů, kterým kupodivu většina populace lehce uvěří a následně trvá na tom, že jde o stoprocentní pravdu. Velmi vzácně se však vyskytují i opačné případy, kdy pravdivé informaci není nikdo ochoten uvěřit. Typickým příkladem jsou Létající hadi.

Bojga je typický stromový had, který je v zeleném listoví takřka neviditelný. Setkání s tímto zeleným fešákem většinou ani nezaregistrujete. Zpozorovat ho můžete pouze na betonu nebo na kontrastním kmeni stromu, či palmy.

.

Létající hadi
Bojga – Ko Samui

.

Fóbie

V době, kdy jsem ještě trpěl velmi silnou Ofidiofóbií (strachem z hadů) jsem potkával hady velmi často. Tohoto zelenáče jsem samozřejmě potkal v Thajsku mnohokrát, jde o velmi rozšířený, běžný druh. Ale leteckou show, jsem měl možnost shlédnout pouze jednou, v meditačním klášteře Wat Suan Mokh.

Tehdy jsem se účastnil čtrnáctidenního meditačního kurzu a během přestávky jsem na kmeni stromu objevil Bojgu. Nemusím asi popisovat jaké to je, když trpíte velmi silnou fóbií a náhle zjistíte, že 50 cm od Vás odpočívá na kmeni stromu zelený hadík, a to zrovna ve výšce hrudníku.

Prvotní šok a infarktu podobný stav vystřídalo rozhodnutí strávit s hadem co možná nejvíce času a pozorovat emoce, které mi vyvolává a zkusit je ovládnout. Až na mírné zklidnění se žádné pronikavé zlepšení nedostavilo – hady jsem v té době prostě k smrti nenáviděl.

Najednou se dal had do pohybu, a začal zvolna stoupat po kmeni. Stále jsem ho pozoroval a začínal mít obavy aby náhodou nespadl někomu na hlavu. Při pobytu v Thajsku jsem se snažil vždy dívat kam šlapu, abych na nějakého hadíka nešlápl. Později jsem začal pozorovat i okolní stromy, keře a zdi abych se k nějakému plazivci nepřiblížil příliš blízko.

Had vystoupal asi do desetimetrové výše a „spadl“ na zem, jen několik metrů od procházejících lidí. Tenkrát jsem zažil ukrutný šok! Tak já ve své fóbii neustále pozoruji zem a okolí do výše dvou metrů a přitom mi klidně může takovýto zelenáč skočit za krk? Je to vůbec možné, že tady žije i takhle nemotorný plaz???

.

Létající hadi
Bojga za letu

.

Dnes již vím, že se jedná o tzv. „Létajícího hada“ který takovéto atrakce předvádí naprosto běžně. Nejedná se tedy o nehodu ukončenou volným pádem ale o zcela rutinní a promyšlené plachtění.

Bojga

nedokáže vzlétnout jako pták, v podstatě dokáže jen určitým způsobem doplachtit ze stromu na strom, či na zem. Za letu had zploští břicho, roztáhne žebra, a velmi rychle se pohybuje přibližně jako při plavání. Tímto způsobem dokáže doplachtit až 30 metrů.

Had je velmi klidný, není to žádný teritoriální agresor. Většinou loví ještěrky a o lidi nejeví zájem. Někdy bývá označován jako jedovatý a někdy jako nejedovatý. Tento rozpor pramení ze zadního umístění jedových zubů, které disponují tak slabým jedem, že had není pro člověka nebezpečný. Z létajícího hada tedy nemusíte mít obavy. Skutečně existuje, skutečně létá, ale ne proto, aby někomu schválně přistál na klobouku, natož aby někomu ihned po přistání zákeřně pokousal kšiltovku.

.

Létající hadi
Sakon Nakhon 2012 tenhle zelenáč přerušil moji meditaci

Názvy

Česky  Bojga Zlatá

Anglicky

golden tree snake

ornate flying snake

golden flying snake 

Latinsky Chrysopelea ornata
 Thajsky – งูเขียวพระอินทร์ Ngů Khíjau Phra Inthh
 Khmérsky

.

.

Máte nějaké zajímavé zážitky s hady v Thajsku či Kambodži?

Podělte se o ně s ostatními.

Napište mi je do komentáře a já je zveřejním v samostatném článku.

Odkazy:

Létající hadi
wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *