Gekoni

Gekoni

Při návštěvě Thajska a Kambodže se zajisté setkáte s nejednou ještěrkou. Zatímco většina žije v džungli, gekoni mají rádi lidská obydlí včetně hotelů. Nejběžnější jsou dva, Gekon východní a Gekon obrovský.

.

Gekoni
Ještěrky mají všelijaké barvy – Ko Similan Thajsko

.

Gekon východní

je doslova všudy přítomná je thajská ještěrka Džing Džog. Ještěrka mající přísavky, která vleze naprosto všude a nikde se před ní člověk neschová. Živí se hmyzem a pro člověka nepředstavuje naprosto žádné nebezpečí. Je velmi plachá, ale i přesto vám bude v Thajsku dělat všude společnost.

.

Gekoni
Gekon Thajsko

.

Pověrčiví Thajci o ní říkají, že když na člověka spadne ze stěny nebo stropu, že to znamená štěstí. Také říkají, že když má rozdvojený ocas na dva i více ocasů, že to znamená obrovské štěstí a většinou si tyto ještěrky pak lidé nechají jako talisman pro štěstí. Tuto ještěrku také většina Thajců nechává sníst své děti, jelikož věří, že dětem přinese sílu a také ochranu proti zlým duchům a nemocem.

.

Gekoni
Vzácný gekon jež má 3 ocásky

.

Česky Gekon východní
Anglicky Common house gecko
Latinsky Hemidactylus frenatus
Thajsky  – จิ้งจก Džing Džog

.

Gekoni
Gekon Kambodža

.

Pokud tedy budete v Thajsku poprvé, z ještěrky Džing Džog nemusíte mít žádné obavy a nemějte hotelům za zlé, pokud by se vám objevila v pokoji i třeba luxusního hotelu. Neexistuje způsob jak jí v tom totiž zabránit.

.

Gekoni
Někteří Gekonci jsou ůplně miniaturní – Thajsko

.

Gekon obrovský

Thajci mu říkají Tuké. Je aktivní většinou v noci a ozývá se velmi hlasitým hlasem, který zní jako „tuké, tuké“ a proto mu tak Thajci také říkají. Je to samotář a když se dostane do obydlí, velmi těžko se ho zbavuje (něco jako kuna v Čechách).

.

Gekoni
Gekon odpočívající ve škvíře

.

Gekon v bytě, pokoji nebo domě je však nepříjemný v tom, že je v noci dost hlasitý a člověk se pak v podstatě skoro nevyspí. Thajci se Tuké skoro všichni bojí a tvrdí o něm, že kouše.

.

Pověrčivý Thajci mají o této ještěrce také pověru, která je podobná naši kukačce (čím víc zakuká tím lépe, tím více let člověka čeká). Říkají, že když se Tuké ozve 3x a méně za sebou, pak to znamená neštěstí a není to dobré. Pokud však udělá více než 3x po sobě, pak to znamená štěstí a čím více tím lépe, tím větší štěstí pro člověka.

.

Gekoni
Gekon mi občas překáží při sledování televize

.

Tuké je v mnoha barevných kreacích s velkýma očima a skvrnami. Dorůstá délky 18 – 51 cm. Thajci o něm také říkají, že pokud se dotkne svými packami s přísavkami lidské kůže, že je pak těžké až téměř nemožné ho z kůže sundat, což však bude zřejmě jen pověra na strašení malých dětí.

.

Gekoni
Gekon velký

.

Každopádně se z Tuké stal velmi žádaný artikl hlavně mezi Japonci a Číňany, kteří mu přisuzují mnohé účinky, pokud ho člověk sní. Za velkého Tuké, vážícího 400 gramů jsou schopni zaplatit nemalé sumy – i 20.000 USD!

.

Gekoni
Gekoni v chatce – Thajsko

.

Česky Gekon obrovský
Anglicky Tokay gecko
Latinsky Gekko gecko
Thajsky – ตุ๊กแก Tuké

.

Gekoni
Buďte pozorní při zavírání dveří – Ko Samui Thajsko

.

.

.

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor Pavel Bergman

Webu Thajský Ráj věnuji téměř všechen svůj volný čas a pevně věřím, že pro vás bude užitečný. Pokud se vám Thajský Ráj líbí a přinesl vám užitek, můžete jeho provoz a mojí práci podpořit buď nákupem letenek, rezervací ubytování, nákupem na e-shopu a nebo příspěním jakékoliv finanční částky přes patreon.com/thajskyraj. Vaše podpora je pro zachování provozu webu velmi důležitá! Děkuji! Pavel

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *