Meditační pomůcky

Klidné místo – Meditační pomůcky I.

Pod pojmem „meditační pomůcky“ si většina lidí představuje nějaké meditační dečky, nebo polštářky pod zadek, které jsou také občas potřebné, ale není to nic, co by oplývalo nějakou opravdovou magickou silou, a už vůbec ne nějaký předmět, který by nám s meditací mohl s meditací výrazně pomoci. Věřte mi nebo ne, ale meditační pomůcky opravdu existují od úplně prostých až po ty super magické.

Znám duchovní mistry, kteří jakékoliv meditační pomůcky odmítají a tvrdí, že člověk by na své duchovní cestě měl spoléhat pouze na sebe a ne na nějaké pomůcky, berličky či fetiše. Osobně zastávám opačný názor. Podle mne není nikdo tak silný, aby na určitém stupni svého duchovního vývoje nepotřeboval pomoc. Vždyť i Siddhártha Gautama (Buddha) odešel z luxusního paláce a využil klidu přírody, meditoval pod ochranou Nágy a těsně před osvícením mu poskytla ochranu bohyně Země. Duchovní Cesta je jako schodiště. Každý schod se musí zdolat samostatně a každý schod má svoji pomůcku, která nám v tom může pomoci.

Ale pozor!!!

Pomůcka je potřebná jen po určitý čas. Po zvládnutí daného úseku duchovní cesty je nutné ji odložit, po případně ji někomu darovat. V žádném případě na ní nesmíme ulpět a stát se zavislými. Meditační pomůcku je třeba využít ve správný čas a poté, co nám pomohla k duchovnímu postupu se v žádném případě nesmí stát modlou, které se budeme klanět do konce života. Tím bychom se po zdolání pomyslného schodu zastavili a náš další postup by mohl být velmi, velmi zpomalen nebo ukončen.

Pojďme se v této sérii seznámit s těmi, které se používají v Thajsku a Kambodži.

1. Klidné místo

Nejběžnější, nejpoužívanější a nejvyhledávanější meditační pomůckou je klidné, tiché místo s dobrou, pozitivní energií. Ticho a nikým nerušený klid je pro začátečníky naprosto nezbytný. Všichni, kdo jste alespoň trochu citliví na energie přírody a zvláštních míst zřetelně cítíte, jaký je rozdíl mezi meditací doma (v hotelu) a nebo na tom energeticky správném místě. Příroda, hory, moře (velké vodní plochy) zpomalují a zklidňují mysl – proto tam jde snadněji meditovat.

.

Meditační pomůcky
Meditace v džungli – Ko Samui Thajsko

.

Ideální místo

Mojí první meditační pomůckou se staly Buddhistické kláštery Thajska a Kambodže. Většina klášterů v Thajsku touto ,,správnou“ energií oplývá a vytváří ty pravé podmínky k Duchovnímu pokroku. Některé kláštery jsou dokonce naprosto ideální a „něčím“ výjimečné. Na těchto vzácných místech se jedná o kombinaci hned několika faktorů:

  • Energie přírody – pozemek byl energeticky výjimečný již sám o sobě.
  • Klášter – zvláštní geometrie stavby ještě zesiluje energii pozemku.
  • Socha Buddhy – je při ceremonii posvěcená (energeticky upravená) osobou nebo osobami s velmi vysokou duchovní úrovní. Posvěcený Buddha funguje jako silný energetický zářič.
  • Energetické stopy – lidí (Arahatů, mistrů ale i laiků) kteří zde meditovali nebo odříkávali mantry.
  • Relikvie Arahatů – ostatky mistrů jsou také velmi silné zdroje jejich pozitivní energie .
Zpočátku jsem hodně cestoval a vyhledával takováto výjimečná místa. Poté jsem se ubytoval v blízkém okolí, nebo přímo uvnitř kláštera a denně docházel meditovat. Málokdo z nás má to štěstí, že bydlí u takového místa a může ho denně využívat. Málokdo se může k takovému místu přestěhovat nastálo. Později jsem proto chtěl být nezávislý a začal jsem si budovat vlastní mini-klášter doma. O dalších meditačních pomůckách se dočtete v pokračování.

Příklady míst která mají tu správnou, výjimečnou energii:

.
Meditační pomůcky
Wat Kiriwongkaram – Ko Samui – Thajsko

.

Meditační pomůcky
Wat Dipabhávan – Ko Samui – Thajsko

.

Meditační pomůcky
Wat Plai Laem Ko Samui Thajsko

.

Meditační pomůcky
Wat Tham Puang – meditace jeskyně – Sakon Nakhon – Thajsko

.

Meditační pomůcky
Wat Tham Pet – skalní převisy – Sakon Nakhon – Thajsko

.

Meditační pomůcky
Oslava svátku Vesak – Wat Kultoteng – Phnom Penh – Kambodža

.

Odkazy:

Meditační pomůcky
wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Dovoz do Thajska

Dovoz do Thajska

Co všechno si smí a nesmí běžný turista dovézt do Thajska? Dovoz do Thajska již …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *