Ko Chang

Koh Chang – เกาะช้าง – Ko Čang

Jméno Sloní ostrov pochází ze skutečnosti, že ostrov vypadá jako plavající slon. Je to druhý největší ostrov v Thajsku po ostrově Phuket. Ostrov Koh Chang se nachází v jihovýchodní oblasti Thajska v blízkosti hranic s Kambodžou v Thajském zálivu. Ostrov je asi 30 km dlouhý a 14 km široký a součástí jeho samosprávy je dalších 51 menších ostrovů okolo hlavního ostrova Koh Chang. Koh Chang je cca 320 km daleko od Bangkoku a 8 km od centra provincie Trat, kde se také nachází letiště s několika lety denně z Bangkoku. Cesta trajektem trvá přibližně 30 minut, což je velká výhoda proti ostatním ostrovům.

Ostrovu Koh Chang se dostalo náležité a potřebné ochrany a od 31. prosince 1982 se stal Národním parkem. Větší část ostrova je pokryta původním a nepoškozeným tropickým deštným pralesem a jeho nejvyšším vrcholem je Khao Jom Peasat, Salak Phet s výškou 744 metrů. Můžete zde najít 7 přírodních vodopádů a také mnoho krásných písečných pláží. Deštný prales je plný divoké zvěře a pokud budete objevovat ostrov Koh Chang tak právě tam bude mnoho k vidění. Je to zcela jistě jedno z posledních přímořských míst v Thajsku, kde byla zachována původní příroda (jak na pevnině, tak i v moři) a ostrov nebyl tolik negativně a masivně zasažen turismem jako jiná místa v Thajsku (např. Koh Samui, Koh Phangan, Phuket atd.) a právě díky Národnímu parku bylo dosud mnoho zachováno . Samozřejmě i zde je turistický ruch již rozvinut, ale stále je to přírodní oáza klidu s téměř nedotčenou a jedinečnou přírodou.

Jelikož je Koh Chang ostrovem, jsou zde přece jen ceny o něco vyšší než na běžných místech na Thajské pevnině. Nicméně v porovnání s letovisky typu Pattaya, Phuket, Samui atd., je Koh Chang stále jednoznačně mnohem levnější alternativou a lze ho doporučit jako jedno z nejlepších a nejlevnějších míst pro dovolenou, kterou můžete strávit buď pasivně relaxací u moře a nebo aktivně. Na Koh Changu si najde své naprosto každý.

Veškeré dění na Koh Changu prakticky probíhá na jeho západním pobřeží, kde naleznete tyto pláže a vesničky:

Khlong Son

je první obydlenou vesnicí západního pobřeží. V Khlong Son žije převážná část místních obyvatel a je to také rybářská vesnice. Má jen několik málo resortů, které většinu roku zejí prázdnotou. Kupodivu na pobřeží Khlong Son je zřejmě asi úplně nejkrásnější pláž přístupná z rezidenčního areálu Siam Royal View. Je zde také nová benzínka PTT. Turistům bych asi nedoporučil se zde ubytovat, protože to není nic moc zajímavého, ale navštívit určitě ano.

Had Sai Khao nebo-li White Sand Beach

tato pláž je považována za centrum Koh Changu a naleznete zde nejen krásnou pláž s bílým pískem po kterém byla pojmenována, ale i mnoho resortů a hotelů, slavný music club Sabay Bar, kde můžete relaxovat na večerní pláži u vodní dýmky a poslouchat skvělou živou kapelu z Filipín nebo sledovat jejich ohnivou show, restaurace s vynikajícím jídlem atd.

Khai Muk

místo s kamenitým pobřežím, kde je jen několik málo resortů. Nachází se zde hlavní pošta Koh Changu.

Laem Chaichet

je vesnice s mnoha bary a slečnami 🙂 V Chaichet natankujete svojí motorku na hlavní benzínce západního pobřeží, dobře můžete nakoupit v nákupním nádvoří Coconut Plaza či v největším supermarketu na ostrově V.J. Market, popřípadě přespat v nejlevnějším (ale velmi základně zařízeném) hotelu na ostrově V.J. Island View či strávit dovolenou ve známém resortu Coconut Resort.

Khlong Prao

je zřejmě nejdelší a zároveň jedna z nejhezčích pláží na ostrově. Je zde laguna, kterou můžete prozkoumat na kajaku a nebo v ní pozorovat v noci světlušky. Jsou zde jedny z nejlepších restaurací s pokrmy darů moře (např. Pu Talay). A nachází se zde několik nejdražších resortů na ostrově.

Gai Bae

je známá především tím, že po obou stranách silnice je doslova napěchována obchody, stánky a restauracemi a kvůli procházejícím se turistům zde mnohdy lze těžko projet. Z pláže Gai Bae lze při odlivu přejít pěšky na jeden blízký ostrov a nad ní je jedna z nejhezčích vyhlídek – “view point”.

Lonely Beach

původně pláž vyhledávaná převážně „baťůžkáři“ a „přírodními lidmi“ s jednoduchými bungalovi. Momentálně zřejmě nejbláznivější místo na ostrově. Je tu spousta barů otevřených až do rána. Je to místo, které je doslova proslavené marihuanou a různými párty. V noci to tu prostě žije a proto je to pláž oblíbená těmi, co přijeli na ostrov hlavně „pařit“.

Bailan Had

velmi tichá a klidná vesnice a malá pláž. Je zde jen málo restaurací a téměř žádné obchody. Sídlo jednoho z nejdražších resortů na ostrově Mercure Hideaway.

Bang Bao

je poslední vesnice západní části Koh Changu a je to hlavně rybářská vesnice. Z Bang Bao každý den vyplouvají nejen rybářské lodě, ale také lodě, které vozí turisty na potápění a šnorchlování a dále odsud jezdí lodní spoje na další ostrovy kolem Koh Changu. Velkou atrakcí Bang Bao je mnoho obchodů a restaurací s mořskými plody, umístěné po obou stranách betonového mola. V blízkosti vesnice Bang Bao je malá a klidná pláž. Určitě doporučuji navštívit dřevěné molo s podestou (odbočit ještě před Bang Bao doprava) přístupné z resortu Nirvana Resort, odkud lze sledovat ty nejkrásnější západy slunce.

Na východním pobřeží Koh Changu žijí především místní obyvatelé a resorty, zde umístěné, by se dali napočítat na prstech jedné ruky. Určitě však stojí za to udělat si sem jednodenní výlet a navštívit například mangrový háj s naučnou stezkou v Salak Khok, budhistický chrám v rybářské vesnici Salak Phet, či od civilizace odříznutou pláž Long Beach. Na východním pobřeží je také umístěna místní nemocnice, obecní úřad, hlavní sídlo policie a sídlo společnosti distribuce elektřiny.

Ubytování na ostrově Koh Chang

Na ostrově Koh Chang doporučuji například tyto hotely a resorty:

Pokud nevíte jak se na Koh Chang dostanete, pak zde v článku Jak se dostat na ostrov Koh Chang naleznete podrobný návod, který vám pomůže s výběrem pro vás nejvhodnějšího způsobu cestování na Koh Chang. Ostrovu se věnuji na tomto blogu více a všechny články najdete v rubrice Koh Chang.

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor Pavel Bergman

Webu Thajský Ráj věnuji téměř všechen svůj volný čas a pevně věřím, že pro vás bude užitečný. Pokud se vám Thajský Ráj líbí a přinesl vám užitek, můžete jeho provoz a mojí práci podpořit buď nákupem letenek, rezervací ubytování, nákupem na e-shopu a nebo příspěním jakékoliv finanční částky přes patreon.com/thajskyraj. Vaše podpora je pro zachování provozu webu velmi důležitá! Děkuji! Pavel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *