Koh Rong Sanloem Kambodža

Koh Rong Sanloem

Koh Rong Sanloem – កោះរុងសន្លឹម – Ko Rong Sanlom

Tichý a klidný ostrov, který je ideálním místem, pro turisty, kteří si chtějí odpočinout od hektického života, plného stresu, hluku a betonu. Ostrov má čisté bílé pláže, průzračnou vodu, možnost bydlení v bungalovech s klimatizací, restaurace, bary a relativně snadnou dostupnost z pevniny, či ze sousedního Koh Rongu. Nenajdete zde každovečerní house párty, ani bouřlivé diskotéky.

Ostrov vlastní kambodžská vláda a lukrativní místa pronajímá trochu opatrněji, než je to u sousedního Koh Rongu. Název ostrova by se dal přeložit jako Ostrov odlehlé jeskyně a jeho přepis do angličtiny má hned několik variant:

Koh Rong Sanloem, Koh Rung Samloen, Koh Rong Saloem, Koh Rong Samlon, Kaoh Rong Sanloem atd.

Geografie

Ostrov se nachází v jižní Kambodži, v provincii Sihanoukville, pouhých 23 km od pobřeží a jen 25 km od lodního přístavu ve městě Sihanoukville. Plocha ostrova je 24 km², na délku má 9 km, v nejširším místě 5 km a v nejužším pouhý jeden kilometr. Vnitrozemí je hornaté a celé pokryté neprůchodnou džunglí, s nejvyšším vrcholkem 210 m. Hlavní zátoka Saracen Bay je velmi dobře chráněna, její bílé pláže a klidná hladina poskytují ideální místo k odpočinku. Zátoka má průměr 3 km a disponuje asi patnácti místy, kde se můžete ubytovat.

Mapa Koh Rong Sanloem

.

Ostrov dosud nemá infrastrukturu ani bankomaty. Doporučuji si přivést hotovost v USD, a to nejlépe v malých hodnotách (10, 5 a 1 USD bankovky). Americký dolar přijímají všichni, ale pouze v nových a dobře vypadajících bankovkách. Chcete li se vyhnout nepříjemnostem neberte si USD bankovky, jež jsou natržené, příliš opotřebené, popsané (počmárané či orazítkované), nebo příliš staré (bankovky by měli být mladší 15ti let).

Doprava do Sihanoukville a zpět…

Doprava lodí ze Sihanoukville na Koh Rong Sanloem a zpět…

Aktivity:

  • Relax – doporučujeme vypnout, nic nedělat, odpočívat na pláži a koupat se v celoročně teplém moři.
  • Lodní výlety – jsou organizovány na několika místech za cca 25 USD/den/os. Soukromá loďka by měla stát na celý den 80 – 100 USD. Doporučuji také navštívit sousední, více známý Koh Rong, nebo okružní plavbu okolo ostrova.
  • Kajak a paddleboard – půjčuje každý druhý resort za 5 až 7 USD/h. Máte li málo zkušeností (nebo žádné), zůstaňte napoprvé v klidné Saracen Bay, kde nejsou vlny ani mořské proudy.
  • Trekking – ostrov nabízí několik značených cest. Nejpopulárnější je stezka vedoucí ze Saracen Bay na jih k majáku. Začíná hned za Paradise Villas a cesta tam a zpět Vám zabere 4 hodiny. Před odchodem nezapomeňte někomu oznámit kam jdete a také si vezměte dostatek pitné vody.
  • Full Moon Party – se konala v sezoně každý měsíc, v džungli za Saracen Bay. Obvykle začínala ve 21h a končila až za svítání, nyní vstoupila v platnost regulace Turistické policie a tak pokud se vůbec bude konat, tak by měla končit již o půlnoci.
  • Šnorchlování – nejlepší útesy jsou na západním pobřeží, dobré podmínky jsou také poblíž M’phey Bei. Většina resortů pronajímá vybavení za 5 USD/den. The Dive Shop nabízí výlet od 10 do 15:30 za 25 USD/os. V ceně je vybavení na šnorchlování a oběd.
  • Potápění – v oblasti operuje hned několik potápěčských základen, jež nenabízejí pouze potápění ale i certifikované kurzy PADI.
  • Cambodian Diving Group
  • EcoSea Dive
  • The Dive Shop
  • Reef Dive Resort
Potápěčské lokality Kambodža

Doporučené ubytování

Saracen Beach

Saracen Beach Koh Rong Sanloem

Hlavní, skoro tři kilometry dlouhá vnitřní pláž s bílým lesklým pískem je nejklidnější pláží poskytující nejvíce možností k občerstvení, stravování i ubytování. Díky hluboce uzavřené zátoce je hladina zdejšího moře velmi klidná, což dodává celému místu ještě poklidnější atmosféru.

Secret Paradise Resort  30 – 200 USD

Secret Paradise Resort Koh Rong Sanloem

Sweet Dreams Samloem Hotel  30 – 170 USD

Sweet Dreams Samloem Hotel

Sol Beach Resort  100 – 180 USD

Sol Beach Resort Koh Rong Sanloem

Moonlight Resort  80 – 170 USD

Moonlight Resort

The One Resort  60 – 120 USD s bazénem

The One Resort Koh Rong Sanloem

Cita Resort    45 – 90 USD

Cita Resort Koh Rong Sanloem

The Pipes Resort  80 -120 USD

The Pipes Resort Koh Rong Sanloem

Paradise Villas Cambodia   25 – 80 USD

Paradise Villas Cambodia Koh Rong Sanloem

Angel place (Natural Island Resort)   30 – 40 USD

Angel place (Natural Island Resort) Koh Rong Sanloem

 

.

M’phey Bei

M’phey Bei Koh Rong Sanloem

M-Paj-Baj – znamená v khmerštině číslovku 23. Toto jméno nese khmerská rybářská mini-vesnička, s malinkým přístavem, usazená na severu ostrova. Zdejší rybáři se naučili spolu-existovat s batůžkáři z celého světa. Místo nabízí nejlacinější ubytování, ale zároveň má (co se čistoty týká) punc standardu khmerské vesnice. Projdete – li vesnicí, dostanete se na krásnou pláž, nedaleko je také výborná možnost šnorchlování.

Easy Tiger Bungalows  –  Dorm 3 – 10 USD, Chatka 8 – 40 USD

Easy Tiger Bungalows Koh Rong Sanloem

Longvek Hostel – Dorm 4 – 8 USD

Longvek Hostel Koh Rong Sanloem

Beach House Cambodia   15 – 25 USD

Beach House Cambodia Koh Rong Sanloem

M’Paibei Resort    20 – 30 USD

M’Paibei Resort Koh Rong Sanloem

Sunset Bungalows  15 – 40 USD

Sunset Bungalows Koh Rong Sanloem

 

Sunset Beach

Sunset Beach Koh Rong Sanloem

Jak již název napovídá, na západním pobřeží ležící pláž, je známá nádhernými západy slunce. Poklidná pláž se žlutým pískem nabízí pouze několik možností ubytování, jež vlastní a vedou evropané. Možná právě proto je Sunset Beach velmi oblíbená mezi Francouzi. Pláž je velmi izolovaná, ale všechny resorty mají své vlastní restaurace a bary. Aktivity jsou zde velmi omezené a tak majitelé resortů nabízejí, paddleboarding, kulečník, volejbal, pétanque i večerní plážové BBQ (grilování).

Happa Garden Resort  30 – 40 USD

Happa Garden Resort Koh Rong Sanloem

Huba-Huba Bungalow – Dorm 5 – 10 USD, Chatka 10 – 50 USD

Huba-Huba Bungalow Koh Rond Sanloem

Robinson Bungalows  10 – 80 USD

Robinson Bungalows Koh Rong Sanloem

Sleeping Trees – Hi-tech Stan 7 usd, Chatka 15 – 25 USD

Sleeping Trees Koh Rong Sanloem

 

Lazy Beach

Lazy Beach – Koh Rong Sanloem

Je soukromá pláž patřící stejnojmennému resortu, jež tu byl jako jeden z prvních. 700 m dlouhá pláž, pokrytá žlutým pískem, je lemována porostem tropických borovic a je ideální pro rodiny s malými dětmi. V podstatě zde můžete potkat jen ubytované návštěvníky a anglickou rodinu, jež resort vlastní. Pláž je asi jedna z nejčistších v celé Kambodži, neboť ji majitelé každodenně udržují čistou a bez odpadků.

Lazy Beach  40 – 70 USD

Lazy Beach Koh Rong Sanloem

 

Clear Water Beach

Clear Water Beach – Koh Rong Sanloem

je někdy nazývána také Driftwood Beach. Tato pláž je asi nejvíce podobná té Pláži ze stejnojmenného filmu s Leonardem DiCaprio. Pláž je obtížně přístupná pouze úzkou stezkou vedoucí džunglí, nebo soukromou lodí. Pravidelnou dopravu zde zajišťuje pouze Speed Ferry Cambodia.

Na celé pláži je pouze jedna možnost ubytování a to ve Driftwood Hostel. Jak již cena napovídá, nejedná se o žádný luxus, zdejší podmínky jsou vynikající pouze pro skalní tropické batůžkáře. Hostel nabízí  dorm (společná ubytovna, kde sdílíte jeden velký pokoj s dalšími nocležníky) nebo stan. Personál hostelu tvoří většinou dobrovolníci, čemuž odpovídá i extrémně nízká kvalita poskytovaných služeb.

Ceny:

  • Dorm                                        5 USD/os
  • Stan                                          5 USD
  • Vlastní stan nebo houpací síť  2 USD

Driftwood Hostel 5 USD

Driftwood Hostel Koh Rong Sanloem

 

Důležitá telefonní čísla v nouzi

Máte li v plánu si přivodit nějaký úraz, pak ostrov Koh Rong Sanloem není tím ideálním místem, raději s tím počkejte do Thajska. Na ostrově zatím není nemocnice ani lékárna. Nejbližší ambulance a prodej léků je na sousedním Koh Rongu a nebo na pevnině v Sihanoukville. V případě nutnosti Vám rychlý odvoz zajistí v resortu, ale není to laciná záležitost. Určitě si před cestou uzavřete cestovní pojištění. Dojde li k opravdu vážnému problému, nechte se ihned, jak je to jen možné přepravit ze Sihanoukville do Phnom Penh, nebo nejlépe rovnou do Bangkoku.

  • Sihanoukville International Clinic – 85 Ekareach Street, Sihanoukville Tel: 092 911 911; 034 933 911
  • CT Clinic –  47 Borei Kamakor Street, Sihanoukville Tel: 081 886 666; 034 936 666
  • Naro Dental Clinic – 138 Ekareach Street (naproti Acleda Bank), Sihanoukville Tel: 012 333 741; 077 677 556
  • Policie – volání z pevné linky 117, nebo  023 720 235, 023 366 841

  • Ambulance 119, nebo 023 724 891

  • International SOS Medical – 023 216 911

    Velvyslanectví České republiky v Phnompenhu – nouzová linka pro občany ČR

+855/965 863 652

Přeji příjemný pobyt v Kambodžském Ráji…

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Dovoz do Kambodže

Co všechno si smí a nesmí běžný turista dovézt do Kambodže ? Kambodžské celní kontroly …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *