Kambodžské ostrovy

Kambodžské ostrovy

Kambodžské ostrovy mohou lehce oživit vzpomínky na známé thajské turistické destinace z doby před dvaceti až třiceti lety.

Na Kambodžu má většina lidí nesprávný náhled. Neprávem ji považují za nebezpečnou zemi v níž se dosud vedou nějaké válečné konflikty, což samozřejmě není pravda. Kambodža je dle mého názoru velmi svobodná a bezpečná krajina, jež dokáže nabídnout nezapomenutelnou dovolenou pro turisty a cestovatele všech cenových kategorií.

Nejnavštěvovanějším místem v Kambodži je bezesporu město Siem Reap, v jehož okolí jsou starobylé chrámy města Angkor. Méně známé je největší sladkovodní jezero v Jihovýchodní Asii jménem Tonle Sap včetně tzv. Plovoucích vesnic. Kambodža má také krásné vodopády v mnoha národních parcích, například v Kulenských horách, nebo v Mondulkiri. Velmi málo turistů si v hlavním městě prohlédne královský palác, a jen pár cestovatelů navštíví velmi vzácné sladkovodní delfíny obývající hluboké tůně řeky Mekong.

Ostrov – កោះ – Koh

Kambodžské ostrovy mají doposud punc čisté a nedotčené přírodní krásy. Zatímco ty nejmenší jsou ještě člověkem nedotčené, na těch největších se právě nyní začínají budovat hotely, resorty a turisty požadovaná infrastruktura. Většina kambodžských ostrovů disponuje přírodní krásou která určitě stojí za odpolední návštěvu, či dlouhodobý pobyt.

Thajský záliv – ឈូងសមុទ្រសៀម – Čůng Samot Siem

Všechny mořské ostrovy se nachází  v jihozápadní části Kambodžského království. Konkrétně v Thajském zálivu Jihočínského moře, které patří k Tichému oceánu. Skoro všechny ostrovy mají více jak jeden název, a jak už to v těchto končinách bývá zvykem, najdou se několikrát i 2 ostrovy se shodným jménem (např: 2x Koh Moul). Většina je součástí nějakého souostroví a je poměrně lehce dosažitelná lodí z pevniny.

Kambodžské ostrovy se dělí na 3 skupiny:

  • Jižní – které jsou nejvíce atraktivní pro turisty.
  • Severní – jejichž pobřeží tvoří většinou mangrovy.
  • Vnitrozemské – na řece Mekong, Tonle Sap a jezeře Tonle Sap.

Jižní ostrovy

Na ostrovech jižní skupiny najdeme hory a skalnaté pobřeží jež tvoří pískovcový masiv a balvany. Bílý písek na plážích má vysoký obsah křemíku a při tření (při chůzi) specificky vrže či „křupe“. Mnoho pláží má světle žlutý písek a jen na velmi málo ostrovech ležících těsně u pobřeží jsou mangrovy. Nejvíce známý je ostrov Koh Rong s rozlohou 78 Km². Mne asi nejvíce oslovil Koh Rong Sanloem.

Kambodžské ostrovy
Kambodžské ostrovy – jižní skupina

.

Co tedy můžeme na (jižních) ostrovech očekávat?

  • Čisté moře s dobrou viditelností a množstvím života. Barva moře je od pobřežní světle tyrkysově modré až po temně zelenou hlubinu.
  • Liduprázdné pláže s jemným pískem. Barva písku je na většině míst od čistě bílé až po světle žlutou.
  • Hornaté vnitrozemí pokryté původní neprůchodnou zelenou džunglí
  • Laciné ubytování v jednoduchých bungalovech bez klimatizace. Většina je postavena ze dřeva se střechou z palmových listů.
  • Laciné restaurace nabízející čerstvé ryby, krevety, olihně (kalamáry) a mušle.
  • Příjemné a usměvavé místní obyvatele.
  • Mořský život – pobřežní krabi, barevné rybky, hvězdice, menší kolonie korálů, ale i mořské koníky a v noci světélkující plankton.

Co na Kambodžských ostrovech zatím nemůžeme očekávat?

  • Letiště.
  • Nemocnice.
  • Silnice.
  • Nákupní a zábavní centra.
  • Bankomaty.
  • Rychlý a stabilní internet.
  • Laciné ubytování v pokojích s klimatizací. Klimatizaci mají zatím jen ty nejdražší resorty.
  • Množství fakultativních výletů do okolí.

Severní ostrovy

Severní skupina ostrovů má na východním pobřeží většinou mangrovy, a méně písečných pláží. Bez atraktivních písečných pláží jsou ostrovy pro většinu turistů nezajímavé. Nejznámější je Koh Kong s rozlohou 105 km².

Kambodžské ostrovy
Kambodžské ostrovy – severní skupina

Vnitrozemské ostrovy

V Kambodži se také nachází přibližně stovka ostrovů, jež jsou vnitrozemské. Jejich tvar a rozloha se mění dle ročního období, hlavně díky monzunu jež v létě prudce zvedá hladinu Mekongu, následně řeky Tonle Sap a jezera Tonle Sap. Asi nejznámějším ostrovem je Koh Dach, který má rozlohu 30 Km² a je vzdálen od hlavního města Phnom Penh pouhých 5 Km.

Kambodžské ostrovy
Ko Dach, Koh Oknha Tei nedaleko Phnom Penh

.

Kambodžské ostrovy se právě nyní začínají měnit. Někde pomalu a pozvolna mění citlivým způsobem nedotčenou přírodu, na omezenou turistickou destinaci. Někde se do budování pustili ve velkém stylu a ostrov již upravují bagry a buldozery. Doporučuji je navštívit, než budou pokryté civilizací.

O těch nejzajímavějších se dočtete v následujícím článku:

Kambodžské ostrovy TOP 10

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Dovoz do Kambodže

Co všechno si smí a nesmí běžný turista dovézt do Kambodže ? Kambodžské celní kontroly …