Thajci, Kambodžané a jejich věk

Asi každý bude souhlasit s tvrzením, že uhádnout věk Thajců a Kambodžanů je prakticky nemožné.

Možná Vás ale překvapí, že tato neschopnost je oboustranná, a že i Thajci a Kambodžané mají stejný problém odhadnout věk nás, bílých cizinců. Pojďme se společně podívat na příčiny a kulturní odlišnosti.

My farangové (barangové), se většinou snažíme odhadnout věk dívek, žen a dětí, u kterých zpravidla odhadujeme že jsou mladší než ve skutečnosti. V naší kultuře je považováno za neslušné oslovit cizí dívku či dámu, s přímým dotazem na její věk. V Thajsku i Kambodži je toto normální a nepovažuje se za divné, i pokud se v obchodě 7-eleven u kasy, při placení zeptáte prodavačky na její věk. Dovolil bych si tvrdit, že to místní dívky (ženy a děti) vnímají spíše naopak, pozitivně. Takový osobní dotaz je pro ně znamením,  že se o ně zajímáte protože vypadají dobře, že jsou krásné.

Malé děti tento dotaz vnímají neutrálně, ty větší si připadají výjimečné, protože se zajímáte o ně a ne o milion ostatních. Dospělé dívky a ženy také lehce ocení Váš zájem. Připadají si atraktivní a více sexy, než dívky v jejich okolí. Takže chcete li znát věk, nebojte se zeptat, není na tom nic neslušného, podezřelého, či divného.

Proč většinou odhadujeme nižší věk?

Za zkreslený odhad mohou dva faktory. Hlavním je drobnější, někdy až dětský vzhled. Thajci a hlavně Kambodžané mají celkově menší vzrůst a subtilnější tělesnou konstrukci. Zatímco evropské dívky dorůstají do výšky 140 – 150 cm již okolo deseti let, u Kambodžanek je tento vzrůst mnohdy již konečný. Výšce většinou odpovídá i subtilní kostra.

Kolikrát se člověk domnívá že třeba ve frontě před ním stojí děcko a když se otočí, zjistíme podle obličeje že dámě již bylo 30. Děti také vypadají mladší než jsou, protože se již jako miminka rodí menší a jejich výživa zpravidla nedosahuje evropského standardu. Nyní se ale ve velkých městech vše mění, mladá generace tloustne a rychle přerůstá své rodiče.

Druhým a asi nejzajímavějším faktorem je jejich odlišné počítání věku. Když se zeptáte Thajce či Kambodžana na věk, a odpoví Vám například 20 let, tak je velmi, ale velmi nepravděpodobné, že mu je opravdu 20.  Aniž by lhal, jeho skutečný věk je podle našeho způsobu počítání 19, nebo dokonce jen 18.

PROČ?

Jestliže se nám narodí dítě, počítáme jeho věk nejprve na měsíce a po dosažení prvního roku (365 dní) říkáme, že mu je jeden rok, při druhých narozeninách 2 roky atd. Thajci a Kambodžané se dívají na své děti jako že ihned po narození žijí svůj první rok, po 365 dnech (v den prvních narozenin) vstupují do druhého roku života a v den druhých narozenin již dítě považují za tříleté. Takže pokud Vám dívka tvrdí že je 18 tak počítejte s tím že ještě není plnoletá. Na 90% je jí 17 let a nebo dokonce 16 – a přesto Vám nelže!

Na první pohled se nám tento způsob počítání roků zdá padlý na hlavu, ale ve své podstatě je naše kultura stejným způsobem padlá na hlavu v počítání století. V našem kalendáři nepočítáme 1. století až od roku 100, ale hned od roku 1 až do roku 99, od roku 100 následuje druhé století a nyní říkáme, že lidstvo žije v 21. století a to přesto, že v kalendáři máme rok 2018 a ne 2118. Takže si vlastně s asiaty nemáme co vyčítat.

Nyní si asi většina z Vás říká „Ahááá – tak když mi řeknou nějaký věk, odečtu jeden rok a už vím naprosto přesně kolik jim je!“ No tak takhle jednoduché to není. Alespoň v Kambodži většina populace nezná svoje datum narození a ani nikdy neslaví narozeniny. Svůj věk tedy počítají podle kalendáře, neboli ke změně věku nedochází v den narozenin ale v první den Nového roku. Jestliže má dívka podle našeho systému počítání v listopadu sedmnácté narozeniny tak již s nástupem daného Nového roku říká, že jí je již 18. Přestože jí je pouze 16 a v listopadu jí teprve bude 17.

Jak tedy s nimi komunikovat? Asiaté většinou prokazují úctu starším, a to i jen o jeden den. Ze své zkušenosti doporučuji neztrácet čas vysvětlováním našeho evropského způsobu počítání. Thajci ani Kambodžané to stejně nejsou schopni pochopit a ani je to nezajímá. Po 2 hodinách vysvětlování zjistíte, že Vám stále nikdo nerozumí a že jste zestárli o pět let. Při dotazu na Váš věk doporučuji respektovat místní kulturu a než odpovíte, připočtěte ke svému věku + 1 rok.

V běžném životě je to nakonec jedno, jestli je někomu o rok víc nebo míň, problém ale nastává v případě střetu se zákonem, kde se postupuje stejně tvrdě jako u nás a věk se podle Thajských a Kambodžských zákonů počítá také stejně jako u nás.

Neznalost zákonů nikoho neomlouvá, a to ani u nás, ani v Thajsku či Kambodži!

Zde je pár fotek na kterých je jasně vidět nemožnost odhadu kolik je komu let.

Vlevo je Nicol které je evropských 15 let a vpravo její nejlepší kamarádka Kim, které je 13 let.

Kim je sice o 18 cm vyšší, ale zároveň je o 2 roky a 10 dní mladší.

Vlevo Nicol 15 let Vpravo Kim 13 let
Vlevo Nicol 15 let Vpravo Kim 13 let

.

Vlevo já 47 let 171cm, vpravo 2 roky vdaná Kambodžanka v pracovním oblečení, 22 let 140 cm

Já 171cm Dívka v pracovním 22 let
Já 171cm Dívka v pracovním 22 let

.

Vlevo Nicol 15 let 134 cm, vpravo její vdaná sestra 22 let 140cm

Vlevo Nicol 15 let Vpravo její sestra 22 let
Vlevo Nicol 15 let Vpravo její sestra 22 let

.

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Rado, ředitel jež skončil v hrobě bez jména

Většina Evropanů přijede do Thajska jen na dovolenou, některým se později stane domovem, a některým …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *