Thajské ochranné tetování - Sak Jan
Thajské ochranné tetování - Sak Jan

Sak Jan – Thajské magické tetování I.

Sak Jan

Thajské magické tetování I.

Když jsem začal žít v Thajsku, chtě nechtě jsem byl každý den ovlivňován thajským Buddhismem a vírou Thajců v magii, duchy a různé nadpřirozené jevy. V Thajsku jsou tyto věci na denním pořádku a je to stále běžná součást thajského života, byť v dnešním moderním Thajsku často pokryteckým způsobem. Tento fakt je pravděpodobně největší odlišností od ateistického Česka.

Já osobně na rozdíl od většiny Čechů ateista nejsem a do Thajska jsem si sebou přivezl svou vlastní víru – víru ve vesmírnou či univerzální energii, v sílu myšlenky, v zákon příčiny a následku a víru v karmu a další životy. A to byl zřejmě hlavní důvod, proč pro mne nebyl žádný větší problém přijmout všudypřítomnou thajskou víru za svou a celkem rychle se aklimatizovat a začlenit do thajské společnosti.

.

Sak Yan Thajské magické tetování
Sak Yan Thajské magické tetování

.

Víra

Tento rozdíl však může být celkem zásadní překážka či problém v evropsko-thajských partnerských vztazích, neboť jak jsem již napsal, thajská společnost svou víru bere velmi vážně a tato víra se může zdát evropanům až příliš nadpřirozená a neakceptovatelná.

A právě jednou takovou nadpřirozenou součástí thajské víry je i ochranné tetování, kterému Thajci přisuzují velmi silné a nadpřirozené schopnosti. Tomuto tetování se v Thajsku říká สักยันต์ – Sak Jan.

.

Sak Yant Tatoo
Sak Yant Tatoo

.

Sak Jan – สักยันต์

– ochranné tetování nebylo praktikováno jen v Thajsku, ale v celé Jihovýchodní Asii včetně Kambodži, Laosu i Singapuru. สัก – Sak znamená  “tetování” a ยันต์ – Jan pochází ze Sanskrtu a znamená “talisman”. Sak Jan tetování pochází původně z Kambodži a používá starodávný khmérský skript (typ písma).

Za doby trvání Khmérské říše byli všichni khmérští bojovníci pokryti tímto ochranným tetováním doslova od hlavy až k patě, včetně jejich prsou, paží i prstů. Ochranný účinek tetování údajně vyzkoušel khmérský král Jayavarman VII na svém těle, do kterého si nechal vystřelit šípy, které se prý všechny od jeho prsou odrazily a nezpůsobily mu žádné zranění.

.

Sak Yant Foundation Museum
Sak Yant Foundation Museum

.

Historie

V čínských kronikách je tetování thajských kultur jihozápadní Číny a severozápadního Vietnamu popsáno již před 2000 lety. A v průběhu staletí se tato tradice rozšířila na území, kde je dnes Thajsko, Laos, Kambodža a části Barmy. Dnes je tetování Sak Jan stále velmi populární jen v Thajsku, zatímco v Kambodže a Laosu se tradice ochranného tetování téměř zcela vytratila.

Písmo použité pro design ochranného tetování se liší podle kulturních a geografických faktorů. V Kambodži a centrálním Thajsku se používá khmérský skript, zatímco v severním Thajsku je k vidění tetování spíše se skriptem Shan nebo Tai Lu a v Laosu zase skript Lao Tham.

.

Thai Sak Yant
Thai Sak Yant

.

Páli

Písmem se vyjadřují zaklínací slabiky Páli. A různí Mistři v průběhu času do designů ochranného tetování přidali své vize, které viděli během svých meditací. Některé designy byly převzaty z před-buddhistického šamanismu a z víry ve zvířecí duchy, které byly začleněny do thajských tradic a kultur.

Ochranným tetováním jsou přisuzovány velmi silné magické, nadpřirozené a ochranné schopnosti včetně síly přinášet trvalé životní štěstí. V Thajsku se tetování nejvíce používá k magické  osobní ochraně před zlem a utrpením.

.

Thai Sak Yant
Thai Sak Yant

.

Kromě buddhistických mnichů, je také velmi populární mezi vojáky, jelikož se věří, že tetování je zárukou toho, že majiteli tetování není možné způsobit jakékoliv fyzické zranění, pokud dodržuje určitá pravidla.

Sak Jan tetování většinou tetuje ปู่ฤาษี – Pů Rrh Sí – což je v podstatě thajský Mistr poustevník a nebo buddhističtí mniši. Tetuje se buď tradičně – dlouhou bambusovou hůlkou, které se thajsky říká Maj Sak – tetovací dřevo, a nebo dnes stále více i tetovacím strojkem, jelikož pak tetování vypadá lépe.

.

Sak Yant
Sak Yant

.

Designy ochranných tetování Sak Jan nejsou však používány jen na lidské tělo, ale jsou aplikovány i na jiná média jako například textil nebo kovy. Kresbou na textil či vyrytím do stříbra či zlata vznikne talisman buď pro štěstí, ochranu nebo za nějakým konkrétním účelem.

Majitel talismanu ho může umístit třeba do svého domu, do auta nebo ho může nosit u sebe. Důvodů pro takový magický talisman mají lidé mnoho – od ochrany před zlem, přes ochranu před dopravní nehodou či před nemocí až po přivolání milence či partnera.

.

Thajské magické tetování Sak Yan
Thajské magické tetování Sak Yan

.

Nejvíce populární

Typů a designů tetování Sak Jan je velmi mnoho, nicméně bychom si zde mohli vyjmenovat alespoň několik těch nejvíce známých a nejpopulárnějších.

  • องค์พระ – Ongk Phra – Tělo Buddhy – nejčastější tetování vůbec, jehož účelem je dosažení osvícení.
  • ห้าแถว – Há Théau – Pět řad – každá z 5 řad má svůj vlastní účel. První řada ochraňuje před nespravedlivým trestem a události ovlivňuje ve váš prospěch, druhá řada chrání před smůlou a nepříznivými vlivy špatného postavení hvězd, třetí řada chrání před černou magií a kletbou, čtvrtá řada zesiluje a přitahuje štěstí a úspěch v životě, pátá řada pro majitele získává charisma a přitažlivost opačného pohlaví a zároveň umocňuje účinek čtvrté řady. Opakováním 5-ti Buddhových manter se posiluje moc tohoto tetování: Namo Putta Ya Na Metti, Mo Putta Ya Na Na Metti, Putta Ya Namo Na Metti, Ta Ya Namo Put Na Metti, Ya Namo Putta Na Metti
  • เก้ายอด – Káo Jód – Devět vrcholů – tetování ztělesňuje 9 posvátných vrcholů hory Mt. Meru a také zahrnuje celkem 9 zobrazení Buddhy. Moc tohoto tetování je podobná jako u tetování Pět řad a přináší majiteli ochranu před zlem a přitahuje štěstí a úspěch.
  • สี่ยอด – Sí Jód – Čtyři vrcholy – pozitivně ovlivňuje pocity a činy druhých vůči nositeli tetování a také nositele chrání před zlem.
  • แปดทิศ – Pét Thit – Osm bodů – představuje ochranu v osmi směrech vesmíru.
  • สิบทิศ – Sip Thit – Deset bodů – vyšší verze předešlého tetování Osm bodů. Místo osmi směrů představuje ochranu v deseti směrech vesmíru.
  • มหานิยม – Mahá Nyjom – Velká přednost – způsobuje přízeň a pomoc druhých vůči nositeli.
  • ยอดมงกุฎ – Jód Mongkut – Špičatá koruna – pro štěstí a ochranu v boji.
  • เสือ – Ssha – Tygr – nejčastěji je toto tetování ve formě dvojice stejných tygrů. Představuje moc a autoritu.

.

Obřad

Po vytetování Sak Jan musí čerstvý nositel podstoupit speciální obřad, kdy Mistr Sak Jan odříkává magické mantry a ochrannou moc tetování aktivuje. Často se stává, že nositelé tetování během tohoto obřadu upadnou do zvláštního transu, jehož průběh si však nepamatují.

Ochranná moc tetování se postupem času oslabuje a může se i vytratit. Proto se doporučuje nejlépe jednou za rok navštívit svého Mistra a podstoupit obřad Waj Khru, během kterého Mistr opět moc tetování aktivuje a obnoví.

.

Sak Yan Thajské magické tetování
Sak Yan Thajské magické tetování

.

Wat Bang Phra

Jeden z nejznámějších chrámů, kde můžete získat své Sak Jan tetování je chrám Wat Bang Phra v Nakhon Chaysri v provincii Nakhon Pathom. Tento chrám je vyhlášený velmi působivými obnovujícími rituály Waj Khru. V tomto chrámu se také vyučil zřejmě nejznámější Mistr Sak Jan – Ajan Noo Kanpai v provincii Pathum Thani.

Dalším velmi známým chrámem je Wat Keam, který najdete v San Patong v provincii Chiang Mai. A nebo můžete navštívit Mistry Ajan Kob a Adžán Oh v Lum Phli v provincii Ayutthaya.

.

Wat Bang Phra
Wat Bang Phra

.

Já sám jsem magické síle ochranných tetování Sak Jan propadl poté, co jsem byl svědkem několika tetovacích a aktivačních obřadů a na vlastní oči jsem viděl, co tetování dokáže poskytnout za skutečnou ochranu.

Což je však zkušenost, kterou je nutné zažít na vlastní kůži, aby člověk uvěřil. Dnes jsem majitelem již 6-ti ochranných tetování Sak Jan a jsem o jejich účinku a síle velmi pevně přesvědčen. Do budoucna k nim pravděpodobně ještě další přibudou.

…Pokračování…

Odkazy:

wendi – průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor Pavel Bergman

Webu Thajský Ráj věnuji téměř všechen svůj volný čas a pevně věřím, že pro vás bude užitečný. Pokud se vám Thajský Ráj líbí a přinesl vám užitek, můžete jeho provoz a mojí práci podpořit buď nákupem letenek, rezervací ubytování, nákupem na e-shopu a nebo příspěním jakékoliv finanční částky přes patreon.com/thajskyraj. Vaše podpora je pro zachování provozu webu velmi důležitá! Děkuji! Pavel

Doporučujeme

Thajská Milionová Bankovka

Thajská Milionová Bankovka Snad každý návštěvník Thajska se již setkal s problémem, že thajští prodejci nemají …

3 komentáře

  1. Dobry den,
    Chci se zeptat. Je nejaky z techto chramu, kde se da ziskat toto tetovani, v blizkosti Bangkoku a Kanchanaburi. Momentalne cestuji po Thajsku a tento typ tetovanime velmi zaujal. Vim, ze v kterymkoliv tetovacim salonu toto tetovani velmi hojne nabizi. I proces bambusem. Ale ten obrad zni velmi zajimave. Dekuji za odpoved. 🙂

    • Nejlepší je zajít za mistrem Noo – Ajarn Noo (čti Adžán Nů), který není od Bangkoku daleko – v Pathumthani. Přímo v Bangkoku lze doporučit třeba Bangkok Ink, s učedníky mistra Ohr z Wat Bang Phra. Adresa: 12/8 soi Sukhumvit 33, Phrom Phong, Wattana, Bangkok 10110, tel: Paeng 0911179281 nebo Martin 0804854236. No jinak tohle tetování nemá bez obřadu vůbec žádný smysl. Pokud bez obřadu a bez hlubšího pochopení Sak Jan, tak si ho vůbec nedávejte a nechte si vytetovat něco naprosto jiného. Sak Jan není jen nějaký obrázek na kůži. Je to mimo jiné i součást duchovní cesty člověka.

  2. Dobrý den, na základě Vašeho dotazu jsem doplnil oba články o Odkazy, ve kterých si jednotlivé provincie lehce najdete a ujasníte polohu. Přeji krásný den w.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *