Bang Faj Phaja Nák
Naga - Nong Khai

Nága – Bang Faj Phaya Nák – zázrak podle kalendáře

Šance potkat v Thajsku Nágu je asi taková, jako ve Skotsku Lochnesku.

Ale pozor – v Thajsku je možno uvidět na vlastní oči „Dech Nágy“. Thajci jej nazvali Bang Fai Phaya Nák, což znamená ,,ohnivé koule z Naku“. Tento světově unikátní fenomén je možnost vidět s železnou pravidelností každou první noc jedenáctého měsíce lunárního kalendáře.  Tedy v noci při úplňku na konci tříměsíčního Buddhistického půstu, který Thajci vítají slavnostmi a přehlídkami člunů na řece Mekong. Nejbližší bude 14.10.2019.

Jak to vlastně vypadá?

Z vod líně tekoucího Mekongu vylétne červeně svítící koule velikosti basketbalového míče, během jedné až dvou vteřin vystoupá několik desítek metrů vysoko (max. 100 m)  a zmizí – to vše bez jakéhokoliv zvuku. Slavnost je doprovázena stovkami jásajících lidí a spoustou ohňostrojů které samozřejmě ruší celkový dojem (ale takoví už jsou Thajci – rádi slaví).

Nejvíce Bang Fai Phaya Nak je každoročně pozorováno v 250 Km dlouhé oblasti okolo města Phon Phisai na Thajsko – Laoské hranici. Jejich počet kolísá od několika desítek až po tisíc. Mekong je desátá největší řeka na světě, jež donedávna neměla dosud na svém toku přehradu a tudíž jakákoliv mořská příšera, měla volný přístup tisíce kilometrů do vnitrozemí.

Co na to věda?

Ať už je to cokoliv ze všech teorií je nejméně pravděpodobné vědecké vysvětlení – že jde o přirozené vznícení metanu. Věda v tomto případě na 100% selhala…  Dodnes totiž nebyla ani jediná vědecká teorie úspěšně laboratorně prokázána, nehledě k tomu že fenomén je pozorován již stovky let a  jen po jedinou noc v roce. Pro samovznícení Metanu je potřeba mnoho specifických podmínek, které zde chybí, nehledě na to, že Metan hoří modře a hořící Metanová bublina se nemůže tak rychle pohybovat směrem vzhůru  cca 30 m/s . Ve vědeckém průzkumu Mekongu brání velikost řeky, která má v této oblasti šířku 600 – 800 metrů.

V roce 2003 pověřila Thajská vláda pět vědeckých týmů  aby definitivně objasnily záhadu Bang Fai Phaya Nak. Výpravu však doprovázelo příliš mnoho nevysvětlitelných příhod. Nejhorší bylo, že jejich naprosto nová, špičková vědecká technika včetně nejmodernějších termálních skenerů náhle, a bez jakékoliv příčiny dočasně nefungovala. Nejen že se vědcům nepodařilo vysvětlit fenomén Bang Fai Phaya Nak, nakonec museli uznat že nemají ani ponětí, proč zde nepravidelně selhávala jejich technika, která jinde bezvadně funguje.

Konečný verdikt zněl:

,,Netušíme co to je, je to další z mnoha Thajských záhad – tečka“

Přestože tento fenomén pozorují každý rok tisíce lidí, neexistuje podle mne jediná opravdu kvalitní fotografie, ani záznam vysokorychlostní kamerou.

Pojďme se společně podívat na teorie vysvětlující tento růžovo-fialový fenomén:

1. Bahenní plyn

Jak již sám název napovídá, vysoce hořlavé plyny vznikají v bahně, odkud se mohou samovolně uvolnit, (a ve stojaté vodě) ve formě bubliny vystoupat na hladinu. To, že se hořlavý plyn dostane do vzdušného prostředí, ještě neznamená, že se sám od sebe vznítí. Každý z nás má tu zkušenost, že občas je problém doma zapálit plynový hořák na sporáku. A to máme ideální podmínky – vysoce kvalitní, vysoce hořlavý plyn, nízkou vzdušnou vlhkost a sirky nebo piezoel. zapalovač. Pojďme to porovnat s Mekongem:

  • Mekong má většinou písčité, nebo kamenité dno. (Chybí zde tedy bahno, ve kterém by se plyn utvořil, nahromadil, a v dávce uvolnil.
  • Žádný průzkum v této oblasti nikdy nenalezl ložisko plynu.
  • Mekong není bahenní tůňka. Voda se zde pohybuje a navíc nerovnost koryta vytváří spousty vírů, jež celistvou bublinu cestující k hladině rozmělní na malinké bublinky, neschopné samovznícení.
  • Celoročně je zde vysoká vzdušná vlhkost bránící samovznícení čehokoliv. V říjnu končí monzunové období a vzdušná vlhkost zpravidla neklesá pod 90%.
  • Žádný plyn, který se v přírodě samovznítí se nepohybuje raketovou rychlostí k obloze.
  • Methan sice hoří ale jeho barva není růžovo-fialová, nýbrž namodralá.
  • Fosfin se také na hladině dokáže samovznítit, ale je těžší než vzduch, takže se neodlepí od hladiny.
  • Ještě nikdo na světě v laboratorních podmínkách nedonutil bublinu jakéhokoliv plynu, která vystoupá na hladinu – aby se samovznítila a zároveň začala raketově stoupat k nebi.

Domnívám, se že na základě faktů, můžeme plyn jednoznačně vyloučit!

Jestliže zdrojem Bang Fai není příroda, kdo tedy? Homo Sapiens je schopný pro peníze, slávu, či víru udělat cokoliv (včetně podvodu s raketkama), zásadní otázkou zůstává technický způsob provedení…

2. Střelba raket z vody

Na úsek 250 km by bylo potřeba minimálně 100 dobrovolníků kteří by dokázali s batohem plných raket nepozorovaně projít davem lidí, vlézt do vody, a odplavat alespoň 200m od břehu. Samozřejmě, pozdě v noci zase musí nepozorovaně, o několik desítek kilometrů dále po proudu vylézt na břeh, zahladit stopy a vrátit se domů. Povím Vám na rovinu, že to je nesmysl – není to realizovatelné. Na břehu jsou tisíce lidí, bedlivě pozorujících za svitu úplňku hladinu Mekongu. 100 lidí ve vodě zapalujících desítky vodě odolných raket by upoutalo pozornost. Vzhledem ke spoustě vírů a náročnosti nočního plavání musíme počítat s 10% úmrtnost potápěčů.

3. Plovoucí rakety s časovým spínačem

Na první pohled nejméně děravá teorie je nějaký plovoucí tácek obsahující časový spínač a raketu. Tyto tácky by nepozorovaně vypouštělo nějakých 10 lodí. U takovéhoto technicky náročného výrobku si musíme uvědomit, že by musel být vyráběn v naprostém utajení v tisícových sériích již několik set let. Nedokážu si představit někoho, kdo již před 300 lety v této oblasti ovládal technologii sériové výroby miniaturního, vodě odolného časového spínače. Navíc i při použití nejmodernější technologie dochází k selhání. Prostě druhý den by na obou březích Mekongu lidé nacházeli vyplavené nevybuchlé rakety a spousty zbytků plováků. Nic takového se ale nikdy nenašlo.

4. Střelba raket do vody

Teorie hovoří o raketách, které někdo střelí z luku nebo samostřílu neslyšně do řeky. Raketa se po dopadu na vodní hladinu sama zapálí, nasměruje k obloze a za letu vyhoří. Opět tedy potřebujeme aby se přibližně 100 střelců vmísilo do tisícihlavého davu. Odtud by museli nepozorovaně a neslyšně střílet 50 až 300m daleko na vodní hladinu. A nakonec… Jak donutíte raketu aby se při dopadu na hladinu řeky zapálila a nasměrovala směrem k obloze???

Thajští vědci nedávno prohlásili, že disponují záznamem z termokamery, na němž je vidět Bang Faj pod vodou, jak stoupá k hladině. Raketové teorie jsou tedy také vyloučeny!

5. Střelba z druhého břehu

Deset minut slávy zažili reportéři Thajské TV společnosti, jež natáčeli na protějším břehu Laoské vojáky, kteří stříleli svítící střely ze samopalu. Po každé střelbě se ozval z druhé (Thajské) strany mohutný jásot zmatených Thajců, jež si spletli světelné střely s Bang Fai. Tato reportáž se pro mnoho lidí stala vysvětlením fenoménu Bang Fai.

Pro nás, kteří jsme na vlastní oči viděli opakovaně vylétnout ohnivé koule ve vzdálenosti menší než 100m, tato teorie neobstojí. Otázka zní: Může si někdo splést lidmi vystřelenou raketu, světlici, či světelný náboj vystřelený ze samopalu s Bang Fai? Ano je to možné, ale nevysvětluje to stovky Bang Fai pozorovaných každoročně jak vycházejí přímo z vody.

Laoské teorii mohou uvěřit pouze lidé, kteří nezažili blízké setkání s Bang Fai!

 

Zvážíme li všechna dostupná fakta, pak nám zbudou pouze konspirační teorie:

1. Neznámý plyn

Z kamenného nebo písčitého dna řeky se uvolní celistvá bublina neznámého plynu, jež v proudu a vírech zázračně doputuje vcelku k hladině, zde se pouze jednou jedinkrát v roce sejde v jeden okamžik tolik pozitivních okolností, že se samovznítí a začne raketovou rychlostí stoupat k obloze. Jelikož zde žádná ložiska plynu nejsou, tak nikdo neví co je to za plyn a tak se to ještě žádnému vědci na světě nepodařilo laboratorně zopakovat.

2. Tajný spolek

Minimálně 150 lidí sdružených do supertajného společenství  vyrábí důmyslná zařízení jež jsou v řece již stovky let odpalována, aniž by je někdo při této činnosti zahlédl. Rovněž za stovky let pozorování fenoménu nikdo ze 150 členu supertajné organizace nikomu nic neprozradil. A také se nikdy nenašel jediný materiální důkaz ve formě nevybuchlé rakety, plováku, časovače, či utonulého člena prastaré organizace.

3. Dračí dech Nágy

Thajci mají pravdu a v Mekongu opravdu žijí draci, kteří oslavují konec Buddhistického půstu a večer za úplňku se prohání sem a tam. Jejich ohnivý dech putuje ve formě bublin k hladině, kde odstartuje raketovou rychlostí k nebesům.

Jednoznačně nejsnáze uvěřitelní se jeví ti posledně jmenovaní draci.

Počet pozorování Bang Faj

24.10.2001

3.000

12.10.2011

?

30.10.2012

?

19.10.2013

811

08.10.2014

?

27.10.2015

500

16.10.2016

170

05.10.2017

772

24.10.2018

408

14.10.2019

02.10.2020

.

Naga Bang Fai Phaya Nak 12.10.2011
Bang Fai Phaya Nak – Naga Fireballs

Odkazy:

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Wendi – rozhovory po propuštění

Od svého propuštění z vyšetřovací vazby (z Kambodžského vězení), jsem měl možnost Českým médiím poskytnout …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *