Rybí kari

Thajská nejhorší jídla TOP 10

Thajská nejhorší jídla – někoho možná překvapí, že ta skvělá, fantastická, ba přímo božská thajská kuchyně dokáže vyprodukovat i strašidelné blafy. Některá z uvedených jídel bych ze soucitu neriskoval nabídnout ani pouličnímu psovi. Jediná použitelnost mne napadá jako zbraň ve středověkých bitvách, kdy se takový nebezpečný odpad vyléval z hradeb na hlavu dobyvatelského vojska. Prostě a jednoduše Thajci (i Kambodžané) si libují nejen v nám dobře známých pochoutkách, ale i v úděsných, někdy i smrtelně smradlavých nepoživatelnostech. Tyto skvosty Thajské kuchyně bych roztřídil z hlediska nepoživatelnosti do těchto kategorií:

  • Hnusná chuť biologického odpadu.
  • Příšerný smrad rychle zamořující okolí.
  • Zdraví a životu nebezpečný materiál..
  • Nepoživatelnost, která nesplňuje ani základní kritéria pro potraviny.
  • Pálivost, jež by měla být zakázána ženevskou konvencí.
Surströmming

Tyto thajské lahůdky jsou vhodné pouze pro dobrodruhy, kteří prostě musí zkusit všechno, a už dávno okusili i takové evropské kulinářské delikatesy jako je Surströmming. Mimochodem, ten jsem už taky ochutnal a kdyby to byl thajský výrobek, tak by tu byl uveden na čestném, druhém místě. Než začneme, tak se chci za tento článek omluvit všem Thajcům, kteří tato jídla milují a nedají na ně dopustit. Takže žerty stranou, kolíček na nos, plexisklové brýle na ochranu očí, svářečské rukavice na ochranu před potřísněním kůže a jdeme na to!

1. Kaeng Tai Pla – แกงไตปลา

Kyselé rybí kari – Fish Entrails Sour Curry

Kéng Taj Plá – je zaslouženě na prvním místě a to nejen u mne. Tento rybí masakr obsadil první příčku hned v několika thajských i celosvětových žebříčcích TOP nejhorších jídel. Ono sem vlastně patří jakékoliv thajské jídlo, jež má ve svém základu rybí kari. Pozor mluvíme o rybím kari jako surovině vyrobené z ryb, a ne o rybím kari jako o jídle kari s přidaným rybím masem!

Že jste ho ještě neochutnali? Kdyby jste si ho chtěli snad podomácku vyrobit, tak zde je recept: Rybí žaludky (někdy i vnitřnosti) zbavte výkalů a žluče, smíchejte se solí a nechte 10 až 30 dní v thajském klimatu fermentovat. Jakmile se směs stane olejovitou a tekutou, můžete do ní přimíchat koření a použít jako základ kari, do kterého přidáte vařené rybí ledviny, rybí maso a zeleninu. Přestože jde o specialitu přímořské oblasti, používají se většinou žaludky sladkovodních ryb, nejčastěji je to Sumec (Pangas) nebo Hadohlavec. Vnitřnosti sladkovodních ryb lépe fermentují. Rybí kari je nejpopulárnější v jižním Thajsku, nejvíce v provincii Phatthalung.

 

2. Kapi – กะปิ

Krevetová pasta – Shrimp paste

Kapi je krevetová pasta, jež se používá jako základ omáčky. do které se namáčí jídlo, nebo se přidává do rybího kari, Khao Kluk Kapi – rýže s krevetovou pastou, Som Tam atd. Recept je opět velmi jednoduchý, jako základ poslouží syrové malinké krevety nebo mořský kril smíchaný se solí. Tento mix nechte několik týdnů v tropickém teple fermentovat.

.

3. Koi Pla – ก้อยปลา

Rybí salát – Fish Salad

Kój Plá – je asi nejnebezpečnější jídlo nejen pro nás cizince, ale i pro Homo Sapiens vůbec. Kój je v podstatě ,,salát,, ve kterém hlavní náplň tvoří syrové ryby, krevetky, nebo vodní či suchozemští šneci. Příprava není složitá, menší rybky (krevetky nebo šnečci) se ponechají vcelku, větší kusy se rozemelou. Maso zůstává syrové a jediná úprava je pouze ,,denaturace,, přidáním limetkové šťávy nebo rozdrcených mravenců. Kój Plá vypadá buď jako rybí salát z celých rybiček (krevetek či šnečků), nebo jako tatarák.

.

  • Koi Pla – Ryby.
  • Koi Kung – Krevety.
  • Koi Hoi – Šneci, škebličky, mušle.

Pokrm je nejvíce populární v Isánu, na severovýchodě Thajska a věřte tomu nebo ne, je to nejnebezpečnější jídlo světa. Zatímco na otravu po požití japonské ryby Fugu zemře ročně jen pár lidí, na nemoci způsobené požitím salátu Koi se odhaduje na 20.000 úmrtí/rok. Proč? Jedná se o parazity, kterými bývají tito živočichové často napadeni. Hlavní příčinou úmrtí bývá rakovina jater způsobená Motolicí thajskou a nebo meningitida způsobená hlísticí Angiostrongylus cantonensis.

Podle thajských doktorů je výskyt těchto parazitických nemocí mimo Isán minimální, neboli hlavní problém jsou syrové sladkovodní rybky, sladkovodní krevety a sladkovodní i suchozemští šneci na severovýchodě Thajska. Konzumace suši je z tohoto hlediska velmi bezpečné. Pokud Koi Pla občas jíte, pak doporučuji alespoň jednou za rok použít Thajský lék na odstranění parazitů. Například PIPALBEN nebo VETOBEN, obsahující 200mg Albendazol. Dávkování je 2 tablety večer před spaním po 3 dny, 3 dny pauza a znovu 2 tablety před spaním po 3 dny.

Vetoben

Doporučení:

  • Nejezte v JV Asii žádné syrové maso.
  • Výjimku můžete udělat u Sushi, oblíbených plátků čerstvého lososa a čerstvých mořských ústřic.
  • Dbejte na to, aby maso suchozemských a sladkovodních živočichů prošlo alespoň minimální tepelnou úpravou.
  • Pozor – menší krevety jsou na 99% sladkovodní, a ty velké modré krevety jsou říční.

.

4. Durian – ทุเรียน

Durian – Durian

Thuríjan – zde není pouze pro jeho silné aroma, které některým připadá jako zápach žumpy. Samostatnou příčku jsem mu věnoval pro jeho veřejnosti neznámé vlastnosti. U nás se často tvrdí ŽIJTE ZDRAVĚ – JEZTE OVOCE A ZELENINU!

Nó – tak pokud chcete žít zdravě, durian určitě vynechte, nebo to s jeho konzumací alespoň nepřehánějte. Proč? Některé odrůdy plně zralého durianu obsahují až 5% tuku a 55% sacharidů z čehož bývá až 25% cukru. Pro diabetiky je to jako jíst lžičkou rýži a zajídat ji lžičkou cukru. Durian navíc obsahuje látky, jež způsobují ohřívání organismu a brání odbourávání alkoholu až o 70%. Proto se rozhodně nedoporučuje přejídání durianem, kombinovat s větším množstvím alkoholu.

Většina hotelů, autobusů, vlaků, veřejných a státních budov má zákaz vstupu s durianem. Není to ani tak proto, že by čerstvý durian dokázal zasmradit uzavřené prostory. Hlavní problém tvoří odpad. Po snědení zůstanou šlupky, semena, případně tvrdá ,,mezidužina,, plus nedojedené kousky. Když si například večer pochutnáte v hotelovém pokoji na durianu a zbytky vyhodíte do odpadkového koše, ráno odejdete a vypnete klimatizaci, pak Vás odpoledne po návratu porazí silný zápach durianu, který je stejně jako cigaretový dým, zažraný do záclon, povlečení, nábytku a snad i do tapet a omítky.

Doporučení:

  • Pokud si už durian donesete na hotel, pak jej ani nedávejte do lednice a co nejdříve zkonzumujte.
  • Odpad odneste okamžitě mimo areál hotelu. Zabalit do deseti igelitů dlouhodobě nepomáhá.
  • Nikdy nejezte velké množství durianu, je to těžko stravitelné, obsahuje to tuk, tunu cukru a v tropickém prostředí Vám to přehřívá organismus.
  • Nikdy po snědení většího množství durianu nepijte větší množství alkoholu!!!

.

Khao Niew Tu Rian – ข้าวเหนียวทุเรียน

Lepivá rýže a durian – Durian Sticky Rice

Kháo Nijau Thuríjan – buď máte rádi a nebo před ním utíkáte. Pokud milujete chuť zralého durianu a nevadí vám silné aroma, pak Vám tento dezert bude chutnat. Sladko-slanou kombinaci tvoří čerstvý, velmi sladký durian, sladká lepivá rýže a slané kokosové mléko. Rýže je vařená v kokosovém mléce a doslazena palmovým, nebo kokosovým cukrem. Kokosové mléko je krémové a slané. Pokud je dezert servírován ve verzi sladká rýže s čerstvým durianem, tak to je ještě ta mírnější varianta. Největší puch se uvolňuje, pokud je velmi zralý a aromatický durian ohřátý v kokosovém mléce. Kháo Nijau Thuríjan je jeden z nejsladších a zároveň nejsmradlavější ze všech thajských dezertů.

.

5. Prik Kin Nuพริกขี้หนู

Chilli papričky Ptačí Oko – Bird’s eye chili

Phrik Khí Nů – je ten masakr, který je tradičně zodpovědný za nepoživatelnost většiny velmi pálivých jídel. V podstatě vše v čem jsou tyto malinké papričky je pro nás Evropany za hranicí poživatelnosti. Pro srovnání nám známé Jalapeňos dosahují na stupnici pálivosti 2.500 – 10.000 SHU, Thajské papričky Phrik Khí Nů dosahují 50.000 – 100.000 SHU. Pálivým jídlům věnuji samostatný článek.

.

6. Kun Chiang – กุนเชียง

Čínské sladké klobásky – Chinese sweet sausages

Kun Čijang – je souhrnné označení pro různé klobásky z čínské kuchyně. Ty, které zde popisuji jsou z vepřového masa a běžně je najdete zavěšené v obchodě, nebo ve stánku při pokojové teplotě. Klobásky obsahují opravdu pouze vepřové maso, poměrně velké množství tuku, sůl a nezvykle i cukr. Chuť je celkem dobrá, sladká, ale pozor! Nejen já ale i moji kamarádi jsme pojali konzumaci klobásek v evropsko-thajsko-kambodžském stylu. Prostě si kousek ukrojím a sním, pak další a další a najednou jsou 2 klobásky snědené.

Večer jdete normálně spát a v noci zažijete něco, čemu se u aut říká kompletní výměna náplní. Garantuji Vám, že noc po čínské klobásce se Vám nesmazatelně zapíše do paměti, jako jedno z největších cestovatelských dobrodružství. Thajci a Kambodžané s tím očividně nemají problém, ale evropský trávící systém Vám v noci ukáže kdo je tady pánem. Na spánek zapomeňte a připravte se pouze na tyto 3 noční aktivity:

  • Totální výměnu náplní na WC.
  • Plazení se po břiše na toaletu a zpět.
  • Meditace o tom, jestli se tohle dá vůbec přežít.

Je to již 15 let a stále si velmi dobře pamatuji jak jsem byl ten večer na thajském venkově, kde, u koho a jak strašnou ,,tureckou,, toaletu měl doma.

Doporučení:

  • Až Vás místní pozvou na večeři, tak tyhle výtečné klobásky určitě vynechte.
  • Pokud chcete ochutnat, dejte si maximálně 2 slabé plátky.
  • Celou klobásku začněte jíst pouze až po tepelné úpravě!!!

.

7. Maeng Da – แมงดา

Smažená Mohutnatka indická – Giant water bug

Méng Dá – je běžně k dostání ve stáncích se smaženým hmyzem. Turisté si tohoto potápníka nejčastěji pletou se švábem. Stejně jako mnoho jiných, jsem si i já před dvaceti lety nakoupil první igelitku brouků a ochutnal je. U maxi potápníka jsem zaváhal a zeptal se thajského prodavače, jestli se to jí celé. Odpověď byla „Yes – Yes“. Přišlo mi to divné, tak jsem se ujistil otázkou „Opravdu celé?“ Odpověď byla opět „Yes – Yes“. Tenkrát jsem ještě nevěděl, že když Vám Thajec nerozumí, většinou odpoví „Yes – Yes“ ať už se ptáte na cokoliv – kladná odpověď je totiž slušnost… Byl to zápas na život a na smrt, ale nakonec se mi ho podařilo rozkousat a sníst. Podruhé bych se do toho už nepustil.

Asi o 3 roky později jsem uviděl thajskou kamarádku, jak si nese pytlík právě těchto smažených potápníků. Naivně jsem se domníval, že nyní nadešel čas, kdy se na cizí účet pobavím já.  Nepobavil… Ona totiž broukovi profesionálně utrhla krovky a křídla, z těla vyjmula masitý a měkký zadeček, který s klasickou lehkostí slupla. Když jsem jí vyprávěl, jak jsem toho obra před lety snědl komplet, málem se rozsypala smíchy.

Smažený potápník Mohutnatka indická Kambodža 2017
Smažený potápník Mohutnatka indická Kambodža 2017

Z této fotky je snad každému naprosto jasné, co se tedy z potápníka považuje za delikatesu a co je považováno za odpad. Původně jsem si pohrával se záměrem natočit instruktážní video, ve kterém bych Vás poučil jak se to má dělat. Ale dnes jsem našel na netu borce, který (aniž by o tom věděl) hrdě ukazuje jak se to právě nemá jíst. A řeknu Vám – je v tom zatraceně dobrej!

Nechť je Vám toto turistické jelito, pouze odstrašujícím příkladem.

Přeji příjemnou zábavu.

Ještě se podívejme jak chutnala plešatému Darrenovi.

.

8. Celý Krab v salátu

Další nepoživatelnou potravinou jsou do soli naložení, fermentovaní krabi, kteří se běžně přidávají do salátů, jako je třeba papájový Som Tam Poo. Jíst se to rozhodně nedá, maso tam žádné nenajdete. A pokud mají pouze salát ochutit, tak to si radši dám suchou rýži.

Thajský salát Som Tam Poo
Fermentovaní krabi Kambodža

.

9. Kostky vařené krve

Občas najdete v polévce takové, velmi měkké, hnědé kostky. To je podle mne ideální fastfoodová potravina pro upíry. Jedná se nejčastěji o kuřecí nebo vepřovou krev, která byla po sražení uvařena a nakrájena na kostky. U nás máme taky jídla, které obsahují vepřovou krev, ale takhle nakrájené na kostky to vypadá odpudivě.

.

10. Kra Pao Kai Yeaw Ma – กระเพราไข่เยี่ยวม้า

Restovaná Stoletá vejce s bazalkou – Stir Fried Century Egg with Basil

Kra Phau Khaj Jijau Má – základem jsou lehce osmažená stoletá vejce. Khaj Jijau Má jsou syrová fermentovaná vejce. Původně čínská specialita, která v Thajsku zdomácněla, a jež je u nás známa jako stoletá vejce. Syrová vejce jsou obalena několik měsíců ve směsi vápna, jílu, popela a rýžových plev. Této čínské delikatese věnuji samostatný článek. Podle mne je jakákoliv fermentovaná potravina napůl shnilá a tomu odpovídá i chuť.

.

Samozřejmě že jsem za ty roky v JV Asii ochutnal vše na tomto seznamu. Jediné co z toho jím opakovaně, je durian – čerstvý, zralý, měkký, extra sladký a bez přidaného alkoholu.

Dobrou chuť

Thajské ovoce a zelenina

Odkazy:

O mně

Vyzkoušejte originální thajskou kuchyni!

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Oranžové perly – Thajské poklady IV.

Oranžové perly jsou jedny z nejvzácnějších a také nejdražších na světě. Věřte tomu, nebo ne, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *