Svatyně Erawan - Bangkok - Thajsko
Svatyně Erawan - Bangkok - Thajsko

Svatyně Erawan – Erawan Shrine

Sán Tháu Maháphrom  –  ศาล ท้าว มหาพรหม

je zasvěcena bohu jménem Brahma. Tento Hinduistický bůh je jedním ze tří nejvyšších bohů v hinduistickém panteonu (Višnu, Brahma a Šiva). Uctívání hinduistických božstev má v Thajsku dlouhou tradici, která nezanikla ani po nástupu Buddhismu.

Thajsky – Phra Phrom – พระพรหม

Khmérsky – Prja Prum – ព្រះព្រហ្ម

Sanskrt – Para Brahma  – परब्रह्म

.

Thajci nazývají Brahmu – Phra Phom, a věří, že je ochráncem a nositelem štěstí. Tradičně ho umisťují do malých svatyní postavených před domem, bankou,  obchodním centrem,  nebo třeba i před školou nebo nemocnicí. Brahma má čtyři tváře otočené do čtyřech světových stran. Od vstupu do svatyně po směru hodinových ručiček jsou to:

  • První tvář reprezentuje zdraví, klid a mír
  • Druhá tvář reprezentuje životní, lidské štěstí
  • Třetí tvář reprezentuje dobré vztahy v rodině a partnerství
  • Čtvrtá tvář reprezentuje ochranu před zlem a neštěstím

.

Brahma - Svatyně Erawan - Bangkok Thajsko
Brahma – Svatyně Erawan – Bangkok Thajsko

.

Historie

Erawan Shrine stojí na křižovatce  Ratchadamri a Ploenchit Road.  Silnici Ratchadamri nechal vybudovat v roce 1902 král Ráma V.  Avšak křižovatka,  zde vznikla až v roce 1920, kdy král Ráma VI nechal postavit  silnici  Ploenchit.

V roce 1950 zažil Bangkok první fázi modernizace, do města začalo přijíždět mnoho cizinců a tak se vláda rozhodla postavit zde moderní hotel. Erawan Hotel  dostal název podle cestovního zvířete, které používá jako dopravní prostředek hinduistický bůh jménem Indra.  Celých šest let  provázelo stavbu mnoho tragických neštěstí a nehod. Ještě před dokončením, se vedení hotelu obrátilo na  „svatého muže“ a astrologa  jménem Luang Suwichanpat,  aby jim vybral nejvhodnější datum pro slavnostní otevření.

Křižovatka bohů

Luang Suwichanpat jim sdělil, že na této křižovatce došlo ke střetu starověkých hinduistických bohů a moderního světa, což vyústilo v sérii neštěstí. Základní příčinou všech problémů bylo, že nikdo neuspořádal slavnostní obřad, kterým by informovali místní božstva o záměru vystavět hotel, také je nepožádali o svolení, a ještě ke všemu hotel pojmenovali Erawan. Nešťastné bylo podle něj také datum položení základního kamene.  Luang Suwichanpat uspořádal tedy příslušné ceremonie, obřady a poradil vedení hotelu, ať na křižovatce – na hotelovém pozemku, vystaví tuto svatyni se sochou Brahmy. 

.

Svatyně Erawan 1978
Svatyně Erawan 1978

.

Jakmile byla svatyně vysvěcena, okamžitě – jako mávnutím kouzelného proutku se přestaly dít neobvyklé nehody. Smůla a neštěstí opustilo celou oblast. Zajímavostí je, že v každé svatyni žije obvykle nějaký duch. Luang Suwichanpat označil, že Svatyně Erawan se stala domovem pro ducha Phra Pinklao. Phra Pinklao byl bratr krále Rámy IV. Phra Pinklao byl prý po své smrti v roce 1866 povolán do hinduistického nebe, kde byl jmenován služebníkem  Brahmy.

Zatímco původní Erawan Hotel byl zbourán v roce 1987, svatyně byla zachována, a na stejném místě byl v roce 1991 postaven soukromý hotel Grand Hyatt Erawan Bangkok.

.

Tchajwanské ženy předávají obětinu - 4 velké dřevěné slony 1989.
Tchajwanské ženy předávají obětinu – 4 velké dřevěné slony 1989.

Sláva

V následujících desetiletích věřilo v magickou moc svatyně více a více lidí. Ať již tomuto příběhu věříte – nebo ne, zajímavé je, že tato oblast se opravdu stala komerčním centrem Bangkoku.  V roce 1960 zde byl – v podstatě naproti přes ulici postaven první obchodní dům Daimaru a v roce 1990 World Trade Center (nyní Central World).

Křižovatka Ratchadamri vešla ve známost jako „Křižovatka Bohů“  Díky této víře, mají v podstatě všechny okolní budovy postavené v posledních 40 letech, svoji hinduistickou svatyni zajišťující ochranu a harmonii ve stylu Feng Shui.

.

Svatyně u Křižovatky Bohů Umístěné před budovou Hinduistické božstvo
Phra Trimurti  svatá trojice Central World Plaza Brahma, Višnu a Šiva
The Indra Shrine Amarin Plaza Nejvyšší vládce všech Bohů
The Narayana Shrine Inter-Continental Hotel Višnu a Garuda
The Goddess Lakshmi Gaysorn Plaza Lakšmí je manželka Višnu
The Lord Ganesh Shrine Central World Plaza Ganéša je syn  boha Šiva

.

V sedmdesátých letech proslavila tuto svatyni Hongkongská filmová herečka Deborah Lee, jež tvrdila, že Brahma v této svatyni jí splnil všechna její přání. Od té doby je svatyně hojně navštěvována turisty z celé  Číny a Tchaiwanu.

.

Nejpopulárnější přání

  • Dvojice žádají nechť se jim narodí miminko
  • Studenti žádají nechť ve škole úspěšně složí zkoušky
  • Zamilovaní žádají nechť je jejich láska opětována
  • Výhra v loterii
  • Štěstí v podnikání
  • Uzdravení

.

Svatyně Erawan Bangkok Thajsko
Svatyně Erawan Bangkok Thajsko

.

Obětiny

Nejčastější obětiny tvoří květinové girlandy, květy nebo poupata lotosu, ovoce,  vonné tyčinky, svíčky. Velmi populární je i darování dřevěných slonů. Nejzajímavější obětinou je zde poděkování tancem.  Pro tento zajímavý rituál zde nabízejí své služby profesionální tanečnice. Poděkování tancem začíná společnou modlitbou, tanečnice se společně s klientem pomodlí a poté zatančí.

.

.

Pokud chcete, můžete se přidat a poděkovat Brahmovi tancem společně.  Před svatyní prodávají ženy v malých klíckách ptáčky, kteří přináší štěstí těm co je vypustí na svobodu. Tělesně postižení prodavači zde také prodávají losy, u kterých je garantována větší pravděpodobnost výhry.

.

Svatyně Erawan Bangkok Thajsko
Svatyně Erawan Bangkok Thajsko

.

Svatyně Erawan Bangkok Thajsko
Svatyně Erawan Bangkok Thajsko

.

Peníze

Pokud přinesete Brahmovi kytičku utrženou ve Vaší zahrádce a sami zatančíte, pak to máte zadarmo. Ti ostatní si mohou obětiny koupit na místě. Také je možno zaplatit tanečnicím, a nebo přispět přímo hotovostí do zdejší kasičky. Zisk z provozu svatyně jde na provoz, údržbu a opravy svatyně. Zbývající peníze jsou použity pro charitativní účely pod správou hotelu Grand Hyatt Erawan Bangkok.

.

Kasička na příspěvky Svatyně Erawan
Kasička na příspěvky Svatyně Erawan

.

 2 tanečnice  260 Thb  cca 180 Kč
 4 tanečnice  360 Thb  cca 250 Kč
 6 tanečnic  610 Thb  cca 430 Kč
 8 tanečnic  710 Thb  cca 500 Kč

.

Ceník obětin Svatyně Erawan
Ceník obětin Svatyně Erawan

.

Incidenty

Svatyně Erawan bohužel není známa jen, jako dějiště zázračně splněných přání, pohody a klidu…

  • 1991 – se o velké pobouření veřejnosti postaral jeden z návštěvníků, který zde jako obětinu zanechal pornokazetu.
  • 2006 – psychicky narušený jedinec napadl sochu Brahmy a kladivem ji rozbil. Dva pouliční  metaři se mu snažili zabránit v další destrukci a bohužel, při této rvačce přišel dotyčný o život.

.

Brahmova socha poničená šíleným útočníkem 2006
Brahmova socha poničená šíleným útočníkem 2006

.

  • 2010 – 2014 – Křižovatka Bohů se několikrát stala místem demonstrací, z nichž některá přerostla i v otevřený konflikt protichůdných stran.
  • 2015 – zde došlo k tragickému výbuchu amatérsky vyrobené bomby.

.

Brahmova socha poničená bombovým útokem
Brahmova socha poničená bombovým útokem 2015

.

  • 22.7.2016 se bohužel stala svatyně Erawan dějištěm autonehody. Vpravo odbočující řidička ztratila kontrolu nad svým autem (pravděpodobně epileptický záchvat nebo srdeční selhání), které následně zranilo 6 lidí. Auto zastavil až náraz do centrální svatyně s Brahmou…

.

 

.https://www.youtube.com/watch?v=2jqJfOhzb9c

Budoucnost

Pevně doufám, že tímto temná minulost Svatyně Erawan končí a zdejší svatyně se stane krásným a bezpečným poutním místem nejen pro zdejší věřící, ale i pro návštěvníky z celého světa.

.

Svatyně Erawan - Bangkok - Thajsko
Erawan Shrine Christmas Night in Bangkok Thailand

.

Profesionální tanečnice Svatyně Erawan
Profesionální tanečnice Svatyně Erawan

.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Srah Srang vydala své tajemství

Srah Srang – ស្រះស្រង់ – Sra Srang Pokaždé, když provádím turisty v oblasti Angkoru, tak se zastavíme …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *