Brahma - Svatyně Erawan - Bangkok Thajsko
Brahma - Svatyně Erawan - Bangkok Thajsko

Brahma

Brahma

je hinduistický bůh, jeden z tzv. Svaté trojice. Jeho poslání je tvořitel, který na pokyn boha Višnu tvoří v podstatě celý nám známý vesmír. Zatímco v Indii je Brahma (ze Svaté trojice) nejméně uctívaný, v Thajsku je naopak nejvíce populární. Jeho nezaměnitelnou sochu můžete v této zemi potkat takřka na každém kroku.

.

Brahma Wat Plai Laem - Ko Samui - Thajsko
Brahma Wat Plai Laem – Ko Samui – Thajsko

.

Thajsky – Phra Phrom – พระพรหม

Khmérsky – Prja Prum – ព្រះព្រហ្ម

Sanskrt – Para Brahma  – परब्रह्म

.

Brahmův den

Jeho život je z našeho pohledu nepředstavitelně dlouhý. Brahmův život trvá sto jeho, Brahmových, roků. Jeden Brahmův rok má 360 Brahmových dnů. A nyní to začíná být zajímavé. Jeho den začíná tvorbou vesmíru. Brahma ráno vstane a začne tvořit vesmír. Nejprve vezme před tvůrčí prázdnotu a stlačí do jednoho bodu. To, co následuje potom, nazvali naši vědci Velkým třeskem.

Brahma začíná tvořit galaxie, hvězdy, planety, živé bytosti – vlastně vše, co existuje. Poté probudí spícího Višnu a předá mu správu nad svým dílem. Podle hinduistické mytologie trvá tento aktivní životní cyklus vesmíru 4 320 000 000 let.

.

SVATÁ TROJICE -Brahma Višnu Šiva
SVATÁ TROJICE -Brahma, Višnu, Šiva

.

Na konci Brahmova dne je veškerá hmota vyzářena a opět rovnoměrně rozprostřena. Při konečném procesu má nejvíce práce Šiva, který ukončuje existenci celého vesmíru včetně  jednotlivých galaxií, hvězd, planet, civilizací, bohů i démonů. Jakmile v celém vesmíru není žádná struktura nebo pevná hmota, nejsou zde rozdíly v hustotě, teplotě, tlaku, nic se nepohybuje a vše je v absolutním klidu, končí Brahmův den a začíná jeho noc. V noci se nic neděje, Brahma je po vyčerpávajícím dnu unaven a celá „Svatá Trojice“ (v sanskrtu Trimúrti त्रिमूर्ति ) 4 320 000 000 let odpočívá a spí.

Jeden den Brahmy (24 h) tedy trvá 8 640 000 000 let a Upanišády tvrdí, že momentálně sdílíme s Brahmou jeho 51. rok života. Jakmile Brahma dosáhne věku 100 (Brahmových) let, zemře a narodí se nový Brahma. Tyto nepředstavitelně dlouhé časové úseky se opakují v nekonečných cyklech.

 .

.

Cestovní zvíře

Všichni vyšší bohové hinduistického panteonu mají svoje cestovní zvíře. Brahmovo je  Hamsa neboli divoká husa nebo labuť.

.

Brahma a jeho cestovní zvíře Hamsa
Brahma a jeho cestovní zvíře Hamsa

 .

Hlava

Brahma má čtyři tváře (nebo čtyři hlavy), které na počátku tvoření recitují čtyři posvátné texty do čtyř světových stran. Často bývá zaměňován s Phra Setthi Nawakot. Rozpoznáte je velmi lehce – Brahma má tváře čtyři, (jen výjimečně 5) kdežto Phra Setthi Nawakot má vždy devět tváří.

.

Phra Setthi Nawakot
Phra Setthi Nawakot

.

Zajímavé je, že podle hinduistické kosmologie existuje mimo našeho vesmíru ještě bezpočet jiných, samostatně existujících vesmírů. Každý z nich má svého tvořitele – svého Brahmu. Utvořit si představu o velikost našeho vesmíru je v podstatě nemožné, co teprve představit si velikost a existenci mnohem větších vesmírů nebo o celkově stvořeném časoprostoru. Jednotliví Brahmové o sobě navzájem nemusí vědět a pokud je Višnu nezasvětí, může se každý jednotlivý Brahma domnívat, že pouze on je jediným, tudíž svrchovaným tvořitelem.

.

.

Ruce

Většinou mívá osm rukou, v nichž drží různé předměty. Povšechně lze říci, že bohové mohou na sebe brát jakoukoliv podobu a také si mohou dočasně přičarovat tolik rukou, kolik jich zrovna potřebují k práci, boji nebo třeba jen k zábavě. Předměty, které drží v rukou, také nejsou vždy stejné a nemají pevně dané umístění.

.

V pravých drží čakru, žezlo a nádobu
V pravých drží čakru, žezlo a nádobu

.

  • Nádoba s vodou symbolizuje odkaz na prvotní živel
  • Žezlo jako symbol vládnoucí moci
  • Védy (destička) jsou posvátná písma
  • Mušle symbol života
  • Obětní lžíce – kterou nabírá  máslo (ghí) a přidává ho do obětního ohně
  • Čakra – zbraň ve tvaru ozubeného kola, kterou používá při boji s démony
  • Růženec – který symbolizuje jeho vládu nad časem (někdy bývá nahrazen lukem)
  • Lotosový květ – symbolizuje duchovní čistotu

.

V levých drží mušli, posvátná písma a obětní lžici
V levých drží mušli, posvátná písma a obětní lžici

.

Umístění

Tradičně bývá umístěn v malé svatyni na volném prostranství nedaleko budovy, ke které patří. Menší, chudší domky mají malé svatyně pouze pro duchy. Větší domy bohatých Thajců mají svatyně dvě, menší pro duchy a větší pro Brahmu. Samostatnou – větší svatyni mívají pouze velké budovy – např. hotely, státní budovy, policejní stanice, obchodní centra apod. Brahmova svatyně je vždy volně otevřena do čtyř světových stran, aby každá z Brahmových tváří měla volný výhled. Méně často je Brahmova socha součástí domácího nebo chrámového oltáře. Jen zcela výjimečně je miniaturní Brahma nošen na krku jako amulet.

.

Svatyně Brahmy patřící k Mc Donald - Udon Thani - Thajsko
Svatyně Brahmy patřící k Mc Donald – Udon Thani – Thajsko

.

Svatyně Brahmy patřící k barům - Lamai - Ko Samui - Thajsko
Svatyně Brahmy patřící k barům – Lamai – Ko Samui – Thajsko

.

Svatyně Brahmy patřící k velkoobchodu Makro - Lamai - Ko Samui - Thajsko
Svatyně Brahmy patřící k velkoobchodu Makro – Lamai – Ko Samui – Thajsko

.

Velký Brahma v Samut Sakhon
Velký Brahma v Samut Sakhon

.

Obětiny

Nejčastěji se Brahmovi obětují květinové girlandy, květy jasmínu nebo poupata lotosu, ovoce,  vonné tyčinky či svíčky. Velmi populární je darování dřevěných slonů. Nejzajímavější obětinou je poděkování tancem.

.

Odkazy:

wendi – autor článku a průvodce Thajskem i Kambodžou

Líbí se Vám tento článek? Pomozte nám realizovat další!

Objednáním ubytování nezaplatíte nic navíc a přesto přispějete na provoz webu.

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Bohové Thajska a Kambodže

Statistiky uvádí, že Thajsko a Kambodža jsou jedny z nejvíce buddhistických zemí planety. Buddhismus zde …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *