Co si koupit v Thajsku? I. Jídlo

Co si koupit v Thajsku? Jste na dovolené, vzali jste si sebou příliš mnoho peněz a nevíte za co je utratit? Přesně pro Vás zde mám několik tipů na nákup.

Moje doporučení je co nejvíce peněz projíst, poté kupovat dárky hlavně pro sebe a až teprve úplně nakonec – něco pro ostatní.

V prvním díle Vám doporučím deset jídel, která mám rád a na která se vždy těším, až si je při návštěvě Thajska objednám.

.

1. Tom Kha Gai – ต้มข่าไก่

Polévka z kokosového mléka s kuřecím masem – Thai coconut chicken soup

Pecept

Tom Ká Kaj – v nepálivé verzi musí chutnat snad každému. Kuřecí polévku tvoří kuřecí vývar a kokosové mléko. Běžně se nabízí s kuřecím masem, ale i s krevetami Tom Ká Kung. V polévce najdeme v podstatě jen maso, houby a koření (zázvor, citronová tráva, listy limety). Tom Ká Kaj se běžně podává s vařenou rýží, která se nikdy nevkládá do polévky, ale ,,přijídá,, se, podobně jako u nás jíme gulášovku s rohlíkem nebo chlebem. Napoprvé si Tom Ká Kaj objednejte bez chilli, aby jste si ji mohli dokonale vychutnat.

Tom Ka Kaj

.

2. Gai Pad Met Ma-muang – ไก่ผัดเม็ดมะม่วง

Restované kuře s kešu oříšky – Stir-fried Chicken with Cashew Nuts

Recept

Kaj Phad Méd Ma Múang – je kuřecí směs se zeleninou, ve které nesmí chybět kešu oříšky a sušené orestované, mírně pálivé červené chilli papričky. Jídlo je mírně sladké a pokud zrovna nekousnete do chilli, pak je zcela nepálivé.

.

3.Phad Ga Prao (Pad Krapow) – ผัดกะเพรา

Smažené mleté maso s bazalkou – Holy Basil (Pork) Stir-Fry

Recept

Phad Ka Phráu – je jedno z nejběžnějších jídel, které najdeme v každé restauraci a běžně i v pouličním stánku. Jedná se o mleté vepřové (kuřecí nebo hovězí) maso, které je orestované s bazalkou a chilli papričkami. Podle mne běžná pálivost tohoto jídla úplně zastře jeho vynikající chuť. Proto doporučuji objednat úplně bez chilli. Phad Ka Phráu bez papriček bych mohl jíst každý den.

Phad Ga Phráo

.

4. Pad Thai Kung – ผัดไทกุ้ง

Opečené rýžové nudle s krevetami – Pad Thai Prawn

Recept

Pad Thaj Kung – je další thajská klasika, kterou prostě musíte ochutnat. Tradičně jsou tam rýžové nudle, fazolové klíčky, vejce, oříšky a krevety, které miluju. Kdo je nemusí, pak požádejte o verzi s kuřecím masem – Pad Thaj Kaj. Většinou se hotové jídlo posype drcenými arašídy a sušenýma krevetkama – no a ty tedy moc rád nemám, takže sušené krevetky vynechávám.

 

Pad Thaj

.

5. Massaman Kai – แกงมัสมั่นไก่

Masaman kari kuřecí polévka – Massaman Curry Chicken

Recept

Masaman kari – je kuřecí polévka se žlutým kari a kokosovým mlékem. Zeleninu zastupují brambory, mrkev a cibule. Chuť je sladká a přestože jde o kari, nebývá pálivá. Většině turistů Masaman kari chutná a mnozí si ho i zamilují.

Masaman Kaj
Masaman kari

.

6. Som Tam Thaj – ส้มตำไทย

Salát ze zelené Papáji – Green Papaya Salad

Recept

Som Tam – je z thajských salátů rozhodně nejlepší. Nenechte se zmást sladkým názvem Papája. Nejedná se o zralou Papáju oranžové barvy, která je měkká a slaďoučká. Som Tam se dělá z nezralé Papáji, která má barvu a konzistenci nezralé okurky. V salátu najdeme dlouhé fazole, mrkev, oříšky, sušené malé krevety a rajčata. Rozhodně objednat nepálivé, i tak to může trošku pálit.

Som Tam Thai

.

7. Tom Yum Kung – ต้มยำกุ้ง

Polévka s krevetami a citrónovou trávou – Spicy and sour shrimp soup

Recept

Tom Jam Kung je klasika, která je dokonce zapsána na Seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Polévka má léčivé účinky. Obsahuje přírodní ingredience, které prokazatelně posilují funkci imunitního systému, předcházejí rakovině, pomáhají pří neurodegenerativní onemocnění, a mají protizánětlivé a mikrobiální vlastnosti. Běžně se podává s vařenou rýží, která se nikdy nevkládá do polévky, ale přijídá se podobně, jako u nás jíme gulášovku s rohlíkem nebo chlebem.

Tom Jam Kung – má dvě provedení:

1.Tom Jam Kung Nam Khon – Krémový vývar s jemnou a hladkou chutí. V polévce je použita chilli pasta, která jí dodává nezaměnitelnou barvu, ale i pálivost + chilli papričky. Tato varianta používá jako základ kuřecí vývar s trochou kokosového mléka nebo kokosové smetany. Tom Jam Kung Nam Khon mám raději a pokud jíte krevety, pak polévku určitě musíte ochutnat.

Tom Jam Kung

2.Tom Jam Kung Nam Saj – Čirý vývar který je silnější a má intenzivnější chuť. V polévce jsou chilli papričky, tmavě zelené listy kafrové limety a stonky citronové trávy. Tahle varianta je sice tradiční, ale za mne není tak chutná a je zbytečně ostrá.

.

8. Plá Thód Rád Nám Plá – ปลาทอดราดน้ำปลา

Pečená ryba s rybí omáčkou – Plá Thód Rád Nám Plá

Tato pečená, nebo grilovaná ryba bývá na 99% druh sladkovodní cichlidy z rodu Tilapia. Ryba má hodně bílého masa a velké kosti. Pokud si objednáte jednu rybu, jeden salát Som Tam + 2 porce rýže, pak máte krásný oběd nebo večeři pro 2 osoby. Za mne výborná sladkovodní ryba.

Křupavá smažená ryba s čerstvou zeleninou a omáčkou, autentická thajská a kambodžská kuchyně.
Pečená ryba s rybí omáčkou

.

9. Gaeng Phed Ped Yang – แกงเผ็ดเป็ดย่าง

Pečená kachna na červeném kari – Roasted Duck Red Curry

Recept

Géng Phed Ped Jáng – červené kari je samozřejmě pálivé, ale navíc se do něj běžně přidávají Chilli papričky. Pečené kachní maso, zelenina, ananas nebo liči a červené krémové kari. Bez papriček je to výborné jídlo, které určitě doporučuji.

Pečená kachna na červeném kari

.

10. Kung Phad Nám Man Hoi – กุ้งผัดน้ำมันหอย

Krevety v ústřicové omáčce s houbami – Stir-Fried Shrimp in Oyster Sauce

Krevety, houby, mrkev, brokolice, thajská zelenina ve sladkokyselé omáčce. Máte rádi houby a krevety zároveň? Tak tady po tomhle se utlučete. Pro milovníky hub a krevet je tohle naprostá bomba. Hub se nebojte, nejedná se o lysohlávky. Houby jsou chutné a pochází ze zemědělských farem. Jídlo není pálivé, jen je tam lehce přidán pepř.

Kešu, krevety a čerstvá zelenina na asijském jídle.
Krevety v ústřicové omáčce s houbami

.

Doporučení na deset jídel máme za sebou, a v dalším díle najdete doporučení na deset dezertů.

.

https://www.thajsko-kambodza.cz/2025/10/koupit-v-thajsku-dezerty/

Odkazy:

https://www.thajsko-kambodza.cz/o-mne/
Vyzkoušejte originální thajskou kuchyni!

Autor wendi

Webu THK - Thajsko - Kambodža věnuji téměř všechen svůj volný čas. Věřím, že se pro Vás stane zajímavým zdrojem informací nejen o THK, ale že dokáže pomoci i těm, kteří kráčí po Duchovní cestě. Pokud se vám moje práce líbí, můžete provoz webu podpořit přispěním jakékoliv finanční částky na bankovní účet THK č. 78-8767920247/0100. Finanční podpora je velmi důležitá nejen pro provoz webu, ale hlavně pro získávání nových informací. Děkuji w.

Doporučujeme

Oranžové perly – Thajské poklady IV.

Oranžové perly jsou jedny z nejvzácnějších a také nejdražších na světě. Věřte tomu, nebo ne, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *