Som Tam Thaj – ส้มตำไทย
Pikantní salát ze zelené papáji
je nejvíce populární v oblasti severovýchodního Thajska, v Issánu. K tradiční přípravě budete potřebovat hmoždíř. Pokud ho nemáte, můžete zaimprovizovat a všechny suroviny umíchat pouze jako standardní salát po evropském způsobu. Na přípravu existuje snad nekonečně receptů. Jako suroviny se běžně používá chilli, limetka, cukr, sůl, česnek, rybí omáčka, zvláštní nálev z naložené a nasolené ryby (Plá Ra), syrový krab, solený sladkovodní krab, sušené krevety, krevetová pasta, rajčata, zelené fazolky, thajský lilek a směs fermentované rybí pasty a rýžové mouky, tamarindová omáčka, zelené mango nebo okurka.
Suroviny na salát
- 1 středně velká zelená papája (asi 750 g) – lze nahradit kedlubnou, jemně nakrouhaným zelím nebo okurkou
- 1 větší a tvrdší rajče nakrájené na kousky – nebo na půlky nakrájená cherry rajčata
- 2 polévkové lžíce sušených krevet namočených na 15 min. v horké vodě (mléce) – není podmínkou
- 1 mrkev
- Misku Thajských dlouhých fazolí
- 2 polévkové lžíce nasekaných, nejlépe čerstvě opražených buráků
Suroviny na Dresing
- 3 stroužky oloupaného česneku
- 2 sušená červená chilli v celku namočená na 5 min. v horké vodě (drobně nakrájené chilli) – nebo čerstvé
- ½ polévkové lžíce tamarindové pasty – není podmínkou
- 2 polévkové lžíce čerstvé vymačkané limetkové nebo citronové šťávy – když není tamarind, dejte více citronu
- 3 polévkové lžíce rybí omáčky
- 2 polévkové lžíce palmového cukru nebo hnědého surového cukru – jako náhrada karamel
Příprava
- Roztlučte v hmoždíři chilli se stroužky česneku, a poté postupně přidávejte:
- Pár dlouhých fazolí a nakrájené rajče.
- Limetky, rybí omáčku, tamarindovou pastu a cukr.
- Nakonec nastrouhanou papáju a mrkev.
- Vše řádně stlučte a promíchejte na salát.
- Na závěr přidejte buráky a po případně sušené krevety.
- Lehce zamíchejte a servíruje se jako hotový salát.
- Na talíř přiložte zvlášť kousek nakrájeného čerstvého hlávkovém zelí, pár dlouhých fazolí a čerstvou mátou nebo sladkou bazalkou.
Uvedené množství stačí pro : 4 – 6 lidí
Odkazy:
- Tom Jam Kung – recept
- Kuře na zeleném kari – recept
- Phad Thaj Kung – recept
- Phad Ga Phráo – recept
- Pečená kachna na červeném kari – recept
- Tom Khá Gaj – recept
- Thajský salát s grilovaným hovězím masem – recept
- Vepřové nebo Kuřecí saté
- Kuřecí maso s kešu oříšky – recept
- Vepřové kari Panaeng – recept
- Smažený hmyz a jiná havěť I.
- wendi – průvodce Thajskem i Kambodžou